schone keuken
Leestijd: 3 minuten

Een schone keuken hebben is niet alleen fijn, omdat je dan een goed overzicht hebt van wat er allemaal in de keuken staat: nee, er zijn meerdere redenen waarom een schone keuken zo essentieel is. Wanneer je keuken netjes en opgeruimd is, dan waarborg je ook de veiligheid en kwaliteit van je voeding. Een keuken die schoongemaakt is, is cruciaal om jezelf te verzekeren van voedselveiligheid, iets wat tegenwoordig steeds meer benadrukt wordt. Er zijn vele redenen waarom je keuken altijd schoon moet houden: van het voorkomen van voedselvergiftiging tot het beschermen van jezelf tegen ongedierte. In dit artikel leggen we uit waarom je altijd een schone keuken moet hebben en hoe belangrijk dit is voor wat je in je mond stopt.

Het voorkomen van voedselvergiftiging

Wanneer je een schone keuken hebt, dan is de kans ook veel kleiner dat je voedselvergiftiging oploopt. Schadelijke bacteriën, virussen en schimmels leven graag in vieze, vuile en vochtige omgevingen. Door oppervlakken, keukengerei en handen schoon te houden, kunnen we de verspreiding van zulke ziektekiemen zoals salmonella en listeria voorkomen. Deze pathogenen zijn vaak onzichtbaar, maar kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken: van milde maagklachten tot zelfs levensbedreigende aandoeningen. Een schone keuken is dus de eerste stap van verdediging tegen deze onzichtbare vijandelijke griezels. Een vaatwasser reinigen en andere keukenapparaten is een taak die je dus echt niet moet overslaan! Maak je keuken dus direct schoon nadat je gekookt en gegeten hebt.

Bestrijd de kruising van het onzichtbare

Een ander groot risico dat je kan oplopen als je geen schone keuken hebt, is kruisbesmetting. Zeker in het geval dat je veel rauw vlees, gevogelte en zeevruchten kookt moet je hierop letten. Kruisbesmetting ontstaat wanneer schadelijke micro-organismen van een oppervlak naar voedsel worden overgedragen. Een vuile snijplank of een niet goed gewassen mes kan al genoeg zijn om deze bacteriën te verspreiden van het ene voedsel naar het andere, wat kan leiden tot besmetting en ziekten. Maak je keuken oppervlakken dus regelmatig schoon met de juiste schoonmaakproducten (zoals die van HG) en scheid rauwe en gekookte producten van elkaar. Wanneer je dat doet, dan zal de kans op kruisbesmetting veel minder zijn en dan kun jij lekker genieten van je eten. Zoek jij tips voor meer sfeer in de keuken? Lees dan dit artikel.

Langere houdbaarheid en gezondheid

Voedingsmiddelen die in een schone keuken worden bereid en opgeslagen, blijven langer vers en zijn minder snel vatbaar voor bederf. Dit komt doordat de kans op besmetting met organismen die derving veroorzaken wordt geminimaliseerd. Stop je voedingsmiddelen dus niet in een vieze koel- of keukenkast, anders kun je veel minder lang genieten van je eten. Bovendien zul je dan ook je portemonnee weer moeten opentrekken om nieuwe producten te kopen (en de economie is al duur genoeg). Door te zorgen voor een schone en hygiënische keuken omgeving, investeer je in eigen gezondheid en welzijn. Bovendien investeer je ook in de veiligheid en kwaliteit van je voeding en je zal genoeg geld overhouden voor de avonden dat je eten bestelt of in restaurants eet.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment