Nijntje museum
Leestijd: 6 minuten

Het Nijntje museum is met vlag en wimpel het leukste museum voor peuters en kleuters. Laat ze knuffelen met Nijntje of hang zelf de was op. Je peuter kan hier helemaal los gaan en spelen met kinderen die even oud zijn, en ook voor net wat oudere broers en zusjes is het een erg leuk uitje. Lees hier alles wat je moet weten over je bezoek.

Laat je peuter ontdekken

Wanneer je kindje twee jaar is geworden, kan het helemaal losgaan in dit museum. Natuurlijk kun je ook al gaan wanneer je kindje nog geen twee jaar is, maar we merkten dat nu ze twee haar is geworden ook echt de activiteiten mee kan gaan doen. Daarvoor keek ze toch een beetje de kat uit de boom en lukte het haar vaak niet om zelf de was op te hangen met knijpers. Het is toch ook wel fijn als je kindje zelf gewoon lekker bezig kan en je vooral mee kan spelen, in plaats van zelf de was aan het ophangen bent onder toeziend oog van je kind 🙂

Doe het huishouden

In het Nijntje museum is een hoop te doen voor kleine kinderen en hieronder zal ik een aantal dingen opnoemen. Eén ding is in ieder geval zeker: de peuters gaan het geweldig vinden.

  • Ga met Nijntje op de foto (een grote knuffel).
  • Ruik de geuren van het bos, versgebakken brood of de zeep in de badkamer.
  • Leg een grote kartonnen, Nijntje in bed.
  • Hang de was op bij het schuurtje of plant daar de (kunst)plantjes met je kruiwagen. In het schuurtje kun je ‘klussen’.
  • Naast het schuurtje vindt je de keuken waar je kleintje doorheen kan kruipen en kan koken met houten groentes. Dek vervolgens de tafel met groot bestek en ga lekker eten.

Ga op bezoek bij de dokter

Er is een voorleeshoek, waar je heel wat boekjes kunt vinden en een fijne stoel staat om even voor te kunnen lezen. Daarna kom je bij de doktershoek. Verkleed je peuter en speel doktertje door een prikje te krijgen, meet je zelf op, ga op de weegschaal en kijk hoe goed je ogen zijn.

Neem deel aan het verkeer

Loop dan door naar het verkeersplein. Hier kan je peuter deelnemen aan het verkeer, door zelf op een fiets te stappen, de bus te nemen (die ze zelf heen en weer kunnen rijden) en kennismaken met zebrapaden en werkende stoplichten. Er is zelfs een poppenkast, waar je samen met je kleintje een echte voorstelling kunt geven.

Bezoek de dierentuin

Is je kindje dol op dieren, ga dan verder naar de dierentuin. Laat ze klimmen door de ruimtes en langs de dieren. Plak op een muur de vissen bij elkaar – dit was een groot favoriet bij onze dochter die momenteel dol is op stickers – en zorg dat de vormen bij de juiste dieren terecht komen.

Sluit creatief af

Voordat je het museum weer verlaat kan je lekker kleuren op een heus Nijntje in het Museum kleurplaat. En wees gerust: er zijn genoeg krijtjes en kleurplaten om ook als volwassene los te gaan. Een leuke activiteit die je ook echt samen kunt doen.

Conclusie

Het is een toegankelijk museum voor iedereen met jonge kinderen. Er staat genoeg bankjes waar je als ouder of begeleider even kunt uitpuffen, terwijl de jeugd rondrent. Zo vinden onze zoons van 5 jaar en 7 jaar het museum ook nog erg leuk. Natuurlijk zullen ze overal wat sneller doorheen gaan en misschien dat de jongste wat minder zelf ontdekt, omdat ze bij de oudere broers of zussen wil kijken, maar het is dus zeker geschikt om een keer met je hele gezin heen te gaan.

Praktische informatie

Kosten

Vanaf twee jaar hoef je voor je kind pas entree te betalen en dat is ook wel begrijpelijk. Je zult merken dat je kindje dan ook pas de activiteiten actief zelf gaat doen. Wel moet ik erbij zeggen dat het museum niet echt goedkoop is. Voor een bezoeker tussen de 2 en 7 jaar betaal je €11,- Daarboven wordt de entree €7,50. Dan kan het toch voordeliger worden om voor je oudere kinderen een Museumjaarkaart te kopen, want hiermee mag je naast het Nijntje Museum ook gratis alle andere musea in Nederland in.

Reserveren

Het is aan te raden om een ticket te reserveren en als je niet tijd geboden bent, zou ik je adviseren om er te zijn als het museum opengaat om 10 uur, dan is het vaak nog lekker rustig. We merkten zelf dat het echt volliep rond een uur of 11.

Bereikbaarheid

Het Nijntje museum is nu tijdelijk in het centrum van Utrecht bevestigd en dat is ideaal als je met de trein komt. Vanaf het station is het zo’n 8 minuten lopen en als je een kinderwagen of buggy mee hebt, is dat prima te doen.

Eten

Er is een restaurant waar je kunt eten, maar omdat je in de binnenstad van Utrecht bent, zijn er ook zat eetgelegenheden voor de deur.

Winkel

Op de benedenverdieping is een leuke shop te vinden, waar je souvenirs kunt kopen. Denk aan de Nijntje lamp, spelletjes, theedoeken, boekjes of een leuke sleutelhanger. Keuze genoeg!

Ben jij van plan om naar het Nijntje museum te gaan? Laat me dan hieronder weten wat jij en je je kind ervan vond! En wil je nog meer tips voor uitjes met jonge kinderen lezen? Je vindt ze hieronder:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment