Zo kun je veilig samen slapen met een baby
Veilig samen slapen met een baby is erg belangrijk. Baby’s zijn namelijk nog zo klein en kunnen niet uit zichzelf wegkruipen uit bed wanneer ze net geboren zijn. Ze zijn vrij hulpeloos en hebben jouw warmte en liefde hard nodig. Maar hoe doe je dat dan, veilig samen slapen? En wil je weten hoe wij dit doen? In dit artikel lees je de antwoorden!
Waarom samen slapen
Je baby heeft negen maanden veilig in je buik gezeten, lekker warm en dicht bij je. Altijd je hartslag horend en het is dus helemaal niet zo gek dat een kleine baby bij jou wil slapen, ook ‘s nachts. Sinds de geboorte van onze dochter slapen we dus ook samen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het samen slapen met je baby op een kamer goed is voor de hechting tussen ouder en kind. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd. Samen slapen wordt geadviseerd tot wanner je baby 6 maanden oud is. Het is misschien ook wel een heel westers idee dat een baby een eigen slaapkamer moet hebben en daar meteen moet kunnen slapen. In niet westerse landen is het namelijk heel normaal dat je de slaapkamer deelt met je andere kinderen.
Ook al slapen we na de bevalling natuurlijk het liefst weer het klokje rond, een baby zal niet zo snel doorslapen. Het is heel normaal dat een baby wakker wordt ‘s nachts. Het is voor een baby nog niet goed om heel veel uur achter elkaar te slapen in verband met de bloedsuikerspiegel in zo’n klein lijfje. Daarom komt een baby vaak om de 2 à 3 uur voor een voeding ook in de nacht en soms wel vaker. En dan is het ook wel prettig dat je niet je warme bed uit hoeft en gewoon de baby uit het wiegje kunt pakken om het te kunnen voeden.
Hoe kun je veilig samen slapen
Voor het veilig samen slapen is het belangrijk dat je je baby in een eigen wiegje kunt leggen. Wanneer je je baby tussen jullie in laat slapen is er een grotere kans dat de grote (en te warme deken) over de baby komt te liggen. Een eigen bedje zonder losliggende dingen, zoals knuffels of doekjes, is dan beter voor je baby. Want losse spullen in een wiegje verhoogt het gevaar op verstikking bij een jonge baby.
Het is ideaal wanneer je een wiegje hebt die aan één kant open kan. Dan kun je het wiegje tegen je eigen bed aanschuiven (co sleeper) en kun je je baby gemakkelijk in zijn eigen bedje leggen na de voeding. Ook kun je dan nog je arm om de baby leggen, maar dan slaapt het toch al in zijn eigen bed! Zorg ervoor dat je het bedje van de baby kort opmaakt met een laken en dekentje, zodat je baby het dekentje niet los kan trekken. Mijn voorkeur gaat trouwens uit naar een slaapzakje, zonder mouwtjes, dan hoef je in de nacht ook geen gedoe te hebben met een lakentje of dekentje die je goed moet leggen. Net na de geboorte van onze dochter gebruikte ik wel een dekentje waarin we haar wikkelde, omdat ze zichzelf in het begin nog niet goed kon warmhouden.
Richt je slaapkamer in met fijne spullen
Om ervoor te zorgen dat je slaapkamer toch een fijn plek blijft ondanks de nacht voedingen en het vele wakker zijn is het extra fijn om mooie en stevige hoofdkussens uit te zoeken. Dan kun je tijdens het voeden toch comfortabel rechtop zitten. Investeer in een mooi beddengoed en een fijne deken om onder te slapen. Zeker wanneer je veel wakker bent in de nacht is het fijn om een warme deken te hebben, dan blijf je lekker warm want soms kan het voeden wel even duren. Zorg ervoor dat je bij je nachtkastje kunt voor een flesje met water tijdens de voedingen en eventueel je telefoon met oplader. Op deze manier blijft je slaapkamer een fijne plek ondanks het vele wakker zijn.
Slaapt de baby bij jullie op de kamer?