Zo maak je een tv ombouw
Leestijd: 5 minuten

Misschien is het wel de meest gestelde vraag die ik krijg op mijn Instagramaccount: Wat zit er nu achter die houten plaat? En het is inderdaad onze tv. Een volger vroeg of ik expres onze televisie verberg zodat mijn volgers niet weten wat het merk is van de televisie. Daar moest ik heel hard om lachen. Nee, dat maakt me niks uit. Het is puur uit esthetische waarde. Ik vind een groot zwart vlak aan de muur nogal donker. En daar houd ik niet van. Daarom besloot ik een eenvoudige ombouw te maken voor de tv.

Dus om eens en voor altijd antwoord te geven op de vragen heb ik besloten om de DIY eindelijk te delen. Want inmiddels is het alweer een paar jaar geleden dat ik de DIY maakte. Het voordeel is dat dit project gemakkelijk zelf te maken is.

Benodigdheden

Voor het maken van deze DIY heb je het volgende nodig:

  • Spaanplaat
  • Rolmaat
  • Vuren houten latten
  • 4 hoekjes van metaal
  • Korte schroeven
  • Houtlijm optioneel

Eenvoudig in een keer het hout kopen is wel zo gemakkelijk. Je vindt hier de spaanplaat, de houten laten, de schroeven en maar ook de haakjes – ook wel versterkingshoek – genoemd. Het hout kun je op maat laten zagen, zodat je thuis meteen aan de slag kunt om jouw ombouw meteen te gaan maken.

De reden dat ik heb gekozen om bij deze DIY-spaanplaat te gebruiken is omdat dit lekker licht is. Zo is de ombouw erg licht en prettig in gebruik.

Aan de slag

Stap 1: Meet je televisie op. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar het is wel belangrijk om dit goed te doen. Om de voorkant van de televisie te bedekken gebruik ik een spaanplaat. Dit is lichtgewicht en zorgt ervoor dat de DIY ombouw straks eenvoudig weg te tillen is en te plaatsen.

Houd in gedachten dat aan alle zijkant van de televisie nog de dikte van de houten latten moet worden opgeteld. Dus zorg ervoor dat je voldoende ruimte meet.

Stap 2: Bestel nu al je benodigdheden en laat alles op maat zagen. Dit scheelt je thuis heel veel werk.

Stap 3: Leg de vuren latten op de grond en draai de verstekingshoek in alle vier de hoeken met de korte schroeven vast. Nu heb je het frame al klaar. Hang heb even over je televisie om te kijken of hij past. Deze manier van bevestigen gebruikte ik ook bij het maken van een bedhuis en werkt erg goed.

Tip: Voor extra bescherming, kun je van die witte plakkers over het metaal plakken, zodat de hoeken van je tv goed beschermd blijven.

Stap 4: Leg de spaanplaat op de grond. Smeer de bovenkant van het frame dat je net hebt gemaakt in met houtlijm en leg het op de spaanplaat. Om te zorgen dat alles goed aan elkaar gaat hechten is het aan te raden om over de gehele zijde boeken te leggen, zodat er extra gewicht is. Als alles is opgedroogd is je houten ombouw klaar voor gebruik.

Maak je eigen tv ombouw

Mijn ervaring

Ik ben nog steeds erg blij met deze simpele ombouw voor de tv. Je krijgt niet meteen een massieve kast in je woonkamer, maar zocht er wel voor dat het zwarte vlak neutraler oogt. En nu vormt het samen met de hangplanten ernaast meteen een fijn hoekje.

Overdag kun je de plaat over de televisie hangen en als de kinderen eind van de dag iets willen kijken haal je de plaat zo weg. Win win situatie dus. Ben je toch niet zo’n fan van de houten look? Dan kun je de plaat schilderen in elke gewenste kleur of geef de plaat een vrolijk behang printje.

Liever een meubel maken voor onder de tv in plaats van een tv ombouw? Dat kan natuurlijk ook! Lees hier hoe je dit zelf kunt maken.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment