Maak je eigen wasbare wattenschijfjes
Leestijd: 8 minuten

Inmiddels ben ik steeds meer bezig om groener te leven en toen ik laatst weer mijn make-up afhaalde en het zoveelste wattenschijfje pakte, bedacht ik me dat ik op deze manier ontzettend veel extra afval heb elke dag. Gemiddeld gebruik je toch als snel 4 wattenschijfjes en dat vind ik toch zonde. Dus tijdens mijn zoektocht om dit op een duurzamere manier te kunnen doen kwam ik bij wasbare wattenschijfjes uit. Ik vind de wattenschijfjes ideaal om mijn make-up af te halen. Hier laat ik je mijn natuurlijke make-up look zien in 5 min. En toen bedacht ik me dat ik nog genoeg restjes stof heb liggen om ze zelf te kunnen maken!

Ik laat je stap voor stap zien hoe jij zelf wasbare wattenschijfjes kunt maken, zodat je steeds meer naar een zero waste leven kunt gaan. Lees en maak je ze mee?

Welk materiaal kun je gebruiken

Voor het maken van wasbare wattenschijfjes is het wel zo fijn om wattenschijfjes te hebben die lief zijn voor je huid, zeker als je een wat gevoeligere huid hebt. Kijk daarom eens rond in huis welke materialen jij het liefst gebruikt voor je gezicht. Ik vond nog restjes zachte molton die ik ga gebruiken voor mijn wattenschijfjes. Je kunt ze ook heel goed maken van een oude of juist 1 hele zachte nieuwe handdoek kopen. Een stofje als satijn kan ook goed werken, maar kan net weer wat duurder zijn. Kies dus vooral een stof die je zelf prettig vindt en die past bij jouw huid.

Wat heb je nodig om wasbare wattenschijfjes zelf te maken

Denk alvast na over hoe groot jij je wasbare wattenschijfjes graag wilt hebben. Je kunt ze zo klein of zo groot mogelijk maken als je zelf zou willen. Goed om te weten: wanneer je gaat naaien verlies je altijd wat ruimte op de stof, dit noem je ook wel de naaiwaarde. Reken hiervoor 0,5 cm. Ik koos ervoor om wattenschijfjes te gaan maken met een doorsnede van 10 cm.

 • Stof
 • Stof Schaar
 • Naald en draad of naaimachine
 • Spelden
 • Liniaal
 • Kommetje of andere ronde vorm
 • Een pen of potlood

Hieronder zie je de materialen die ik gebruik:

Aan de slag

Stap 1: Mijn kommetje heeft een doorsnede van 10 cm dus die zette ik op de stof en trok ik om met mijn textielmarker. Een hele fijne marker waarmee je op stof kunt tekenen. De inkt vervaagt vanzelf weer waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je de inkt blijft zien op de stof. In totaal wilde ik 10 wattenschijfjes maken en heb dubbelzijdig hebben. Dus tekende ik 20 cirkels uit.

Stap 2: Knip nu alle cirkels uit de stof. Wil je voor één kant van de wattenschijfjes een andere stofje gebruiken zoals ik deed bij een aantal wattenschijfjes? Knip hier dan ook cirkels van.

Stap 3: Speld nu twee cirkels op elkaar en lees alvast even hieronder op welke manier jij de wasbare wattenschijfjes wilt, dit heeft namelijk invloed op hoe je de stof straks gaat naaien.

Stap 4: Ik koos voor een zichtbare naairand aan de buitenkant, de eerste optie dus. Ik haalde de dubbele cirkels stof onder de naaimachine door en mijn wasbare wattenschijfjes waren klaar! Wil je geen zichtbare rand aan de buitenkant? Lees dan hieronder hoe je hem moet maken.  

Twee verschillende manieren om de wattenschijfjes te naaien

Kies hieronder de manier die jij het mooiste vindt voor je wasbare wattenschijfjes!

 1. Zichtbare naairand aan de buitenkant: Bij deze manier ga je wasbare wattenschijfjes maken door de schijfjes met de goede kanten aan de buitenkant te houden. Je naait dus als het ware meteen je schijfjes aan elkaar en hoeft ze niet meer om te keren. Bij de naaimachine gebruik je hiervoor een zigzagsteek om helemaal rondom te naaien. Met de lockmachine lock je ook helemaal rondom. Zie hieronder hoe het met een lockmachine eruit komt te zien.
 2. Onzichtbare naairand aan de buitenkant: Bij deze manier van naaien houd je de genaaide kant aan de binnenzijde van je wattenschijfjes en draai je de mooie kanten naar buiten.
  1. Leg de goede kanten op elkaar.
  2. Naai dan eerst met de naaimachine een zigzag steek of met de lockmachine een rand en houd een opening aan van 0,5 cm.
  3. Na het naaien haal je alle stof door de opening heen en vouw de stof naar binnen in de opening. Naai nu met de naaimachine nog rondom of naai de opening met de hand dicht.
  4. Let op: als je op deze manier naait, gaat er wel 0,5 cm aan stof verloren bij het naaien. Let er dus op als je een schijfje van 10cm doorsnede wilt je 10,5 cm moet tekenen en knippen.

Het resultaat & gebruik

Ik ben helemaal blij met mijn wasbare wattenschijfjes en ga ze zo snel mogelijk gebruiken. Je kunt de wattenschijfjes gewoon mee wassen op 30/40 graden met de kleding was of desnoods op 60 graden met de handdoeken. Je kunt ze ook met de hand wassen, maar dan weet ik niet zeker of alle make-up vlekken eruit gaan. De wasbare wattenschijfjes passen ook goed bij het streven naar een plasticvrije toilettas.

Let erop dat je de wattenschijfjes altijd in een waszakje mee wast in de wasmachine. Omdat ze klein zijn en anders los door je wasmachine slingeren kunnen ze op plekken komen die je niet wilt. En je wilt toch graag ook zo lang mogelijk doen met je wasmachine!

Ga jij ze ook maken of heb je nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder! Veel maakplezier gewenst.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Kimberley
  21 februari 2022

  Wat handig zeg. Ik heb ze kantenklaar gekocht, maar veel leuker om zelf te maken eigenlijk!

  Liefs kimberley

Post a Comment