kind zandbak tuin
Leestijd: 3 minuten

Een kindvriendelijke tuin is ideaal wanneer je jonge kinderen hebt. Want het is heerlijk als je ze gewoon lekker kunt laten spelen zonder je zorgen te maken over giftige planten in de tuin of andere gevaarlijke situaties. Daarom deel ik vijf tips om je tuin helemaal kindvriendelijk te maken. Zo kun je met een gerust hart je kinderen laten spelen.

Kies voor kunstgras

Heb je een tuin waarbij een groot deel terras is en wil je hem toch wat kindvriendelijker maken? Op zich zijn tuintegels handig natuurlijk, maar voor kleine kinderen erg hard om hierop te vallen. Een mooie optie zou dan kunstgras kunnen zijn. Kunstgras voelt zachter aan en hierdoor zal het vallen minder zeer doen. Kunstgras aanleggen hoeft niet moeilijk te zijn en je kunt het gemakkelijk uitbesteden. Nog een voordeel ter vergelijking van echt gras is dat er in een gewone grasmat toch bloemetjes kunnen groeien waar bijen op wespen op kunnen gaan zitten. Niet helemaal ideaal met een rondkruipende baby of peuter.

Speeltoestellen

Om de tuin verder kindvriendelijk aan te kleden zijn speeltoestellen natuurlijk onmisbaar. Kies bijvoorbeeld voor een zandbak. Schaf een goedkope schelp aan of maak zelf een zandbak van hout. Bij de bouwmarkt kun je zo een aantal zakken speelzand halen en uren speelplezier gegarandeerd. Naast een zandbak kun je ook denken aan een glijbaan of een schommel. En met de zomer die voor de deur staat is een waterspeeltafel onmisbaar.

Zet of hang je planten een stukje hoger

Toch kan het wat saai ogen om naast je kunstgras niks anders in je tuin neer te zetten aan levende planten. Gelukkig is dat niet onmogelijk als je het maar op een slimme manier aanpakt. Wil je graag planten in je tuin die goed zijn voor de biodiversiteit en wespen en bijen aantrekken? Zorg dan dat je deze planten of bloemen in een plantenbak aan de schutting ophangt of hang ze aan een pergola. Zo kan je jonge kindje er niet bij, maar kun jij er wel van genieten.

Schutting of hek

Om je kinderen met een gerust hart te laten spelen in de tuin is het ook erg prettig om je tuin af te kunnen sluiten. Hier in de tuin hebben wij een hek waarmee de tuin wordt afgesloten, maar mocht je dit niet hebben dan kun je ervoor kiezen om zelf een poortje te plaatsen. Je zou eventueel ook voor een grondbox kunnen zorgen buiten, zodat je kind wel alle ruimte heeft, maar niet zomaar de tuin uit kan gaan.

Zorg voor schaduw

Om een kindvriendelijke tuin helemaal af te maken is het erg prettig om te zorgen voor voldoende schaduw. Zeker in de warme zomermaanden is het van belang om schaduw in je tuin te hebben. Kies voor een strandparasol bij de zandbak, een schaduw doek of een grote parasol in de tuin. Hierdoor blijft de huid van je kinderen extra beschermd tegen de warme zon.

Met deze tips wordt jouw tuin helemaal kindvriendelijk en kunnen je kinderen naar hartenlust spelen. Wat doe jij om je tuin kindvriendelijk te maken?

De header afbeelding is een foto van Alexander Dummer via Unsplash.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment