Leestijd: 6 minuten

Hmm, bitterballen zijn niet alleen lekker, maar wist je dat je ze ook gemakkelijk zelf kunt maken? Wanneer je de basis hebt, kun je bijna elke willekeurige vulling gebruiken voor jouw bitterballen!

Ik ben echt gek op bitterballen. Toen we vaak als kind en tiener naar het strand in Zeeland gingen vroeg ik ook altijd om een portie bitterballen, wanneer we samen wat gingen drinken. Nog steeds bestel ik graag af en toe een bitterbal, wanneer we even een drankje ergens pakken. Toen ik Het bourgonische bitterballenboek van Ilona de Wit mocht reviewen leek me dit de ideale gelegenheid om zelf de bitterballen te leren maken!

Over Ilona en haar boek

Ilona de Wit is een echte bitterballen liefhebster. Op de basisschool deelde ze al bitterballen uit en kort daarna begon ze haar eigen bitterballen te maken. In haar boek vind je maar liefst 30 (!) vullingen die je kunt maken voor jouw bitterballen. Het boek bevat duidelijk uitleg en heerlijke foto’s waardoor ik bij ontvangst van het boek, meteen zin had om bitterballen te gaan maken. Zo gezegd zo gedaan. Ik kocht de ingrediënten en ging aan de slag! De bitterballen die ik maakte uit het boek zijn de Hawaï-bitterballen. Van Ilona kreeg ik het recept, zodat ik deze met je kan delen:

Bitterbal Hawaï

Om deze bitterbal is heel wat te doen geweest. Allereerst de naam. Ik wilde hem eigenlijk pizza Hawaï bitterbal noemen, maar aangezien er geen pizzadeeg in zit heb ik dat uit respect naar alle pizzapuristen toch maar niet gedaan. Daarnaast was hij bedoeld als grapje en als typische kinderbitterbal, maar volwassen blijken hem net zo lekker te vinden! Hij is ook nog eens supersnel te maken met ingrediënten die je kant-en-klaar in elke supermarkt kunt kopen.

Ingrediënten voor 40 bitterballen

 •  6 gram gelatine
 • 60 gram boter
 • 90 gram bloem
 • 300 gram gezeefde tomaten
 • 50 gram water
 • 140 gram reepjes beenham, fijngehakt
 • 140 gram ananas uit blik, fijngehakt
 • 60 gram jong belegen kaas, geraspt
 • 1⁄2 theelepel gedroogde oregano

Bereidingswijze

 1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.Smelt de boter in een hapjespan en voeg in één keer de bloem toe.
 2. Roer de ingrediënten goed door elkaar met een rubberen spatel. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
 3. Meng de gezeefde tomaten met het water, voeg in één keer toe aan de pan en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
 4. Voeg de stukjes beenham, ananas, geraspte kaas en gedroogde oregano toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Er mag waarschijnlijk best wat aan worden toegevoegd, omdat er geen bouillonblokje wordt gebruikt.

Laat de salpicon afgedekt met plasticfolie afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Tip: Vervang de achterham door vegetarische hamreepjes voor een vegetarische variant.

Bitterballen portioneren, rollen, paneren, invriezen en frituren

 • Nadat je de salpicon ( = bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven is het tijd om er daadwerkelijk bitterballen van te maken.
 • Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes.
 • Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje.
 • Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard. Doe dit los van elkaar, zodat ze niet vastvriezen.
 • Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C.

Mijn oordeel

Ik vond het erg leuk om zelf bitterballen te maken en het viel me alles mee! Wanneer je alle ingrediënten voor je hebt staan gaat het maken erg gemakkelijk. Nog een tip van mij, wil je niet telkens hele vieze handen van de bitterballen die je door de bloem, ei en paneermeel mengt, leg het balletje met ei in de paneermeel en schud het bakje heen en weer. Werkte voor mij perfect! Het leuke aan dit recept vond ik dat ik tijdens het maken van salpicon telkens dacht dat ik een pizza aan het maken was 😉 Want het rook natuurlijk ook naar een Hawa pizza. Ik vond de bitterballen erg lekker smaken en ga binnenkort nog een keer een portie maken een van de andere 29 vullingen uit het boek.

Het Bourgondische bitterballenboek bestel je hier. Volg de bitterballenkoning op Instagram.

Bewaar op Pinterest

Maak zelf heerlijke bitterballen

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Ilona
  14 april 2020

  He Lindi, wat ontzettend leuk om te lezen hoe jij aan de slag bent gegaan met mijn bitterballenboek!
  Dankjewel voor je mooie review. Ik wens je nog veel smakelijke bitterbal-borrelmomenten 🙂

Post a Comment