monstera variegata
Leestijd: 6 minuten

De monstera variegata is een bijzondere kamerplant door zijn afwijkende bladtekeningen als zijn broertje de monstera deliciosa aka gatenplant. Toch is deze kamerplant erg bijzonder en is het een echte aanwinst voor jouw plantencollectie. Vandaag vertel ik je alles wat ik weet over deze plant, zoals de verzorging, zijn kenmerken en natuurlijk deel ik tips met je waar je hem kunt kopen. Lees je mee?

Wat maakt de monstera variegata bijzonder

Ondanks dat hij erg lijkt op de gatenplant is hij toch echt anders. Het woord variegata staat ook wel voor ‘variatie’ van de gewone kamerplant. Deze monstera heeft namelijk een andere bladtekening. Je herkent de bladeren doordat ze niet volledig groen zijn maar witte stukjes, streepje of vlekken. Bekijk de foto’s maar eens hieronder.

Door deze kenmerken is de plant opvallend en valt hij op tussen al het groen in huis. Wist je dat het zelfs mogelijk is dat de helft van zijn blad helemaal wit wordt of zelfs een volledig wit blad ontwikkelt? Gaaf, toch? Dit wordt ook wel half moon genoemd. Ik vind het in ieder geval een prachtige kamerplant. Hieronder zie je links een stekje van de kamerplant, waarbij de bladeren nog klein zijn en geen gaten hebben. Op de rechter foto zie je een volwassen kamerplant die grotere bladen heeft, meer wit (variegata) in zijn balderen heeft en dus ook een stuk groter is.

Waar komt hij vandaan

De plant komt uit het tropisch regenwoud uit midden – en Zuid-Amerika. Het is een echte klimplant, dus zet hem vooral tegen een mosstok als hij wat groter is, zodat hij kan gaan klimmen. De plant kan wel twintig meter hoog worden, maar de witte bladeren zul je niet snel tegenkomen in de natuur. Eigenlijk zijn de witte vlekken op de bladeren een foutje van de natuur. Door de variegata op de bladeren kan de plant minder licht opnemen en deze dus ook niet omzetten in energie om te groeien, maar dat maakt dit exemplaar wel even net wat bijzonderder!

Hoe verzorg je de kamerplant

Hoewel de kamerplant dus lijkt op de gatenplant, maar is dus wel wat kwetsbaarder omdat hij de witte delen op zijn bladeren heeft. Daarom moet je extra opletten bij de verzorging van deze kamerplant. Door het vele wit in de bladeren is de kamerplant kwetsbaarder dan een volledig groen exemplaar. Let op dat er daarom op dat hij niet in de volle zon staan, want dan gaat hij verbranden. Maar als hij te donker staat, zal de variegata van zijn balderen verdwijnen.

  • Licht: Zet hem dus niet in de volle zon, maar indirect licht vindt de plant erg fijn. Dus een lichte ruimte en zon die bijvoorbeeld gefilterd is door de gordijnen.
  • Water: De plant houdt van hoge luchtvochtigheid. Het liefst 50%! En dat is behoorlijk veel. Je kunt hem regelmatig met een plantenspuit besproeien, maar ik snap ook dat je dat niet elke dag wilt doen. Een handige oplossing is dan om een schaaltje water naast de plant te zetten, dit helpt om de luchtvochtigheid hoog te houden. Je kunt ook kiezen voor een luchtbevochtiger die je naast de plant zet. Houd de grond licht vochtig en laat de plant rustig wennen aan zijn nieuwe huis.
  • Verpotten: Doe dat eens in de twee jaar of als je ziet dat de wortels uit de pot komen. Maar je kunt hem gerust even in zijn pot laten staan.

Kun je de plant stekken?

Deze kamerplant kan zeker gestekt worden, maar het kost wel wat meer moeite om de plant te laten stekken. Het proces is precies dezelfde als voor de gatenplant. Die lees je hier. Let erop dat het bij deze plant dus langer duurt. Een handige tip is om deze plant op water te zetten en te zorgen dat hij goed warm blijft, omdat hij dus minder energie heeft van nature. Dit doe je door een zak over de plant heen te doen, waardoor de luchtvochtigheid hoog blijft.

Waar kun je de monstera variegata kopen

De monstera variegata is een zeldzame kamerplant en de prijskaartjes zijn daar ook naar. Toch is het mogelijk om de monstera te kopen en daarom heb ik een aantal adressen op een rijtje gezet, zodat als je hem in huis wilt halen, je dit toch kunt doen.

Met plantje.nl heb ik persoonlijk fijne ervaring en daar shop je een mooi exemplaar van de monstera variegata ook wel bonte monstera genoemd.

Liever een stekje van de plant kopen, dat kan natuurlijk ook.

En mocht je meteen een groot exemplaar willen, dan kun je hem hier aanschaffen.

Wat vindt je van de monstera variegata en zou jij hem in huis halen?

De foto’s komen hier vandaan.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment