Bijbelteksten leren
Leestijd: 5 minuten

Lezen uit de Bijbel vind ik soms best wel een uitdaging, zeker met jongere kinderen thuis. Voor mijn gevoel blijft er dan niet zoveel tijd of energie over om de Bijbel erbij te pakken. Daarom schreef ik al eerder een acht tips op voor het lezen van de Bijbel en vandaag deel ik nog iets leuks. Het heeft te maken met Bijbellezen, maar het helpt je de hele week door, namelijk: Bijbelteksten uit je hoofd leren op een eenvoudige manier. Benieuwd? Je leest het hieronder.

Zo leer je Bijbelteksten uit je hoofd

Tijdens een kindermoment in de kerk ging het over Bijbelteksten leren en het leek me een goede mogelijkheid om dit thuis ook eens uit te proberen met de kids. Eigenlijk op een laagdrempelige manier met het geloof bezig zijn.

Ik was altijd erg onder de indruk van mensen die verzen uit de Bijbel kenden én ook nog eens wisten waar ze dan precies in de Bijbel stonden. Nu ken ik wel wat verzen uit de Bijbel, maar ik heb geen idee waar ze precies staan. Dat hoopte ik met deze oefening voor mezelf en het gezin te kunnen bereiken.

Wat heb je nodig

Ik kocht de flashcards van de HEMA die ik een handige doorzichtige box zitten, waardoor je de flashcards goed kunt zien. Een extra pluspunt vind ik ook dat de kaartjes een gekleurde rand hebben, dat staat toch net even lekker vrolijk. Daarnaast zijn ze stevig en goed beschrijfbaar.

Als pen kocht ik bij dezelfde winkel deze gouden pen met een hartje op de achterkant. Hij schrijft soepel op de kaartjes en is zwart schrijvend. Ik vond het wel een goed excuus om voor een nieuw project weer een nieuwe pen aan te schaffen.

Aan de slag

Ik merkte dat ik het best lastig vond om te beginnen met het zoeken van Bijbelteksten. Want welke teksten zijn gemakkelijk te onthouden? Welke vertaling moet ik dan kiezen? En werkt het eigenlijk wel? Maar voordat ik teveel in alle vragen bleef hangen, besloot ik, maar gewoon mijn zoektocht te starten.

  1. Je kunt hiervoor door je Bijbel bladeren, maar ik vond het gemakkelijker om te Googelen op Bijbelteksten. Vaak kom je lijstjes tegen met bekende Bijbelteksten. Zoek bijvoorbeeld op: ‘Bijbelteksten kinderen’, ‘mooie Bijbelteksten’ etc.
  2. Vervolgens ben ik met de Bijbelonline.nl gaan kijken welke vertaling het meest toegankelijk was. Je kunt eenvoudig wisselen tussen de vertalingen en degene die ik dan het mooiste vond schreef ik op een flashcard. Ook kun je als je dat wilt de vertaling erop noteren die je hebt gebruikt. Dit schreef ik onderaan het kaartje.
  3. Bovenaan het kaartjes schreef ik het gedeelte in de Bijbel waar de tekst te vinden was en nu kon het leren gaan beginnen.

Bijbelteksten uit je hoofd leren

Nu je een aantal teksten hebt opgeschreven – en dit mag er ook gewoon één zijn – kan het leren beginnen. Kies bijvoorbeeld een vast moment in de week. Zondagmiddag of zondagavond bijvoorbeeld om een nieuwe tekst te introduceren. Lees hem zelf een keer voor of laat je zoon of dochter dit hardop voorlezen.

Vervolgens kun je er gebaren bij bedenken, het als een soort wijsje opzeggen, zodat het gemakkelijk te onthouden is. Leuk kan ook zijn als er ook een kinderliedje over te zingen is. Bijvoorbeeld voor de Bijbeltekst: ‘Uw woord is een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad.” Psalm 119:105 (En ja, ik schreef de tekst uit mijn hoofd inclusief waar het staat in de Bijbel ;)) Hier kun je het bijpassende nummer luisteren.

Gedurende de week herhaal je de Bijbeltekst een aantal keren en voor je het weet zit het vers in je hoofd!

En, werkt het?

Allereerst is het ontzettend leuk om dit samen met de kinderen te doen. We weten ineens waar de teksten staan en we leren nieuwe verzen. Daarnaast vind ik het een mooie aanvulling op het samen lezen uit de Bijbel wat we altijd doen als we de kinderen naar bed brengen. Hier vind je nog wat tips voor fijne kinderbijbels.

Ik denk dat het zeker een leuke en leerzame manier is om Bijbelteksten te leren. Ga jij de flashcards ook maken?

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment