Pilea peperomioides stekken familie pannenkoekenplant en verzorgingstips
Leestijd: 8 minuten

De pannenkoekenplant stekken is erg leuk en gemakkelijk om te doen. De pannenkoekenplant wordt ook wel Pilea Peperomioides genoemd. Ik zal je laten zien hoe je zelf gemakkelijk jouw Pilea kunt vermeerderen. Het is leuk om de stekjes weg te geven, te ruilen of zelf een grote Pilea familie te laten groeien. Daarom deel ik ook meteen de verzorgingstips voor deze plant, zodat jouw stekjes goed kunnen gaan groeien!

Waarom ik fan ben van de pannenkoekenplant

Inmiddels heb ik al heel wat kamerplanten verzameld het afgelopen jaar, van de Stippenplant tot de tropische kamerplant de Alociasia Zebrina, maar nog steeds is de Pilea mijn favoriete huisplant. Ik vind het super leuk dat de plant allemaal kleine baby plantjes laat groeien in zijn eigen pot. Dit zorgt ervoor dat ik de oudste plant, waarmee ik mijn verzameling begon, ook wel gekscherend de mama Pilea noem.

Ik kocht mijn Pilea online en ben er nog steeds erg blij mee. Je kunt hem hier bestellen. Zoals je op de foto hieronder kunt zien, groeien de baby plantjes van de pilea omhoog in de aarde, ze zoeken naar het licht. Onder de grond hebben ze al wel kleine blaadjes, maar deze zijn dan nog een beetje roze. Zodra ze dichter bij de oppervlakte komen kleuren de blaadjes groen.

Kijk dus niet verbaasd op als er ineens iets groens verschijnt in de donkere aarde naast de mama plant. Dan heb je je eerste baby plantje te pakken! Het kan trouwens wel even duren voordat er een baby plantje groeit. Vaak gaat hier dan toch wel 6-10 weken overheen, maar heb geduld. Elk Pilea plantje zal uiteindelijk kleine baby’s laten groeien.

Aan de baby plantjes zitten de lange wortels, wat ervoor zorgt dat de plant straks ook weer gemakkelijk te stekken is! Voordat ik je vertel hoe je de Pilea pannenkoekplant het beste kunt stekken, vertel ik je eerst hoe je plant het beste kunt verzorgen. Want zonder goede verzorging heb je ook geen goed groeiende stekjes.

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

Zo verzorg je de Pilea

De Pilea is een redelijk gemakkelijk kamerplant om te verzorgen, mits je weet hoe natuurlijk. Zelf maakte ik de fout om de plant te donker te zetten waardoor de bladeren bruin werden en afvielen. Toen ik de plant weer te licht zette en in teveel zon begonnen de bladeren te krullen en op te bollen van de warmte. Tja dit wil je natuurlijk ook weer niet! En uiteindelijk gaf ik de plant teveel water, waardoor de bladeren helemaal geel werden… Daarom hieronder de tips die wél werken om jouw plant succesvol te laten groeien.

  • Geef de plant water wanneer de grond helemaal is uitgedroogd. Dit controleer je door met je vinger in de aarde te voelen. Prik echt even met je vinger in de aarde. Soms kan het namelijk zo zijn dat de bovenkant van de aarde droog is, terwijl het een paar centimeter daaronder nat is. Geef in dat geval nog geen water.
  • Geef water totdat de aarde aan de bovenkant helemaal nat is. Controleer na het water geven altijd even of er geen water in de pot komt te staan. Dit doe je door de binnenpot op te tillen. Gooi het water wat onderin de buiten pot zit weg. Doe dit om wortelrot te voorkomen.
  • Zet de Pilea op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Kijk even goed in de ruimte waar je je Pilea wilt zetten of daar overdag geen direct zonlicht op de plant valt. Hier kan de plant niet goed tegen.
  • Mijd de verwarming of de tocht. Door de warme luchtstroom van de verwarming of van tocht en tegen de bladeren aanstoten, worden de bladeren beschadigd.
  • Gebruik Pokon, plantvoeding, in de groei maanden. Dat is vanaf april tot september. Voeg een beetje plantvoeding aan het water toe en doe dat om de week.

Lees ook: alles wat je moet weten over de pannenkoekplant

De pilea peperomioides stekken is leuk en gemakkelijk om te doen. Lees de verzorging en stek tips op mijn blog!

Het stekken van de Pilea pannenkoekplant

Nu je weet hoe je de Pilea het beste kunt verzorgen is het tijd om het plantje te gaan stekken. De Pilea laat zich gemakkelijk stekken, en meestal gaan alle stekjes het goed doen. Het stekken gaat als volgt:

  • Stap 1: Als de stekjes van de Pilea eenmaal naast de mama Pilea naar het daglicht zijn gegroeid, moet je nog even geduld hebben om het plantje te stekken. Wacht totdat het baby stekje ongeveer 6-10 cm, boven de grond is gegroeid. Zo weet je zeker dat het stekje al wat sterker is én het stekken dus succesvol zal zijn.
  • Stap 2: Pak nu een scherp mesje en duw met je vingers in de aarde, waardoor de lange wortel zichtbaar wordt. Doe dit enkele centimeters naar beneden. Snij of breek de wortel af.
  • Stap 3: Plaats vervolgens het stekje in een potje met water en wacht totdat er wortels gaan groeien. Vaak gebeurt dit in 2-4 weken. Ververs het water regelmatig, elke week het liefst. Als de wortels mooi lang zijn, kun je het stekje in gewone potgrond stoppen.

Optie: Wat je ook kunt doen is het stekje meteen in potgrond zetten, dus zonder het stekje eerst in het water te hebben gezet. Mijn voorkeur gaat uit naar het stekje eerst in water zetten, zodat je zeker weet dat het stekje zal gaan wortelen.

Ik hoop dat je met deze tips ook je eigen Pilea pannenkoekplant kunt gaan stekken stekken, want het is ontzettend leuk om te doen. En een beetje verslavend ook 😉 Laat onder deze post weten hoe het met jouw stekjes gaat. Mocht je liever een filmpje willen bekijken over het verzorgen en stekken van jouw Pilea kijk dan even hieronder. En kun je geen genoeg krijgen van het stekken? Lees dan hier hoe je de pannenkoekenplant, de stippenplant, de Monstera en de bananenplant kunt stekken.

Pilea filmpjes

Ik maakte een aantal filmpjes over de Pilea. Ze zijn Engels ingesproken, maar ondertiteld in het Nederlands. In het onderstaande filmpje dat inmiddels al ruim 33.000 views heeft, laat ik zien hoe je de Pilea kunt stekken.

In onderstaande filmpje vertel ik over de verzorging van de Pila plant en zie je onze oudste zoon, toen nog maar 1,5 jaar even in beeld komen 😉

Sla deze stektips op voor later op Pinterest:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

Post a Comment