Op een eco-vriendelijke manier een vuurtje stoken
Leestijd: 3 minuten

Wie houdt er nou niet van een glas wijn of rosé bij een haardvuur. Lekker onder een dekentje in de winter of in de zomer op je terras. Alleen is een houtkachel helemaal niet zo goed voor het milieu en daarnaast brengt het een hoop troep met zich mee. Daarom vertel ik je graag meer over de manier om te genieten van een vuurtje, zonder dat het je veel moeite kost of troep brengt in huis.

Een houtkachel voor de sfeer

Toen wij in Wallonië woonden hadden we een grote houtkachel waarvoor we ladingen hout hadden te drogen. Daarnaast was de houtkachel achter glas en dat gaf toch wel enige nadelen. Al dat as van verbrand hout is slecht om in te ademen, het tast je schoorsteen aan en het glas? Dat werd binnen de kortste keren gitzwart na het stoken. Het viel niet mee om de ruit schoon te houden tussen de stookbeurten door. In de winter moest de haard elke dag flink aan om het gehele huis te verwarmen. Al met al was het naast de sfeer die de haard met zich meebracht, ook veel werk. Natuurlijk kun je gebruik maken van een as stofzuiger of speciale schoonmaakmiddelen om de ruiten schoon te maken. Maar zeker het schoonmaakspul voor de ruiten is niet echt eco-vriendelijk. Wanneer je de ruiten schoonmaakt komt juist de stinkende lucht vrij. Als we toen een meer eco-vriendelijke manier hadden geweten om het huurhuis te kunnen verwarmen, was dat misschien best een optie geweest.

Eco-vriendelijk stoken

Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om vuurtjes te blijven stoken op een ecologische manier. Natuurlijk gaat dit dan niet gepaard met blokken hout en aanmaakblokjes, maar maak je gebruik van Bioethanol. Het voordeel hiervan is dat het rookvrij en een geurloze vlam heeft. Het zorgt dus niet voor een schadelijke rook in huis of op het terras. Je hoeft veel minder schoon te maken. Daarnaast is er geen hout meer nodig om je vuur en sfeer te krijgen en dat scheelt een hoop as die je moet schoonmaken, Een ideale oplossing dus wanneer je duurzamer met het milieu wilt omgaan.

Een haard voor iedere stijl

Naast dat de haarden veel beter zijn voor het milieu, zijn ze ook veel functioneler. Je kunt een bio-ethanol haard in allerlei grote aanschaffen. Ze zijn er zelfs in draagbaar formaat. Ideaal dus, dat hij niet vast in je huis hoeft te zitten. Hierdoor ben je veel flexibeler. De haarden zijn er in veel verschillende stijlen. Van modern, klassiek en alles ertussenin. Hierdoor past een bio-ethanol eigenlijk altijd bij de stijl die jij mooi vindt. Een haard op bio-ethanol wordt niet echt heet. Je kunt de warmte vergelijken met een kleine verwarming. Het geeft dus niet voldoende warmte af om je hele kamer te verwarmen.

Mocht je overwegen om een haard in je huis of tuin te plaatsen denk dan ook aan het milieu. Meer tips om je tuin op een fijne manier in te richting lees je hier.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment