Zo maak je zelf een pouring schilderij
Leestijd: 5 minuten

Een pouring schilderij is erg leuk om te maken, het vergt wat oefening, maar dan heb je ook echt een gaaf schilderij aan de muur! Je kunt een schilderij maken in allemaal verschillende kleuren of juist in, maar twee kleuren. Een paar maanden terug kwam ik de rage van acryl gieten tegen en ik was meteen enthousiast. Ik vind het erg ontspannend om te doen. Er zijn veel verschillende stijlen die je kunt gebruiken. Ik heb er voor gekozen om hieronder mijn favoriete manier te delen, omdat ik dit de gemakkelijkste werkwijze vind.

Wat heb je nodig voor een pouring schilderij

Voor het maken van een pouring schilderij heb je een aantal dingen nodig. Je kunt kiezen voor duurdere materialen en goedkopere materialen. Zelf koos ik ervoor om met Amsterdam verf te werken, omdat ik dit al in de kast heb staan.

Maar zeker als je het voor het eerst doet, raad ik je aan om te experimenten met goedkopere materiaal, van bijvoorbeeld de Action kunt kiezen voor duurdere materialen en goedkopere materialen. Zelf vind ik het prettig om met materiaal te werken die ik al ken, zoals mijn Amsterdam verf waarmee ik vaak schilder.

Voor het maken van een pouring schilderij heb je het volgde nodig:

Aan de slag

Stap 1: Plak schilderstape op de onderkant van je canvas. Door de schilderstape, voorkom je dat de verf straks helemaal op de achterkant van je schilderdoek loopt.

Stap 2:Prik 4 punaises in het hout van je schildersdoek. Door op 4 plekken een punaise in het hout te duwen, zorg je ervoor dat je het schildersdoek straks gemakkelijk kunt verplaatsen.

Stap 3: Kies 3 kleuren die je wil gebruiken voor het schilderij. Standaard gebruik je ook wit. Ik gebruikte hiervoor Amsterdam Titaan wit.

Stap 4: Per kleur doe je 1 klodder verf in een bekertje & evenveel medium. Meng de verf en de medium in het bekertje goed door elkaar met de houten stokjes.

Stap 5: Voeg kleine beetjes water toe. Door telkens een klein beetje water toe te voegen wordt de verf en het medium verdund. Roer vervolgens goed met je houten stokje. Blijf water toevoegen totdat het mengsel van je stokje afloopt in een lange sliert. Dus niet meer druppelt.

Stap 6: Voeg dimethicone of siliconen toe aan de 3 kleuren. Dit zorgt voor de cellen. Doe dit alleen bij de 3 kleuren en niet bij het wit. 1 á 2 druppels bij je mengsel is voldoende.

Stap 7: Roer de een paar keer de dimethicone of siliconen door je mengsel.

Stap 8: Giet de kleuren telkens 1 voor een in een nieuw bekertje. Dit doe je totdat je hele bekertje helemaal vol is.

Stap 9: Pak je schilderdoek en zet het bekertje op de kop ertegen aan en keer om. Dit wordt ook wel de flipcup genoemd. In het filmpje hieronder zie je deze stap ook duidelijk uitgelegd.

Stap 10: Wacht even een tijdje & haal het bekertje weg.Door even te wachten voordat je het bekertje weghaalt, heeft het mengsel de tijd om goed te mengen en naar benenden te lopen in je bekertje.

Stap 11: Ga met de gasbrander erover heen. Door de warmte van de gasbrander komen de cellen tevoorschijn.

Stap 12: Giet nu de mengsel van witte verf om het verf op je canvas. Hierdoor zorg je ervoor dat de verf straks mooi gaat lopen over je canvas.

Stap 13: Kantel rustig je canvas. Tijdens dit proces kun je kiezen welke kant je het mooiste vind, zodat je je canvas die kant op kunt bewegen. De verf die aan de zijkanten eraf druipt kun je gewoon laten gaan.

Optioneel:

 • Je kunt er nog een keer met een gasbrander overheen gaan: hierdoor kunnen er nog meer cellen naar boven komen.
 • Wit ruimte laten in je schilderij: dit doe je door je verf niet te veel te laten lopen op je canvas.

Met bovenstaande stappen moet het zeker lukken om een mooi pouring schilderij te maken! Je kunt de originelen kopen in mijn Etsy shop.

Meer ideeën opdoen wat je met verf kunt maken?

Bewaar op Pinterst voor later:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • renee janssen
  21 oktober 2019

  eindelijk eens een uitleg in mijn moedertaal ….

 • Francina Rodenburg
  15 maart 2020

  Gaaf ga het zeker proberen..

 • Marijke Krikke
  8 april 2021

  Helemaal met Renee eens, ben zelf ook erg enthousiast geworden over deze techniek en al ontdekt dat er nog heel veel over te leren valt.

  groet
  Marijke

 • Tineke v.d. Akker
  16 mei 2024

  Je moet je inderdaad goed inlezen via internet. Ik heb al verschillende doeken verknoeid door onkunde over materialen. Heel fijn deze Nederlandse uitleg. Het gaat me lukken.

 • Smet gilberte
  21 juni 2024

  Prachtig en eindelijk verstaanbaar

Post a Comment