Leestijd: 4 minuten

Museum speelklok is misschien wel het gezelligste en vrolijkste museum van Nederland. Overal hoor je de muziek, waardoor je bijna niet stil kan blijven staan en haast wel moet bewegen. Een museum voor jong en oud, waar je de klokken kunt horen en je verwonderd over alle mechaniek uit de jaren heen.

Museum speelklok zit in Utrecht en aan de buitenkant lijkt het gebouw helemaal niet zo groot, maar zodra je binnenstapt waan je je tussen de heuse muziekinstrumenten. Een ervaring waar de kinderen nog lang over zullen doorpraten en ook voor jezelf als volwassene is museum speelklok zeker de moeite waard!

Voor wie is museum speelklok?

Eigenlijk had ik het hierboven al een beetje verklapt. Het museum is voor jong en oud interessant. Eigenlijk voor iedereen die van muziek, instrumenten, dansen, geschiedenis of gewoon een leuk uitstapje wilt maken. Je zult je in ieder geval niet vervelen in dit museum, want er is genoeg te zien en te doen!

Wat is er te doen in museum speelklok?

Er straten regelmatig gratis rondleidingen, waarbij iemand uit het museum de ouder klokken laat spelen. Van een klein konijntje dat in zijn handen klapt, tot een groot klokkenspel wat prachtig klinkt door het hele museum. Er is zelfs een heuse zaal, waar ouder draaiorgels van de kermis staan, en die automatisch worden afgespeeld. Een gevoel alsof je in een enorme danszaal staat! Waardoor het bijna onmogelijk is om stil te blijven staan en je haast wel moet bewegen op de vrolijke muziek. De schilderingen op de orgels zijn prachtig en ook de oude klokken zijn mooi om te bekijken.

De kinderen kunnen een speurtocht doen en overal het orgelaapje Toon spotten. Wanneer je de rondjes op je kaart inkleurt kun je in de muziekfabriek zelf de muziek maken! In de muziekfabriek kun je je eigen muziek componeren en afspelen. Erg leuk en leerzaam om te doen, onze oudste kon er geen genoeg van krijgen. In de museumwinkel kun je ook een speeldoosje met kaartjes kopen om er thuis verder mee aan de slag te gaan.

Onze ervaring

Toen wij museum speelklok bezochten waren onze jongens 3,5 en 1,5 jaar oud. Beide hebben ze hun ogen uitgekeken en vonden de muziek instrumenten prachtig. Met name van de rondleiding hebben ze echt genoten. Ze vonden het prachtig om de zelf spelende piano te zien, of de muziek in de dans kamer. Zeker de oudste vond het prachtig om zelf muziek te kunnen maken met zijn speeldoos. We hadden een buggy mee en dankzij de liften was het gemakkelijk om deze me te nemen door het museum. Sommige plekken waren wat moeilijker begaanbaar, maar dan lieten we de buggy gewoon even staan om een kort rondje te lopen.

Maar het was niet alleen leuk voor de kinderen, want ook wij als volwassene leerden genoeg. Over het grote klokkenspel, de verschillende instrumenten en de verhalen erachter. Een geslaagd dagje uit voor jong en oud dus! Een ander museum wat ik zeker kan aanraden is het kinderboekenmuseum. En wil je liever de buitenlucht in wandel dan bijvoorbeeld het kabouterpad!

Bewaar op Pinterest

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment