Pilea Mojito
Leestijd: 4 minuten

De Pilea Mojito is een variatie van de pannenkoekplant, ook wel de Pilea Peperomioides genoemd. Het is een variegata soort. Wat betekent dat hij variatie op zijn bladeren heeft. Je herkent de kamerplant aan zijn bijzonder bladtekening die bij de pannenkoekplant niet voorkomen. Vandaag zoom ik in op de Pilea Mojito, want dit leuke plantje heeft mijn hart gestolen.

In de jaren 70 was de pannenkoekplant ontzettend populair en inmiddels is hij alweer een paar jaar aanwezig in de Nederlandse huiskamers. Daarom vond ik het ook extra bijzonder dat ik deze versie van de Pilea ontdekte. Ik wist al dat hij te koop was in het buitenland, maar pas sinds een aantal maanden is de plant ook op de Nederlandse markt beschikbaar. Een goede reden om even aandacht aan dit plantje te besteden. Wist je trouwens dat er in totaal drie speciale soorten zijn? Ik ben nog steeds helemaal fan van de pannenkoekplant en het is alleen maar leuker dat ik nu de andere soorten ook in huis heb.

Waar komt de naam vandaan?

Veel kon ik niet vinden over de oorsprong van de naam van de Pilea Mojito. Wat ik wel tegen kwam over de herkomst van de pannenkoekplant, heb ik hier gezet. Het enige wat ik kon bedenken over een Mojito, is dat het een bruisend drankje is. En als je de bladtekeningen goed bekijkt lijken de tekeningen op het blad het meeste op bruisende bubbels. Misschien heeft deze kamerplant daar zijn naam wel aan te danken. Mocht je een andere theorie hebben, dan hoor ik het graag 😉

Lijkt hij op de bekende pannenkoekplant?

Ondanks dat de plant er toch wel anders uitziet door de witte stippels op zijn balderen, lijkt hij nog steeds heel erg op de reguliere pannenkoekenplant. Ik heb de twee planten naast elkaar gezet en een foto gemaakt van de bladeren, zodat je goed het verschil kunt zien.

Ook qua uiterlijk lijkt hij verder op de groene versie. Ook deze plant groeit op een stammetje en krijgt zijn baby’s naast zich in een potje. De pilea groeit in principe omhoog en zal dan een bruin stammetje krijgen. Maar wist je dat je hem ook prima als hangplant kunt gebruiken? Dan laat je hem als het ware gewoon naar beneden groeien en dat staat ook nog eens superleuk!


Hoe moet je de Mojito verzorgen?

  • Licht: De Pilea Mojito houdt van indirect licht. Zet hem dus niet in de volle zon de hele dag, maar via een gordijn of zonlicht in de buurt vindt hij erg fijn. En belangrijk ook, want zo behoudt hij zijn bladtekening.
  • Water geven: Houd de grond licht vochtig, maar als je een keertje vergeet om water te geven is dat niet direct een probleem.
  • Schone bladeren: net als elke andere kamerplant houdt ook de Pilea Mojito van stofvrije bladeren. Dit kun je doen door hem onder de kraan te houden, zodat je hem ook meteen water geeft en de bladeren dus schoonmaakt. Sproei af en toe de plant of zet hem eens buiten in de zomer als het regent. Schone bladeren betekenen namelijk dat je kamerplant meer zonlicht kan opnemen en daardoor ook beter kan groeien.
  • Niet giftig: ideaal dus om met kleine kinderen de pilea te stekken en is veilig voor huisdieren.

Pilea Mojito kopen

Helaas is de plant op nog niet heel veel plekken te koop, maar als je het leuk vindt om een stekje van de plant te krijgen, mag je me altijd een mailtje sturen, zodat ik kan kijken of ik mijn moederplant voor je kan stekken.

Ben jij al van plan om deze leukert in huis te halen?

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment