Betekenis Hemelvaart wolken
Leestijd: 3 minuten

Eens per jaar is het Hemelvaartdag, maar wat is de betekenis van Hemelvaart eigenlijk? Al jaren lang vieren Christenen Hemelvaartsdag, dan gaan ze vaak naar de kerk en sommige scholen en werkgevers geven deze dag zelfs vrij. In dit artikel lees je wat de betekenis is van Hemelvaartsdag en waarom Christenen dit vieren.

Waar komt Hemelvaart vandaan?

Hemelvaartsdag komt uit het Christendom en je leest hierover in de Bijbel. Met Hemelvaart denken christenen eraan terug dat Jezus naar zijn Vader in de Hemel ging. Het is een vervolg op het Paasfeest, waarin wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood en hiermee de dood heeft overwonnen. Vandaar ook de naam Hemelvaart: Jezus vaart op naar de Hemel. Toen Jezus werd gekruisigd werd hij verlaten door God en vernederd. Maar nu met Hemelvaart krijgt Hij de hoogste plek. Hij mag namelijk zitten aan de rechterhand van God in de Hemel. Dicht bij zijn Hemelse Vader.

Na de opstanding heeft Jezus in elke hand een gat van de spijker waarmee Hij aan het kruis gehangen heeft. Hieraan herkennen zijn leerlingen, de discipelen, dat hij Jezus is. Op een dag verteld Jezus aan zijn leerlingen dat het voor hem tijd is om naar Zijn Vader in de Hemel te gaan. Zodat hij voor de mensen een plaats in de Hemel zal klaarmaken. Voordat Jezus naar de Hemel gaat belooft hij het volgende: dat de Heilige Geest komt. Je leest hierover in Lucas 24: 39-53. De Heilige Geest kan de leerlingen van Jezus helpen om aan iedereen over God te vertellen. Daarover leg ik meer uit in het artikel: wat is de betekenis van Pinksteren?

Waarom wordt Hemelvaart op een donderdag gevierd?

Hemelvaart wordt altijd op de veertigste dag vanaf Pasen gevierd. En dit valt altijd op en donderdag omdat Pasen op een zondag is. Dan weer tien dagen later wordt er Pinksteren gevierd. De veertig dagen komen ook uit de Bijbel. In Handelingen 1:3 lees je dat Jezus na zijn opstanding (Pasen), nog veertig dagen bij zijn leerlingen bleef en toen pas naar de Hemel ging.

Elly en Rikkert, twee bekende christelijke muzikanten, maakte ook een nummer over Hemelvaart. Het is een kindernummer, maar zeker met een mooi boodschap. Het nummer heet: op de wolken.

Waarom ik stil sta bij Hemelvaart

De Christelijke feestdagen zijn voor mij erg belangrijk. Juist om weer even stil te staan bij wie Jezus nu eigenlijk is. Zo valt Hemelvaart in het midden van een chronologische gebeurtenis. Te beginnen bij Pasen (kruisiging van Jezus & opstanding uit de dood), vervolgens Hemelvaart (waarbij Jezus naar de Hemel gaat) om af te sluiten met Pinksteren (de Heilige Geest komt). Door stil te staan bij deze dagen, wordt het geloof voor mij weer wat tastbaarder. Het zet me aan het denken en help mij om me weer dichter bij God te brengen. Wil je meer lezen over het geloof? Ik heb twee toegankelijke Bijbels dagboeken geschreven waarin Gods liefde en hoop centraal staan: God kiest jou! en Bedacht, geliefd, gewild.

Wist jij wat de betekenis van Hemelvaart is?

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment