muizenhuis Amsterdam
Leestijd: 5 minuten

In de vakantie bezochten we samen met de kinderen het Muizenhuis in Amsterdam. Een klein museum dat het decor is voor de twee avontuurlijke muizen Sam en Julia. En ik kan je alvast verklappen dat je hier heen wilt, want het is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Een tijdje terug ontdekte ik de luisterboeken op Spotify. Hierin worden de verhalen verteld van Sam en Julia. Twee muizen die samen on het muizenhuis wonen. Waar Sam heel voorzichtig is en uit een grote muizen familie komt, is Julia heel avontuurlijk en enigst kind. De twee muizen kinderen vullen elkaar perfect aan en beleven allerlei avonturen. Zo gaan ze naar de kermis, wordt de drieling bij Sam thuis geboren, helpen ze de voddenboer met verkopen, brengen ze een bezoek aan de haven en nog veel meer.

Het muizen museum

Na al die verhalen geluisterd te hebben, leek het ons ontzettend leuk om de kinderen mee te nemen en ze het Muizenhuis te laten zien. Bij ons thuis heb ik ook een Muizenhuis gemaakt, dus ik had ook veel zin om inspiratie op te doen.

Spoiler: je bent wel even zoet om die kleine creaties te bekijken!

Het museum is opgericht door Karina Schaapman die inmiddels als ruim 13 jaar aan het bouwen is. Elk jaar komen er 1 à 2 nieuwe boeken uit, waardoor het decor helemaal wordt aangepast in de werkplaats.

Kindvriendelijk

Hoewel Sam en Julia als muizen knuffels erg aaibaar zijn, is het niet de bedoeling om met het muizenhuis te spelen in de winkel. Het is opgezet als een museum. Via vitrines kan je de verschillende kamers bekijken, zoals het theater, de school en delen van de kermis. Dit was overigens bij ons bezoek zo, maar het kan natuurlijk zijn dat als jij gaat dingen net anders zijn ingericht.

Aan het begin vind je het enorme muizenhuis dat volledig is gemaakt van karton. Dit gedeelte zit achter een houten balustrade. Je kunt het dus wel bekijken, maar er verder niet mee spelen. En begrijpelijk ook wel als je bedenkt dat er al jaren aan wordt gebouwd. Voor de kinderen hangen er verrekijkers, maar die werken niet geweldig. Desalniettemin was het voor onze jongste een goed tijdverdrijf om erdoorheen te kijken.

Bij binnenkomst kregen onze zoons een speurtocht, waarbij ze verschillende muizen moesten opzoeken. Een leuke speurtocht en je moest nog best wel even zoeken. Als beloning kregen ze een sticker van Sam en Julia, wat ze helemaal geweldig vonden natuurlijk.

In de winkel

Het mini-museum en de winkel zijn hetzelfde en je kunt er heel veel kleine hebbedingetjes vinden. Zo kocht ik nog wat glazen en flessen voor ons eigen muizenhuis. Naast de miniaturen kun je er ook verschillende decors kopen, zodat je precies hetzelfde kunt. Super leuk natuurlijk en ik voel: het spaar ze allemaal, gevoel al opkomen. Ook kun je helemaal los gaan en alle muizen en natuurlijk de boeken kopen.

Als je verder doorloopt naar achteren kom je bij een kleine werkplaats. En met klein bedoel ik echt klein, want er past precies een stoel aan het tafeltje. Hier zie je decors staan en wat creaties. Ook zijn er nog wat vitrines waar je in kunt kijken. En dan als laatste pronkstuk, kijk je door een opening naar de haven waar allemaal bootjes varen en ophaalbruggen te zien zijn.

Conclusie

Het is zeker de moeite waard om een keer het Muizenhuis te bezoeken als je in Amsterdam bent of er net als wij een dagje voor vrij te maken. De kinderen zullen het gegarandeerd prachtig vinden en mocht je een beetje creatief zijn, dan gaan je handen spontaan jeuken om zelf ook leuke dingen te gaan maken. Het enige nadeel is dat het ongeveer 20min lopen is vanaf het station. Met kleine kinderen kan het zelfs wat langer duren. Het adres van het muizenhuis is: Eerste Tuindwarsstraat 1-hs, 1015 RT Amsterdam.

Laat je me weten als je ook naar het Muizenhuis bent geweest?

Wil je nog meer tips voor uitjes met jonge kinderen lezen? Je vindt ze hieronder:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment