Wanneer beginnen met zakgeld?
Leestijd: 5 minuten

Zakgeld heeft toch altijd iets bijzonders. Want wanneer je hier als ouders over gaat nadenken betekent dit vaak dat je kind de babyleeftijd achter zich heeft gelaten. Tijd dus om erin te duiken. Want ook ik liep tegen die vraag aan voor onze kinderen.

Advies van het Nibud

Kinderen kosten nu eenmaal geld, maar het is ook erg leuk om ze over geld te leren. En daar is zakgeld een uitstekend middel voor. Om überhaupt een beeld te krijgen van wat je je kind aan zakgeld kunt geven is het handig om op de website van het Nibud te kijken. Hier kun je alles vinden over zakgeld. Voor het gemak heb ik het hieronder gezet voor kinderen tot 12 jaar, de basisschool leeftijd dus.

Hoeveel zakgeld kinderen

Natuurlijk kun je van deze lijst qua bedragen afwijken, maar het is goed om een beeld te krijgen wat leeftijdsgenootjes krijgen. Het voordeel van vroeg beginnen met zakgeld is dat je kinderen leren dat ze niet zomaar alles kunnen kopen en dat ze leren sparen. Hiervoor is zakgeld een heel goed middel.

Neem ze bijvoorbeeld eens mee naar de speelgoedwinkel en laat ze, als ze al kunnen lezen, de cijfers eens oplezen. Zo kunnen ze een beeld krijgen van wat speelgoed kost. Hier is de Action trouwens een groot succes, omdat ze dan net iets eerder iets kunnen kopen dan bij een duurdere speelgoedwinkel.

Zakgeld bijhouden

Tijdens corona waren we druk in de weer met het zakgeld geven elke week. Maar het viel niet mee om altijd, maar contant geld op zak te hebben. Veel winkels wilden ook niet wisselen. Daarom heb ik toen voor de jongens een soort sticker kalender gemaakt zodat ze elke week hun eigen zakgeld kunnen plakken.

Ik heb een schema gemaakt met de weeknummers van het jaar. Voor onze zesjarige heb ik stickers gemaakt met een 1 en voor onze vierjarige met 0,50. Elke zaterdag kunnen ze op de kalender een sticker plakken. Stickers plakken werkt op deze leeftijd erg goed en ze vinden het superleuk om hun eigen zakgeldkalender bij te houden. In de winkel weten ze dan precies voor hoeveel geld ze iets mogen uitzoeken en betaal ik met de pinpas. Als ik op dat moment wel contant geld bij me heb krijgen ze dat natuurlijk ter plekke.

Sparen voor je kinderen

Naast dat je kinderen zelf leren sparen, kun je er ook voor kiezen om daarnaast een kinderspaarrekening te openen. Op deze manier kun je elke week, elke maand of elk jaar geld op deze rekening zetten. Bijvoorbeeld als je wilt sparen voor hun studie, het rijbewijs van je kind of wat dacht je van een potje geld als je zoon of dochter 18 jaar wordt?

Het kan fijn zijn om dit geld veilig te stellen en te weten dat het straks beschikbaar is als het nodig is. Je zet het bedrag dan vast voor een bepaalde periode en je kunt het dan tussendoor er niet zomaar afhalen. Dit noem je ook wel deposito. In deze periode krijg je dan een vaste rente over het bedrag, dat niet kan worden gewijzigd. Dus let daar altijd even op voordat je een kinderspaarrekening opent. 

Wat ga jij doen?

Ik ben benieuwd wat jij gaat doen. Begin je nu met zakgeld alleen of ga je daarnaast ook nog apart sparen voor je kind(eren)?

Bewaar onderstaande pin voor later

Maak een zakgeldkalender voor je kids

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment