pilea soorten
Leestijd: 4 minuten

Pilea liefhebbers opgelet. Ik ontdekte van de week drie nieuwe soorten van de pannenkoekenplant, die ik nog helemaal niet kende. Als fervent liefhebber van deze plant kon ik het natuurlijk niet laten om deze planten snel in huis te halen. Hoewel planten… Ik koos voor stekjes die ik kocht via Marktplaats. Lekker betaalbaar en met de juiste verzorging kan ik over een tijdje ook de plant gaan stekken. Benieuwd over welke soorten ik het heb? Lees dan snel verder.

Huh? Een nieuwe pilea?

Dat overkwam mij precies toen ik wat zat te scrollen op Facebook. Ik zag een plant die verdacht veel leek om de pannenkoekplant, maar die toch echt niet hetzelfde was als die van mij. Dus ging ik op onderzoek uit. Zo kwam ik achter de namen van deze soort: De pilea sugar, pilea mojito en pilea white splash. Best hippe namen, vind je niet?

Pilea sugar

Klinkt deze naam niet super zoet? Naast de gewone pannenkoekplant, heb je er nu dus één van suiker. Grapje natuurlijk, maar kijk eens naar de bijzondere bladeren. Dit is de pilea soort die geen ronde pannenkoek vormpjes heeft als blad, maar het is meer gekarteld/golvend zoals je kunt zien.

Naast de bijzondere bladeren heeft deze pilea ook kleine lichte spikkeltjes op zijn bladeren, wat heb een uniek en eigenzinnig plantje maakt. De plant is zeer geliefd onder plantenliefhebbers.

Deze gave foto’s mocht ik gebruiken van Strings ‘n’ Things een webshop in Engeland die zeldzame kamerplanten verstuurd. Gaaf hè?

Pilea mojito

Ik moest grinniken om de naam van deze variatie, omdat ik meteen aan het drankje moest denken. Maar als je naar de bladeren van dit plantje kijkt, is het misschien helemaal niet zo raar. Zie de bladtekeningen? Het lijkt wel te bruisen. Overal zie je variatie op de bladeren in lichtgroen en elk blad lijkt wel een ander patroon te hebben. Dat is dan ook meteen het kenmerk van de pilea mojito.

Pilea white splash

De pilea white splash onderscheidt zich helemaal van de boven genoemde soorten. Dit keer geen rustige variatie op de bladeren, maar een echte bonte tekening. Het lijkt wel of iemand met een penseel boven de bladeren heeft staan spetteren. Hoe gaaf is dit? In het begin zal de bladtekening nog niet bij alle bladeren goed zichtbaar zijn, maar zodra de plant ouder wordt, ontstaan er steeds meer spikkels en vegen op de nieuwe bladeren.

Verzorging

Mijn eigen stekjes zijn dus nog lang niet zo groot, maar ik vind het wel super tof om deze variaties allemaal in huis te hebben. Nu ga ik er heel goed voor zorgen. De verzorging van de drie variaties is gelukkig niet anders dan die van de gewone pannenkoekplant. Genoeg zonlicht, het liefst indirect en elke week een goede slok water. Maar ik moet zeggen nu mijn pilea mama flink groot wordt, kan ze wel vaker wat water gebruiken. Lees de tips voor het laten groeien van een volle pannenkoekplant hier. (blog post nog maken)

Ben jij ook een fan van de pannenkoekplant en kende je deze verschillende soorten al? Laat het vooral hieronder weten.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment