Starten met plakkaatverf
Leestijd: 6 minuten

Is het schilderen helemaal nieuw voor je en wil je beginnen met plakkaatverf oftewel Gouache? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ook als je al ervaring hebt met illustreren en verven, maar je nog nooit met plakkaatverf hebt gewerkt, geef ik je graag dé tips om van start te gaan. In dit artikel vertel ik je de basisdingen, zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen.

De verf

Verf is natuurlijk onmisbaar en dit kan je zo duur maken als je zelf wilt. Bij goedkope hobbywinkels en de Action kan je Gouache of plakkaatverf kopen. Wil je meer kwaliteit dan is Talens een fijn merkt om mee te starten. Dit merk is van goed studiekwaliteit en ideaal als je kennis wilt maken met het medium.

Een merk dat vergelijkbaar is met Talens is HIMI. Het leuke hierbij is dat de verf niet in tubes komt, maar in cupjes en daarbij heb je meteen heel wat meer kleuren tot je beschikking voor een betaalbare prijs.

Wil je meteen een professionelere start maken, omdat je misschien al meer ervaren bent? Dan is het merk Winsor en Newton een goede optie. Ik gebruik die zelf ook. De kleuren zijn rijk aan pigmenten en daardoor feller dan de Talens Gouache.

Het kan erg leuk zijn om zelf staaltjes te maken van de verf als je die straks binnen hebt. Een kleur kan namelijk anders uitvallen dan er op de verpakking staat vermeld. Op deze manier weet je tijdens het schilderen meteen welke kleur je wilt gebruiken. In de DIY: Maak je eigen verfstaaltjes, laat ik je zien hoe ik dit zelf heb gedaan. Kijk je mee?

Leuk weetje over dit materiaal

Wat gouache extra leuk maakt, is dat je het kunt reactiveren. Wanneer je verf op je schilderspalet namelijk is opgedroogd kun je het met een spray weer nat maken, waardoor je opgedroogde verf weer vloeibaar wordt. Hierdoor is de verf echt anders dan bijvoorbeeld Acrylverf of Aquarelverf. Gouache is daardoor een materiaal dat je niet zomaar weggooit, maar mee door kan blijven werken als het ware. Lees hier meer over deze verf.

Op welke papiersoort kun je het beste werken?

Het papier waar je op wilt werken verschilt per persoon. De een gebruikt graag heel dik papier en de ander vindt het prima als het papier bobbelt tijdens het werken. Ik zou zeker om te experimenteren niet gaan voor een duur papier. Ik raad dan het merk Canson aan. Je hebt een grove en fijne korrel. Het verschil is dat je bij een grove korrel wat lastiger met een fineliner rechte lijnen trekt en het papier het water meer opzuigt. Zie hieronder beide opties.

Welke penselen gebruik je het beste voor Guache?

Ook hier zou ik niet meteen gaan voor het duurdere segment, aangezien je altijd nog kunt uitbreiden wat schildermateriaal betreft. Houd in ieder geval in gedachten dat je geen penselen met varkenshaar wilt, maar ga voor zachte penselen die ook gebruikt kunnen worden voor Acrylverf. In princiepe heb je om te starten maar drie verschillende soorten nodig:

  • een rond penseel
  • een plat penseel
  • een schuinlopende penseel

Hiermee kun je de Gouache goed leren kennen. In onderstaande set zitten heel wat maten en de bovenstaande vormen, ideaal om mee te starten.

Palet

Als laatste iets wat je nodig hebt om met plakkaatverf te schilderen is een schilderspalet. Je kunt ze kopen van wegwerppapier, plastic of keramiek, maar een bord volstaat ook. Het is gemakkelijk schoon te maken, aangezien de verf op waterbasis is en het niet aankoekt. Hieronder zijn een aantal opties waar je uit kunt kiezen:

Ik hoop dat dit artikel je een beetje wegwijs heeft gemaakt ik de wereld van plakkaatverf. Uiteraard zal ik over dit materiaal blijven delen. Wil je nog meer te weten komen over Gouache? Lees dan het artikel: Alles wat je wilt weten over Gouache.

Headerafbeelding door Katie Goertzen via Unsplash

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment