Beter slapen
Leestijd: 4 minuten

Iedereen weet dat voldoende slaap belangrijk is, maar het is niet altijd eenvoudig om genoeg uren te maken in een nacht. Vaak komt dit door heel wat verschillende factoren. In dit artikel geef ik je graag wat tips die bijdragen aan een betere slaap.

Creëer een fijne ambiance

Niets is vervelender dat in je slaapkamer binnenkomen en eerst alle was weg moeten vouwen. Of tot de conclusie moeten komen dat er nog stof gezogen moet worden. Zorg ervoor dat je dit niet net hoeft te doen op het moment dat je naar bed gaat. Hierdoor irriteer je je juist aan de plek waar je wilt gaan slapen en dat werkt averechts.

Naast een opgeruimde kamer is het ook prettig om over de inrichting na te denken. Denk aan hangplanten om je slaapkamer mee te versieren, vrolijke schilderijen, een vloerkleed, etc. Daardoor creëer je een ruimte waar je graag wilt zijn en dat is weer bevorderlijk voor je slaap.

Zorg dat je lekker ligt

Een goed matras is erg belangrijk. Je ligt er tenslotte elke nacht toch zo’n 7 uur op (als het niet meer is). Neem daarom de tijd om een winkel te bezoeken en verschillende matrassen te testen. Ga op je rug, buik en zij liggen en ervaar hoe het ligt. Voel je vooral niet bezwaard om in een winkel de bedden te testen. Je wilt immers niet dat je straks thuis ineens last krijgt van je rug of zij, omdat een bed te hard of te zacht is. Zorg er dus voor dat je heerlijk kan slapen zonder pijn.

Beperk schermtijd

Wist je dat je door het kijken naar een scherm jezelf wakker houdt? Door voor het slapen nog op je telefoon te scrollen in bed of tv te kijken in je slaapkamer, associeer je automatisch het slapen met wakker blijven. Vaak wordt er gezegd dat je het beste een uur voordat je gaat slapen, niet meer naar een scherm kunt kijken. Dit kun je eenvoudig doen, door in de avond eerst iets te kijken en daarna een boek te lezen of een tijdschrift. Je zult dan vrij snel merken dat je lichaam aangeeft wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Je ogen worden zwaarder, gaat gapen etc.

Kom voldoende buiten

De buitenlucht doet wonderen voor een vol hoofd en zorgt ook voor goede nachtrust. Kom lekker veel buiten door te wandelen, huisdier uit te laten, vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Als je ’s nachts slaapt met het raam open zorgt dit ook voor een diepere nachtrust.

Geluiden

Eén van de dingen die ik lastig kan vinden tijdens het inslaap vallen, zijn de vele geluiden. Denk aan langsrijdend verkeer, buren die in hun tuinfeestjes houden etc. Probeer dan eens met oordopjes in te slapen, zodat je minder ruis hoeft te ervaren. Het kan helpen om White noise muziek op te zetten. Hierdoor vallen andere geluiden minder op en het helpt je om rustiger te worden.

Koop verschillend beddengoed

In de zomer is het fijn om een koel bed te hebben en in de winter wil je misschien wel onder een dikke deken kruipen. Koop dat een vier seizoenen dekbed en kijk naar de mogelijkheden van lakens. Zo blijft zijde koel aan de huid, ook in de zomer en is katoen warmer. Door je hierin te verdiepen, kom je erachter wat werkt en fijn is voor jou.

Heb jij nog tips om sneller in slaap te vallen en beter te slapen? Laat het dan hieronder weten.

Header afbeelding door Spacejoy via Unsplash.

Linspiration DIY & Lifestyle blog

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment