Victoria & Abdul een verhaal over de innige vriendschap aan het Britse hof
Leestijd: 3 minuten

Voor de liefhebbers van kostuumdrama’s keek ik afgelopen week een film op Netflix die ik de moeite waard vond om te delen. Namelijk de film: Victoria & Abdul. Eerder schreef ik al over Bridgerton, een heerlijk kostuumdrama en over deze drie kostuumseries waarin de personages prachtige kleding dragen. Vandaag zal ik je meer vertellen over de film Victoria & Abdul zonder de spoilers te verklappen natuurlijk!

Waar gaat de film over

De film gaat over Queen Victoria die tijdens haar regeringsperiode een bijzondere vriendschap aangaat met Abdul. Victoria is naast koningin over Engeland ook de keizerin van India. Doordat er diverse tapijten naar het Britse hof zijn verscheept vanuit India, wordt het plan opgevat om de munteenheid van India aan te bieden aan Victoria. Victoria haar man is al meer dan twintig jaar overleden en draagt nog steeds haar zwarte rouwkleding. Ze verveelt zich tijdens de drukke programma’s en is eerder een chagrijnig persoon dan een sprankelende persoonlijkheid.

Abdul brengt hier verandering in. Wanneer hij samen met nog iemand op een schip wordt gezet, die pas na twee maanden varen, aankomt in Brittannië wordt hij in mooie kleding gehesen en naar het hof gebracht. Abdul krijgt de nadrukkelijke instructies om koningin Victoria niet aan te kijken wanneer hij de munteenheid van zijn land aanbied. Maar wanneer het moment daar is, maakt hij oogcontact. Het personeel van de Queen is laaiend. Maar al gauw wordt Abdul bij de koningin gevraagd. De koningin valt als een blok voor de lange knappe Indiër zoals ze hem zelf beschrijft (dit blijkt uit haar dagboeken die later gevonden zijn). En er ontstaat een innige vriendschap. Haar hofhouding is hier echter minder over te spreken. En als de koningin hem zelfs als haar leermeester (Munshi) benoemt in plaats van een bediende schiet dit bij haar gevolg geheel in het verkeerde keelgat.

De film is gebaseerd op het onderstaande boek. De film laat zien hoe Victoria regeerde en een relatie aangaat met iemand die door de rest van de hofhouding en haar eigen zoon wordt verguisd.

Is het allemaal echt zo gebeurd?

Of alles echt zo gegaan is zoals is de film wordt weergegeven weten we natuurlijk niet. Veel bewijsmateriaal uit die tijd is verloren geraakt, maar het is in ieder geval een intrigerend verhaal om te bekijken. Zeker als je bedenkt dat Victoria een groot heerser was en gewoon haar eigen zin doorzette om haar Munshi aan het hof te laten wonen en door hem beïnvloed beslissingen te maken. Ik vond het verhaal geloofwaardig neergezet en de personages krachtig. De relatie tussen Victoria en Abdul vond ik mooi neergezet.

Conclusie

Wil je een film die gaat over geschiedenis en tegelijkertijd iets laat zien over het hof, dan zit je met deze film helemaal goed. De verschillende klassen en elite komen duidelijk naar voren, maar verwacht geen romantisch liefdesverhaal. Een ideale film om later nog eens over door te praten. Je kunt de film hier bekijken op Netflix.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment