Leestijd: 4 minuten

Misschien heb je er al wel van gehoord: open ended speelgoed. En de naam zegt eigenlijk al om wat voor speelgoed het gaat. Speelgoed met een open einde. Speelgoed waarvan het niet meteen duidelijk is wat je ermee kunt. Speelgoed om een kind uit te dagen en hun fantasie de vrije loop te laten. Hier in huis wordt naast het ‘gewone’ speelgoed ook met open ended speelgoed gespeeld. Ik zal je in dit artikel er meer over vertellen en voorbeelden geven van speelgoed die hier een grote hit zijn.

Open ended speelgoed prikkelt de fantasie

Kinderen groeien op in een wereld vol prikkels. Drukke schoolklassen, een serie die te leuk is om uit te zetten op tv of een druk familiefeest. Allemaal erg leuk en leerzaam natuurlijk, maar de prikkels blijven wel binnenkomen. Voor kinderen is het ontzettend lastig om dit even uit te schakelen. Het zijn soms net kleine sponsjes die alles in zich op lijken te zuigen. Wanneer ons oudste zoontje van vijf uit school thuiskomt kan hij zo het liedje herhalen die hij net die dag op school geleerd heeft. En wanneer ze dan meteen op de telefoon of tablet spelletjes gaan spelen geeft dit niet echt rust. Ze zitten dan misschien stil, maar er komen meteen nog meer prikkels binnen via het scherm. Kleuren, geluiden en snelle bewegingen. Gelukkig zijn er heel wat spelmaterialen om je kinderen te helpen om de prikkels te kunnen verwerken en zichzelf tegelijkertijd te ontwikkelen.

Hier komt open ended speelgoed om de hoek kijken. Naast dat het speelgoed ruimte geeft voor de fantasie (een open einde heeft), heeft het ook geen geluid. Vaak is open ended speelgoed van hout, gekleurd of neutraal en misschien wel het belangrijkste stevig genoeg om mee te bouwen. Het speelgoed is eindelijk prikkel vrij, waardoor er ruimte ontstaat in het hoofd van je kind. Doordat het zo open is, heb je als kind helemaal de regie in handen. Misschien maakt de één wel een kasteel, de ander een huis en weer een ander een stoel.

Voorbeelden van open ended speelgoed

Een goed voorbeeld voor speelgoed met een open einde is evenwicht speelgoed. Bijvoorbeeld een board waar je als kind op moet balanceren. Blokken waar je overheen kunt lopen in verschillende formaten en waar je vervolgens weer mee kunt bouwen. Speelgoed waar je eindeloos mee kunt spelen dus. Zo hebben we zelf een Wobbel in huis. Deze wordt regelmatig gebruikt om op te balanceren, maar ook om vanaf te glijden wanneer hij tegen de bank aan wordt gezet. Of er wordt overheen gelopen als een soort evenwichtsbrug.

Maar ook een treinspoor of autospoor kan gerekend worden onder open speelgoed. Eindeloze banen maken, zelf bepalen waar ze heen gaan en met auto’s en treinen aan de slag gaan. Of wat dacht je van Kapla blokken? Bouw huizen, dieren of andere constructies. En wat dacht je van lego. Kant-en-klare sets blijven hier nooit lang in elkaar, want voor je het weet vliegen de vliegtuigen je om de oren. Het leukste is misschien nog wel wanneer al het speelgoed gecombineerd wordt. De autobaan eindigt in een houten garage van Kapla, de LEGO-voertuigen rijden over de aangelegde autobaan en de vliegtuigen landen op het evenwichtsbord.

Je kind helpen met spelen

Toch is het helemaal niet zo vreemd als je kind niet meteen raad weet met open ended speelgoed. Zo merkten we bij onze kinderen dat we wel eerst even mee moeten bouwen. Zo worden we als volwassenen ook even uitgedaagd en hebben we meteen een goed excuus om met onze kinderen mee te spelen. Dan zul je merken dat ze de volgende keer veel gemakkelijker zelf aan de slag gaan met het speelgoed.

Heb jij al open ended speelgoed in huis? Neem zeker even een kijkje op de website van Kinderspel voor meer inspiratie.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment