Stekjes van de bananenplant
Leestijd: 6 minuten

De bananenplant is een prachtige kamerplant en het leuke is dat je hem ook eenvoudig kunt stekken. Hij kan enorme bladeren krijgen en zelf binnenshuis heel groot worden. Echte bananen zal hij waarschijnlijk niet gaan produceren, daarvoor is ons klimaat binnen niet tropisch genoeg.

De bananenplant heet ook wel Musafa, maar de naam bananenplant is wel wat gemakkelijker te onthouden 😉 Voordat je begint met stekken is het belangrijk om je plant ongeveer vijf dagen geen water meer te hebben gegeven. Hierdoor kun je zo meteen de plant gemakkelijker stekken. Je koopt de bananenplant bijvoorbeeld hier.

Hoe weet ik of ik mijn bananenplant kan stekken?

De bananenplant krijgt net als de pannenkoekenplant (pilea) kleine baby’s naast zich in de pot. Dit gebeurt wanneer er goed voor de bananenplant wordt gezorgd en hij sterk genoeg is om zijn eigen baby’s te laten groeien. Dus zie jij naast jouw bananenplant kleine groene nieuwe plantjes ontstaan? Dan is het bijna tijd om te gaan stekken! En ik zeg bijna tijd, omdat de baby’s niet te klein moeten zijn. Hoe groter de baby’s des te meer wortels ze zullen hebben en kunnen gaan groeien in hun eigen potje. De baby’s kunnen het beste zo’n 20cm groot zijn en dan mogen ze in hun eigen potje.

Zoals je bij mijn bananenplant kunst zien zie je drie stekjes naast de grote mama plant staan. Twee die al een flink groot zijn en een hele kleine. De twee grotere baby stekjes ga ik stekken en de kleinste laat ik nu nog met rust, zodat deze eerst groter kan worden.

Lees ook: De beste tips om je bananenplant te verzorgen.

Aan de slag

Tijd om de bananenplant te stekken! Om te beginnen met stekken heb je een schoon en scherpe schaar of mes nodig, potgrond, een nieuwe pot en een plek waar je de plant kunt gaan stekken.

  • Haal de bananenplant uit zijn pot en zet hem voor je neer.
  • Bekijk hoeveel baby’s er al zijn en hoe groot ze zijn.
  • Haal vervolgens langzaam de aarde rondom een baby weg.
  • Nu zie je waarschijnlijk waar de baby vast zit aan de moederplant. Probeer ook aan de zijkant en de onderkant van de baby de aarde weg te halen, zodat je de wortels niet kapot maakt die uit het babyplantje groeien.
  • Knip nu het gedeelte door waarmee de babyplant vast zit aan de moederplant. Trek de baby met zijn eigen wortels voorzichtig los van de moederplant.

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

  • Als het goed is heb je nu een stekje in handen met al heel wat eigen wortels.
  • Pak nu een binnenpotje, vul het een beetje met aarde en zet je stekje met zijn worteltjes in het midden van de pot. Vul nu langzaam de potaarde rondom het stekje.
  • Plaats je binnenpotje in een pot, geef je stekje water en zet je nieuwe bananenplant op een zonnige plek!

Ik hoop dat het je met deze tips lukt om de banenplant te stekken! En kun je geen genoeg krijgen van het stekken? Lees dan hier hoe je de pannenkoekenplant, de stippenplant, de Monstera en de drakenklimop kunt stekken.

Bewaar op Pinterest:

Zo stek je zelf de bananenplant

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment