Leestijd: 5 minuten

Nu we in Nederland toch massaal met z’n allen thuis blijven zijn er gelukkig ook vele betaalbare uitjes die je met je kinderen kunt doen. Zo liepen wij het kabouterpad met onze peuter en kleuter en dit was ontzettend leuk om te doen! Ik vertel je er graag mee over.

In heel Nederland kun je op diverse plekken het kabouterpad lopen. Op de website van Staatsbosbeheer vind je een handig overzicht voor de verschillende paden die je kunt bewandelen. Er zijn meer dan dertig kabouterpaden te vinden in Nederland, dus genoeg keuze voor een leuk dagje weg!

Wat is het kabouterpad

Het kabouterpad is een route die door boswachters zijn uitgestippeld in verschillende bossen in Nederland. Langs de route vind je een stuk of tien kabouters. De kabouters zijn gemaakt van houten paaltjes en daarop is een kabouter geschilderd met een rode puntmuts, zodat je ze meestal vanuit de verte al kunt spotten.

De routes beginnen allemaal bij een eetgelegenheid en zijn daardoor perfect te combineren met een boswandeling, een fietstocht of een etentje. Je kunt de route gewoon lopen zonder je ergens aan te melden. Maar mocht je het toch leuk vinden, dan kun je in het restaurant tegen betaling een kaboutermuts ophalen, een heus kabouterboekje met vragen en opdrachten en een knapzak met lekkers. Vooral dat laatste was bij onze jongens erg welkom, maar vergeet niet om het lekkers te bewaren totdat je bij een bepaalde kabouter bent om te gaan picknicken!

Voor wie is het kabouterpad

Op de website van Staatsbosbeheer staat dat het kabouterpad geschikt is voor kinderen tussen de 3 tot 7 jaar. Wij liepen de route met een peuter van 2,5 jaar en een kleuter van 4,5 jaar en dat ging heel goed. Sowieso vonden ze het prachtig om de kabouters te vinden langs het pad en renden hier dan ook regelmatig enthousiast naartoe.

Wel is het goed om te weten dat wanneer je bij elke kabouter een vraag of opdracht voorleest en gaat uitvoeren het handig is als je kind(eren) het wel begrijpen. Zo stonden er allemaal vragen en opdrachten in en maakten we bijvoorbeeld bij een kabouter een heus vogelnestje. De oudste vond dit prachtig om te doen, terwijl de jongste al op zoek ging naar de volgende kabouter. Sommige opdrachten waren nog wat te lastig dus die sloegen we gewoon over.

Onze ervaring

Wij kozen voor het kabouterpad in Baarn en het was onze eerste keer dat we het kabouterpad liepen. De jongens vonden het prachtig om een heuse kaboutermuts op te halen, zeker omdat rood de lievelingskleur is van Felix. Maar ook de knapzak aan de houten stok werd met tros het hele pad gedragen als een heuse kabouter! In de knapzak zaten snoepjes, koekjes en een pakje drinken. De kabouters waren goed te vinden langs de route en door de pijtjes kon je eigenlijk niet verkeerd lopen in het bos.

Toen we weer terug kwamen bij het restaurant kregen ze zelfs een kabouterdiploma dat met veel trots in hun kamer moest worden opgehangen die avond. Wij vonden het een geslaagd én betaalbaar uitje. We waren per kind €6,50 kwijt aan de mutsen (die je mag houden), het kabouterboekje met de vragen (mag je ook houden), de knapzak aan de stok (stok moesten we weer inleveren, maar de inhoud van de knapzak mocht je natuurlijk opeten en drinken), en je ontving dus voor elk kind het kabouterdiploma. We vonden de kosten goed te doen en we waren er zo even lekker op uit in de natuur!

Wil je liever geen kosten kwijt zijn aan het kabouterpad? Dan kun je ook gewoon zelf de kabouters gaan zoeken zonder boekje natuurlijk. Verzamel vooraf wat eten en drinken in een tasje of knoop het in een zakdoek aan een stok. Maak je eigen kaboutermuts en klaar is kees!

Ben je van plan om het kabouterpad te gaan lopen, zorg dan dat je je camera bij je hebt, want je maakt gegarandeerd leuke foto’s met die kaboutermutsen op! Het kinderboekenmuseum is ook een aanrader voor peuters en kleuters of wat dacht je van een bezoek aan het theater met kleine kinderen? Ben je op zoek naar nog meer herfstactiviteiten lees dan hier meer. Nog meer inspiratie nodig voor uitjes met peuter? Je leest het hier.

Bewaar op Pinterest:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

Post a Comment