Minima monstera stekken
Leestijd: 5 minuten

Al een tijd was ik op zoek naar de minima monstera ook wel Rhaphidophora tetrasperma genoemd. Ja een mond vol 😉 De plant dankt de naam aan het feit dat zijn bladeren erg lijken op de grote gatenplant, de Monstera Deliciosa. Waar de gatenplant ontzettend grote bladeren kan krijgen, blijft de mini monstera dus klein. Zo heb je wel de mooie bladeren, maar past hij wel in elke ruimte. Win-Win dus! Het leuke aan de monstera minima is dat hij erg gemakkelijk te stekken is. Hierdoor kun je de plant eenvoudig vermeerderen en overal in je huis plaatsen. Lees je mee?

Ik vond het eigenlijk best wel zonde om de kamerplant te moeten stekken. Hij hing prachtig aan de muur. Maar ik merkte dat de plant steeds vaker gele bladeren kreeg, hij dorre bladeren kreeg en steeds kaler werd. Nadat ik de plant had overgepot heb ik er daarom voor gekozen om de plant te stekken en op water verder te laten groeien en met succes!

Benodigdheden

Voor het stekken van de plant heb je het volgende nodig:

  • Scherp mesje of tuinschaar
  • Een potje met water
  • De plant

Aan de slag

Het stekken van de minima monstera gaat eigenlijk hetzelfde als het stekken van de Epiprendum. Ik zal je hieronder de stappen laten zien van het stekken van de minima monstera, zodat je het met me mee kunt doen.

Stap 1: Zoek bij de plant de ruimte tussen twee bladeren in waar ook een luchtwortel groeit. Dit zijn de kleine knobbels op de plant. Hieruit kunnen straks de wortels in het water weer gaan groeien. Zie je ze zitten? Ze daar de je scherpe mesje of tuinschaar tussen en knipt een stengel af.

Stap 2: Je hebt nu een lange stengel als het goed is en deze gaan we opknippen in verschillende delen, zodat je meerder plantjes kunt gaan maken. Op de rechter foto zie je duidelijk hoe de stengel is geknipt. Zorg er telkens voor dat er bruine knopjes (de wortels) aan de stengel blijven zitten en dat daarboven een groen blad groeit.

Stap 3: Om de wortels goed te laten groeien raad ik je aan om de plant op water te zetten, zodat er kleine luchtwortels gaan groeien. Zoals je op de foto links kunt zien hieronder. Op de rechter foto zie je hoe de wortels inmiddels enorm zijn geworden in het water. Je kunt ervoor kiezen om de plant weer in aarde te zetten als de wortels flink zijn gegroeid of je laat ze op water staan. Ik vind het bij deze platn juist wel gaaf dat hij op water staat.

De minima monstera is een wat zeldzamere plant en zeker in minivorm kom je hem niet snel tegen in het tuincentrum. De wat grotere exemplaren kun je ook prima online kopen.

Wist je dat ze plant een perfecte plant is voor in de badkamer? Hij kan namelijk goed groeien op schaduwrijke plek met een hoge luchtvochtigheid. Heb je nog vragen over het stekken van de plant? Stel ze dan gerust hieronder.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment