Leestijd: 4 minuten

De monstera deliciosa, ook wel gatenplant genoemd, is een populaire kamerplant. Toch wordt de plant vaak niet onder de juiste naam verkocht. Dit komt omdat de naam monstera deliciosa gewoon weg veel bekender is dan de monstera borsigiana. Maar hoe kun je de echte plant herkennen? In deze blogpost vertel ik je meer over de echte variant, die je ook gewoon in Nederland kunt kopen. Maar daarvoor is het wel handig dat je de kenmerken van de echte plant weet.

De monstera groeit in tropische regenwouden waar hij in de (half) schaduw staat. De bladeren kunnen tot wel 75cm groot worden! Het is een kruipende klimplant. Dit wil zeggen dat de monstera luchtwortels aanmaakt, waarmee hij zoekt naar bomen om langs naar boven te kunnen klimmen. In een huiskamer, kun je er voor kiezen om een (mos) stok bij jouw plant te zetten, maar een houten lat of iets anders kan ook gewoon!

Tip: Heeft jouw monstera luchtwortels? Leidt ze naar de potgrond toe, zodat de plant beter kan wortelen, knip ze af, bind ze om de (mos) stok heen of gebruik ze om je monstera te stekken.

Een echte monstera delisiosa kopen in Nederland

De echte monstera delisiosa kun je ook gewoon in Nederland kopen in een tuincentrum. Maar als je de echte plant wilt kunnen onderscheiden van de monstera borsigiana, dan moet je wel weten waar je op moet letten bij het kopen van deze plant. Want niet elke keer zul je de echte monstera vinden in een plantenzaak. Sommige planten zijn nog jonge stekken, waardoor je niet weet of je een echte monstera te pakken hebt. Liever kies je dan voor een oudere plant.

De kenmerken van de echte monstera delisiosa

  • Een van de meest opvallende kenmerken van de echte monstera deliciosa zijn de ribbels op de stengel van de monstera, zoals je op mijn foto hieronder kunt zien.
  • Vaak zijn de bladeren van de echte monstera deliciosa groter dan die van de monstera borsigiana.
  • Een echte monstera groeit recht naar boven op de stam en de monstera borsigiana groeit zijwaarts.
  • De stam van de echte monstera voelt leerachtig en is ruwer dan die van de monstera borsigiana.

Heeft jouw kamerplant deze ribbels niet op zijn stengel, schrijf de plant dan niet meteen af. Zeker bij jonge stengels is dit niet goed te zien. Naarmate de plant ouder wordt, worden er wel of geen ribbels op de bladeren zichtbaar.

Hoe help ik de monstera goed groeien?

  • Zet de plant op een lichte plaats, een paar uur per dag wat zon meepakken vindt de monstera erg prettig, maar vermijd direct zonlicht voor de hele dag;
  • geef de plant 1x per week water;
  • besproei de bladeren af en toe, want die kunnen goed stof verzamelen. Door het stof kunnen ze het licht niet goed opnemen;
  • laat de luchtwortels niet te lang worden, dit kost de plant veel energie en die wil je liever gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe bladeren;
  • zet een (mos) stok bij jouw plant in de pot, zodat hij de hoogte in kan gaan groeien. Een andere optie is om een tak uit het bos of uit de tuin te gebruiken voor een natuurlijk effect. Vind je de monstera te groot worden dan kun je de plant ook snoeien.

Meer lezen over deze kamerplant?

Bewaar op Pinterest

De echte monstera deliciosa herkennen

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

Post a Comment