Leestijd: 5 minuten

Het lezen van de Bijbel kan voelen als een enorme opgave. Het is nou immers niet een roman die je er gemakkelijk even bijpakt en gemakkelijk wegleest. Toch is het ontzettend fijn om uit de Bijbel te lezen, want er staan zoveel mooi lessen in die je ook vandaag de dag nog kunt toepassen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je telkens je Bijbel er weer bijpakt om er in te gaan lezen?

Ik zocht en bedacht toen tips die kunnen helpen om vaker de Bijbel te lezen. Ook ik vind het soms best een opgave, maar toch wanneer ik de Bijbel er weer bij pak kan ik helemaal in een verhaal opgaan. En toch kan ik de volgende dag zo weer vergeten om zelf uit de Bijbel te lezen. Momenteel lees ik namelijk vooral voor uit de kinderbijbel aan tafel en op de bank voor onze twee jongens, maar ook ik wil graag meer tijd nemen om zelf uit de Bijbel te lezen.

De 8 tips op een rij

1. Gebruik een markeerstift tijdens het Bijbel lezen

Het gebruik van een markeerstift tijdens het lezen helpt mij om verzen in de Bijbel te onderstrepen die me aanspreken. Hierdoor kan ik tijdens het bladeren door de Bijbel ook gemakkelijk de stukken terug vinden die me raakten. Het help ook om met meer aandacht de Bijbel te lezen, omdat je op deze manier vanzelf op zoek gaat naar de verzen die je het meest aanspreken.

2. Maak gebruik van een Bijbels dagboek

Door het gebruik van een Bijbels dagboek kun je op een eenvoudige manier meer met de Bijbel bezig zijn. Vaak worden er Bijbelteksten in beschreven of suggesties gedaan voor de stukken tekst die je uit de Bijbel kunt lezen. Bijbels dagboeken kun je in de meest uitlopende thema’s vinden, waardoor er vast iets tussen zit wat jou aanspreekt. Zelf schreef ik het dagboek: Bedacht, geliefd, gewild en je kunt bij mij een gesigneerd exemplaar bestellen of bestel hem bij Bol.com.

3. Maak aantekeningen in de Bijbel zelf

Dit is wel een beetje een spannende stap misschien net als tip een. Toch kan ik het maken van aantekeningen in de Bijbel zelf aanraden. Ik doe dit al sinds ik tiener ben. In de kantlijnen van de Bijbel, op post-its die ik op de bladzijdes plak of losse papiertjes die ik er tussen stop. Zeker tijdens preken helpt me dit om net dat ene punt op te schrijven dat ik graag wil onthouden over een tekst.

4. Kies een Bijbel die bij je past

Wanneer je graag meer uit de Bijbel wilt gaan lezen is het belangrijk om een Bijbel te kiezen die bij je past. Zo heb je bijschrijf Bijbels, waar extra ruimte is gemaakt voor je eigen notities en aantekeningen zie tip 3. Of een Bijbel met aantekeningen. Zelf gebruik ik graag de Bijbel in gewone taal en de Jongerenbijbel in de NVB-vertaling. Ook lijkt me de Zijlacht Bijbel erg mooi en de herziende Statenvertaling.

5. Maak gebruik van een leesplan

Maak gebruik van een leesplan om de Bijbel te lezen. Soms kun je deze vinden voor of achterin je Bijbel, maar ook online kun je heel wat leesplannen vinden die je kunt gebruiken om de Bijbel te lezen.

6. Ga creatief aan de slag met de Bijbel

Wil je meer in de Bijbel lezen, maar niet met alleen een boek op schoot zitten? Pak dan verf en stiften erbij en ga creatief aan de slag met de Bijbel. Omcirkel de teksten die je mooi vind, ga handletteren of schilderen. Op deze manier kun je een Bijbeltekst meer ‘eigen’ maken en tot je door laten dringen. Ik maakte een tijdje terug deze pagina in mijn Bijbel bij onze trouwtekst. Met de Inspire Bijbel en het boek Creatief aan de slag met de Bijbel kun je meteen beginnen met Bible journaling.

7. Richt een stilte plek in

Maak van een plek in huis een ruimte om stil te worden en tijd te nemen voor God. Zet een fijne stoel neer of kussens op de grond. Hang inspirerende Bijbelteksten op en zet een kaars neer die je elke keer kunt aansteken voordat je met je stille tijd begint.

8. Lees de Bijbel online

Nu we onze smartphones en tablets zo vaak bij de hand hebben is het erg handig om ook de Bijbel online te lezen. Dit doe je bijvoorbeeld op deBijbel.nl. Vind je het fijn om elke week een overdenking over de Bijbel te ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang mijn gratis e-book: 7 tips voor meer tijd met God én leuke freebies en elke week een overdenking in je mailbox.

Heb jij nog tips om de Bijbel te lezen? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder, zodat we elkaar kunnen helpen.

Bewaar op Pinterest:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment