Treinmuseum spoorwegmuseum
Leestijd: 7 minuten

Ben jij weg van treinen? Of ben je op zoek naar een leuk uitje met je kinderen? Dan is het treinmuseum in Utrecht een dikke aanrader. Een museum vol met ouder treinen, veel weetjes en een kijkje in de geschiedenis. Het spoorwegmuseum is dé plek om je kinderen een dag te vermaken. Loop door oude treinen heen, bezoek het theater, neem een rit in de achtbaan en leef je uit in de speeltuin en het kleine watereiland buiten. Als klap op de vuurpijl kun je zelf met een echte trein, die rechtstreeks vanaf Utrecht Centraal gaat, het museum bezoeken. Wat wil je nog meer?

Wat is er te zien?

In het spoorwegmuseum is een hoop te beleven en ik heb hieronder een aantal dingen opgeschreven die ik heb gedaan met onze kinderen, waarvan ik denk dat ze ook leuk zijn voor anderen.

Oude treinen

Naast een museumshop waar je alles kan aanschaffen om je kinderen om te toveren tot een ware conducteur (Jeeej, voor van die kaartjesknippers) en eetgelegenheden, vind je uiteraard ook heel wat oude treinen. Ze staan allemaal op sporen en je mag de meeste treinen bezoeken. Dit is denk ik vooral leuk voor volwassenen en wat oudere kinderen, die ook snappen dat het andere treinen zijn dan vroeger. Het is erg leuk om het interieur van de treinen te kunnen bekijken door de jaren heen.

Theater

In het theater van het treinmuseum worden er op een dag drie voorstellingen gehouden, waarbij het allemaal draait om een reis met de Orient Express. Ik moet altijd gniffelen bij de naam, want het doet me denken aan het boek van Agatha Christie: Moord in de Oriënt-Expres. Maar wees gerust daar gaat het theater niet over, hoor. De voorstellingen zijn leuk voor alle leeftijden. Meestal zitten er ook grapjes in voor volwassenen en het draaiende decor, dat staat voor de trein, is indrukwekkend. De kinderen keken hun ogen uit en wij bezochten maar liefst twee keer een voorstelling. (De eerste twee zijn hetzelfde en de laatste van de dag is een ander verhaal.)

Treinmuseum spoorwegmuseum

Techlab

Het techlab was dit jaar een groot succes bij de jongens. De oudste kon alles lezen en legde zo weer aan zijn broertje uit wat ze moesten doen om de opdrachten te behalen. Erg leuk om te zien! Je kon zelfs je eigen trein samenstellen en daarmee op de foto gaan. Het lab is erg leuk voor kinderen tot 12 jaar. Voor oudere kinderen heb je ook nog een ander lab, maar daar zijn wij dus niet geweest.

Staal monsters

Met de staalmonsters ga je in een soort van kleine achtbaan een korte reis door de tijd maken. Het is helemaal donker en af en toe wordt er iets verlicht. Onze kinderen vonden het veel te spannend en wilde er absoluut niet nog een keer in, dus dat moet je echt even aanvoelen of je kind het leuk vindt op niet.

Speeltuin mét rijdend treintje voor de kinderen

Wat wel een blijvend succes is, is het rijdende treintje in de speeltuin van het treinmuseum. In de speeltuin is er een spoor uitgelegd, waar de kinderen in een rondrijdend treintje kunnen plaatsnemen. Het rijd een kort rondje, en het zorgt zeker voor vermaak. Verder zijn er twee nogal steile glijbanen, die ik vooral geschikt vind voor kinderen van een jaar of vier. Je kan er wel klauteren, maar onze dochter die altijd overal op wil, vond dit zelfs te hoog. Ook zijn er kijkgaten in de ‘rotsten’ gemaakt, maar omdat dit ook helemaal donker is, gaan onze kinderen hier niet graag naar binnen.

Verderop is er een klein eiland omringt met water, waar je naar toe kan door middel van twee bootjes die je aan de hand van een touw moet voorttrekken om te gaan bewegen. Zo kom je op een eiland waar een kleine vuurtoren staat, die je kunt beklimmen. Erg leuk voor de wat oudere kinderen. Al met al is de speeltuin dus vooral leuk voor kinderen vanaf een jaar of 3. Dat vind ik wel een minpunt.

Met de trein naar het treinmuseum

Hoe leuk is het als je naar het spoorwegmuseum gaat, dat je gewoon de trein kunt nemen die voor de deur stopt. Inmiddels zijn we al heel wat keren in het museum geweest, maar namen we altijd de auto. Dit was toch altijd wel handig in verband met de slaapjes van de jongste. Nu ze geen middagslaapjes meer doet, leek me dit een uitstekend moment om de trein te nemen. En met succes, want ze wilden niet meer naar huis. Haha. Hieronder deel ik graag wat handige tips als je met de trein naar het treinmuseum gaat:

  • Hij vertrekt van spoor 2. Dit spoor zit wel een beetje verstopt op het station, dus het kan even zoeken zijn.
  • De trein gaat eens in het uur vanaf Utrecht Centraal naar Malibaan en eens in het uur terug, dus zorg dat je de tijden goed in de gaten houdt. Dit kan via de NS app of op het grote zwarte digitale bord in het treinmuseum.
  • De trein stopt na ongeveer 10 minuten en blijft dan 5 minuten stil staan, om vervolgens richting het museum te gaan. Raak dus niet in paniek als dit gebeurd, dit is normaal. Maar wel even verwarrend als de trein voor je gevoel weer ‘terug’ rijd naar het begin punt.

Tips voor kinderen

  1. Schaf een treinkaart voor je kinderen aan. Dit kost eenmalig €7,50 en daarna reizen ze gratis totdat ze 12 jaar zijn met de trein. Hij is geldig vanaf dat ze 4 jaar zijn en voor die tijd reizen ze gratis met de trein. Je hebt hem na 1x gebruik er dus al uit. Ideaal als je vaker de trein wilt pakken voor een bezoek aan een musea of familie.
  2. Regel een museumjaarkaart voor je kinderen. De kaarten zijn niet zo duur als de volwassen kaarten en als je regelmatig een musea bezoekt dan heb je hem er zo uit. Er zijn heel veel musea aangesloten en zo spaar je een hoop geld uit.

Je kunt gerust een dag rondlopen in het treinmuseum. Naast het spoorwegmuseum zijn er nog een aantal leuke aanraders om met je kinderen naartoe te gaan:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment