betekenis pasen
Leestijd: 6 minuten

De paaseieren liggen al maanden in de winkel en het is heerlijk om zoveel verschillende chocolaatjes te kunnen eten. Of wat dacht je van het paaseieren beschilderen en de paashazen die de winkeletalages sieren, maar is dat waar Pasen echt om draait? Al eeuwen lang wordt het feest van Pasen gevierd door christenen over de hele wereld en ook in Nederland ben je met Pasen vrij. Maar wat is de betekenis van Pasen nu eigenlijk?

Waar komt Pasen vandaan?

Pasen komt uit het Christendom en in de Bijbel wordt hier in het Nieuwe Testament over geschreven. Met Pasen vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan en daarmee de dood heeft overwonnen. Hiermee laat Jezus zien dat Hij sterker is dan de dood en er hoop is voor de wereld, omdat Jezus leeft! Hoop op een betere wereld. Een wereld waarin we omzien naar elkaar en Zijn liefde uitdelen. Liefde voor je naaste, liefde voor jezelf. Juist deze boodschap is een boodschap die alle tijden actueel blijft.

Het verhaal van Pasen begint eigenlijk vaak met Palmzondag of Palmpasen, dit is de laatste zondag van de 40 dagentijd en het begin van de Goede week (de week voor Pasen). In de kerken wordt er dan vaak het verhaal uit de Bijbel voorgelezen waarbij Jezus op een ezel de stad Jeruzalem binnenrijdt. De mensen juichen en zwaaien met grote palmtakken, daarom de naam Palmzondag. De mensen leggen de palmtakken samen met hun jassen op de grond voor hun koning Jezus.

Witte donderdag

Op donderdag is het witte donderdag. Op deze donderdag wordt vaak het verhaal gelezen over het laatste avondmaal dat Jezus met zijn leerlingen (discipelen) eet. Tijdens dit laatste avondmaal vertelt Jezus aan zijn leerlingen dat Hij zal worden verraden door een van zijn leerlingen, Judas.

Die avond als de leerlingen samen met Jezus wandelen, zegt Jezus dat Hij wil bidden tot zijn Zijn Vader, God, in de Hemel. Terwijl Jezus bidt vallen de leerlingen in slaap en kort daarna verschijnt Judas, met een groep Romeinse soldaten achter zich. Judas geeft Jezus een kus, zodat de soldaten weten wie ze gevangen moeten nemen. Jezus wordt meegenomen en gevangen gezet.

Je leest het gedeelte in Mattheus 26.

Goede vrijdag

Op Goede vrijdag gaat het verhaal van Jezus verder. Jezus wordt veroordeeld door Pontius Pilatus, een man van hoge aanzien, die beslist over het vrijlaten van de gevangenen. Hij laat de mensen menigte kiezen tussen een moordenaar en Jezus. De mensen vinden dat Jezus schuldig is, omdat Hij had gezegd dat Hij de Zoon van God is. De mensen roepen: ‘Kruisig Hem, kruisig Hem.’ Pilatus geeft gehoor aan de mensen en Jezus gaat op weg naar Golgotha, terwijl Hij zelf de balken van het houten kruis moet dragen.

Wanneer Jezus aan het kruis hangt tussen twee misdadigers vraagt een van hen of Jezus hem wilt vergeven en of er plaats voor hem is in de Hemel. Zelfs op dat moment, belooft Jezus dat deze misdadiger met Hem in de Hemel mag komen. De andere misdadiger lacht Jezus uit en ook de soldaten drijven de spot met Jezus. Wanneer Jezus na enige tijd uitroep: ‘Vader, in uw handen leg ik mijn geest’, buigt Jezus zijn hoofd en sterft Hij.

Het lichaam van Jezus wordt van het kruis gehaald en in een graf gelegd. Een grote steen wordt ervoor gerold en er komen twee Romeinse soldaten om het graf te bewaken.

Je leest dit gedeelte in Mattheus 27.

1ste Paasdag

Nu komen we uit bij de betekenis van Pasen. Op eerste Paasdag met Pasen wordt de opstanding van Jezus gevierd. Wanneer de Romeinse soldaten de wacht houden, begint de grond ineens hevig te beven. Een engel daalt uit de Hemel neer en rolt de zware steen voor het graf weg en gaat erop zitten. De soldaten schrikken en vallen dood neer. Ondertussen zijn er ook twee vrouwen bij het graf, een daarvan is de moeder van Jezus. De engel zegt tegen hun dat ze niet bang hoeven zijn, omdat Jezus is opgestaan en leeft. Hij laat aan hun de plek zien waar Jezus heeft gelegen. De vrouwen zijn blij en rennen naar leerlingen van Jezus om hun het goede nieuws te vertellen. Jezus komt hen tegemoet lopen en ze weten dat het echt waar is en Jezus leeft.

Je leest dit gedeelte in Mattheus 28.

De betekenis van Pasen voor mij

Als christen is Pasen hét belangrijkste feest dat je kunt vieren. Juist door de boodschap van hoop die Jezus ons geeft. Hoop op een betere wereld. Een wereld waarin we omzien naar elkaar en Zijn liefde uitdelen. Liefde voor je naaste, liefde voor jezelf. Juist deze boodschap is een boodschap van alle tijden en dat vind ik zo mooi aan Pasen. Het is een boodschap die voor alle tijden relevant blijft. Ik schreef eerder ook twee Bijbels dagboeken waarin Gods liefde en hoop centraal staan: God kiest jou! en Bedacht, geliefd, gewild.

Wist jij wat de betekenis van Pasen is? En vind je het interessant om meer te weten over andere feestdagen en waar ze vandaan komen? Lees dan hier meer over de betekenis van Pinksteren en de betekenis van Hemelvaartsdag.

Meer weten over Pasen?

  • Elk jaar op witte donderdag zenden de KRO-NCRV een moderne vertelling van de laatste uren van Jezus zijn leven: The Passion, waarbij bekende Nederlanders het Paasverhaal vertellen en zingen aan de hand van Nederlandse liederen. Een aanrader om te kijken!
  • Er is ook een film over The Passion die indrukwekkend is om te kijken.

Bewaar op Pinterest:

Wat is de betekenis van Pasen?

Headerafbeelding is gemaakt door Pisit Heng via Unsplash

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment