Leestijd: 5 minuten

Zou het niet heerlijk zijn om zoveel mogelijk buiten te kunnen leven het gehele jaar door? In plaats van bij flinke wind of regen binnen te moeten zitten? Het lijkt mij in ieder geval heerlijk om meer buiten te zijn het hele jaar door, zonder het meteen koud te krijgen of nat te worden. Daarom een artikel vol tuininspiratie om meer van de natuur te kunnen genieten.

Misschien is het wel een van de dingen die ik de afgelopen tijden het meest heb zien langs komen op Instagram. Een overkapping om daaronder een heerlijk plekje in te richten. Zeker in de zomermaanden kun je deze plek goed gebruiken om tijdens het warme weer beschutting op te zoeken en van de lange zomeravonden te genieten om de BBQ aan te steken. Zet er een leuk bankje neer die je vult met kussens en een fijn plaidje en je hebt een heerlijke plek in de tuin gecreëerd.

De sfeer van zo’n overkapping vind ik er altijd erg gezellig en mooi uitzien, maar toch vraag ik mezelf altijd af of het ook niet heel donker is en juist een beetje een opgesloten gevoel geeft door een donker dak erboven. Als optie zag ik verschillende Instagrammers het houtwerk wit schilderen, een vrolijke bloeiende klimplant neerzetten of lichte tuinposters ophangen. En met wat lantarens kreeg de plek wel een hele knusse uitstraling.

Een overkapping buiten wordt vaak vastgemaakt aan een kant van de schuur, waardoor je een extra zitplek in de tuin creëert of je kunt ervoor kiezen om hem aan het huis te bevestigen, waardoor er een mooie veranda ontstaat. In Amerikaanse films zie ik de veranda’s voor en achter de huizen regelmatig terugkomen en ik vind het een gezellige sfeer geven, maar ik vraag me altijd af of het niet binnen een stuk donkerder wordt. Tegenwoordig kun je gelukkig ook kiezen voor een dak van glas, waardoor je binnen niet veel licht verliest. Toch gaat mijn voorkeur naar een losse tuinkamer in de tuin.

Tuinkamer

Een van de dingen die ik toch wel mooi zou vinden is om ooit een heerlijke plek te hebben waar je altijd licht hebt. Waar je de natuur (stel dat je een enorm landgoed hebt, of anders gewoon de rest van de tuin) om je heen kunt bewonderen. Een tuinoverkapping, ook wel tuinkamer, waar je zelfs in de winter terug kunt trekken. Wel goed aangekleed natuurlijk, want een tuinkamer is niet volledig geïsoleerd. Wel kun je ervoor kiezen om een heater te plaatsen, zodat je er aangenaam kunt zitten. Het lijkt mij een heerlijke plek om in de herfst en wintermaanden te vertoeven. Met aan alle kanten ramen, zodat ik daar heerlijk zou kunnen schrijven, tekenen of ontwerpen en samen met de jongens de veranderende seizoenen mee kan maken.

In de zomer is het er misschien een tikkeltje heet wanneer er glas is aan alle kanten en de zon er vol op staat. Maar hoe leuk zou het dan zijn om hier een binnenzwembad van te maken. Waar je een zwembad hebt met standaard een lekker temperatuurtje en je zelfs ‘s avonds er heerlijk kunt zwemmen, zonder het koud te hebben. Ook kun je hier met de juiste zonwering de warmte natuurlijk goed tegenhouden.

Zoals je misschien wel weet heb ik een voorliefde voor planten en wat zou het dan een interessante uitdaging zijn om de tuinkamer om te toveren tot een kleine jungle met prachtige tropische planten. Zoals een grote banenplant of een alocasia zebrina, waarschijnlijk zullen de planten het hier goed doen en wat is er dan heerlijker dan er een hangmat op te hangen, een muziekje op te zetten en te genieten van de jungle sferen.

Ik zou het wel zien zitten om een fijne tuinkamer in onze tuin te hebben staan, hoewel onze tuin daar waarschijnlijk nu te klein voor is. Misschien dan toch een overkapping of nog even doorsparen voor een grotere tuin.

Zou jij een overkapping of tuinkamer in je tuin willen hebben?

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment