Sanseveria stekken
Leestijd: 6 minuten

De Sanseveria ook wel vrouwentong genoemd, is een hele gemakkelijke kamerplant. De plant is er sterk en kan prima overleven als je hem een tijdje water vergeet te geven – en ik spreek uit ervaring… Inmiddels is mijn kleine groene vriend toe aan een grotere pot en toen ik hem van dichterbij bekeek, zag ik heel wat baby’s in zijn pot staan. Dus tijd om hem te gaan stekken!

Bladstekken of scheuren

Je kunt de Sanseveria op twee manieren stekken. Bladstekken en scheuren. Vandaag ga ik de vrouwentong scheuren om er zo weer nieuwe plantjes van te maken. Ik laat je zien hoe je dit ook zelf kunt doen.

Wanneer kun je de sanseveria stekken?

Bij mijn Sanseveria zag ik het aan het feit dat hij naast de middelste plant allemaal planten naast zich in de pot gekregen heeft. En toen ik hem optilde, zag ik duidelijk de nieuwe baby plant helemaal tegen de zijkant van de binnen pot aanzitten. Zie de foto bovenaan de blogpost. Je kunt de stekjes natuurlijk ook bij elkaar laten zitten, maar het lijkt mij wel leuk om er meer planten van te kunnen maken. Op deze manier kan je de vrouwentong eenvoudig vermeerderen en op andere plekken in je huis zetten. Het is ook erg leuk om de stekjes weg te geven en er anderen blij mee te maken.

Wat heb je nodig

  • scherp mesje of schaar
  • potgrond
  • bloempot
  • sanseveria

Optioneel: een doek of zak die je onder je plant kunt leggen op tafel, zodat hij niet helemaal onder de aarde komt te zitten.

Aan de slag

Stap 1: haal de plant voorzichtig uit zijn binnenpot. Dit doe je door in de plastic pot te knijpen als de plant een beetje vast zit.

Stap 2: snij met een scherp mesje langs de wortel van de plant naar beneden en probeer daarbij de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Zorg er dus voor dat er wortels aan je stekje zitten.

Stap 3: Zet het nieuwe stekje, samen of alleen met een ander stekje in een potje en je hebt weer heel wat nieuwe planten.

Zoals je kunt zien maakte ik drie nieuwe planten van één moederplant. Te leuk, toch?

Let op: Als een plant net is gestekt heeft hij wat extra liefde nodig. Zet hem niet in direct zonlicht en let erop dat de grond licht vochtig blijft. Zo kan het nieuwe stekje rustig wennen en wortelen.

Wat is het beste moment om te stekken?

Eigenlijk wordt er overal aangeraden om te gaan stekken in de lente, omdat dit het groeiseizoen is van de meeste planten. Dan heeft de plant de meeste tijd om te herstellen en kunnen de wortels bijkomen van de stress van het stekken en verpotten. Persoonlijk stek ik het hele jaar door. Wat hierbij helpt, is een kweekkas in huis. Op deze manier kun je temperatuur en vochtigheid van de plant goed op pijl houden, zonder dat je afhankelijk bent van het jaargetijde.

Ik gebruik zelf gewoon een simpele kweekkas, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt 😉 Het voordeel van deze kweekkas op pootjes is dat je hem niet alleen buiten, maar ook binnen kunt gebruiken. Hij is diep waardoor je stekjes ook een tijd in de kas kunnen groeien. Ideaal dus voor wat grotere planten als de sanseveria en de monstera.

Plant kopen

Wil je de plant graag in huis? Bestel hem dan online. Je kunt hem in verschillende soorten aanschaffen, zodat ze leuk bij elkaar kunnen staan.

Wil je graag ook je andere kamerplanten stekken? Misschien staat hier wel wat leuks tussen:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment