New Amsterdam ziekenhuisserie op netflix linspiration.nl
Leestijd: 4 minuten

Er staat een nieuwe ziekenhuisserie op Netflix die je niet mag missen, namelijk New Amsterdam! Inmiddels kun je al twee seizoenen achter elkaar bingen. En ja dat is zeker aan te raden. Ik ben inmiddels verkocht. Ik zal je wat meer over de serie vertellen, zonder de spoilers te verklappen natuurlijk. Lees je mee?

Waar gaat de serie over?

De serie New Amsterdam gaat over een ziekenhuis in New York, genaamd New York. Het ziekenhuis heeft een nieuwe medische directeur nodig. Dr. Max Goodwin solliciteert voor deze baan en krijgt wordt de nieuwe directeur. Dit karakter wordt gespeeld door Ryan Eggold. Ik moest even slikken toen de acteur uit Balcklist stapte, want ik was zeker fan van hem geworden. Gelukkig is hij dus nu weer terug in deze nieuwe serie en ditmaal als hoofdpersoon!

In de serie volg je het leven van Dr. Max Goodwin. Welke beslissingen hij maakt in zijn privé leven, maar voornamelijk voor zijn ziekenhuis. De pilot begint dan ook met zijn treffende openingszin: ‘How can I help?‘. Het doel van Max Goodwin is dan ook om zoveel mogelijk patiënten elke dag te kunnen helpen en dit blijft een leidraad door de gehele serie. Regelmatig hoor je de zin: ‘How can I help?’ terug. Die ook wordt overgenomen door zijn mede collega’s.

De serie heeft een flink tempo en dit past ook goed bij het hoofdpersonage. Een man die van aanpakken weet, altijd grote plannen heeft en meteen begint dingen begint te veranderen. Op zijn eerste werkdag sluit hij heel wat afdelingen en neemt hij een nieuw hoofd aan voor de cardiologie afdeling Dr. Reynolds (hartoperaties). Daarnaast komen er nog heel wat dokters aan bod. Zo is er de vrouwelijke Dr. Sharpe, zij werkt op de afdeling oncologie (patiënten met kanker). Ook heb je Dr. Kapoor die werkt op neurologie (hersenoperaties), Dr. Frome werkt als psychiater in het ziekenhuis en als laatste is er Dr. Bloom, zij werkt op de eerste hulp. Zo volg je dus de dynamiek van een team van vijf artsen en de directeur. De levens van alle personages worden uitgelicht in de serie en de onderlingen vriendschapsrelaties ook. Maar het belangrijkste verhaallijn blijft toch wel die van Dr. Max Goodwin die binnen een aantal weken zijn gehele team aan zich weet te binden en te inspireren.

De serie is trouwens gebaseerd op het waargebeurde verhaal waarover een boek is geschreven: Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital. 

Plus en min punten aan de serie

In de serie New Amstedam worden er heel wat onderwerpen uit de actualiteit behandelt, wel is het goed om te onthouden dat de serie Amerikaans is, waardoor niet alles even herkenbaar is voor Nederlanders. Maar een aantal onderwerpen die naar voren komen: wapenwet, racisme, opiatencrisis, transgenders, religie en meer. In de serie wordt er een duidelijk standpunt in genomen. Dit geeft weer stof tot nadenken en hier praten we er meestal nog wel even over door.

De serie valt net als een ziekenhuis nooit stil. Het leven en tempo gaat, maar door. Je wordt continu meegenomen naar nieuwe patiënten en volgt de levens van de dokters op de voet. In het begin moet je wel even wennen aan dit tempo. Maar doordat de personages geloofwaardig zijn neergezet, kost het weinig moeite om je in te leven.

Conclusie

New Amsterdam is zeker de moeite waard om te bekijken en echt niet alleen voor fans van ziekenhuisseries. Al is het alleen maar de pilot. Ik was meteen hooked toen ik de pilot keek en manlief ook. Je kunt de serie hier bekijken op Netflix. Let wel op: Je kunt aan de serie verslaafd raken 😉 Heb jij de serie al gezien? Laat het hieronder weten in de comments!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment