Maak je eigen baby dekentje

Zelf je eigen baby deken maken is erg leuk en gemakkelijk om te doen! Babydekentjes zijn super fijn om te hebben als je net bevallen bent en je je baby lekker warm in wil stoppen. Ook is het erg leuk om een babydekentje cadeau te geven. Je kunt ervoor kiezen om hem achter de naaimachine, lockmachine of zelfs met de hand te naaien.

Toen ik zwanger was van onze tweede besloot ik een babydekentje te maken, maar ik kon nergens echt een fijne beschrijving vinden. Dus zocht ik zelf een manier om de babydekentjes te maken, met super zachte en mooie stoffen. Je kunt de babydekentjes ook in mijn shop vinden, maar zelf maken is natuurlijk ook erg leuk én gemakkelijk!

Welke stoffen gebruik je voor een baby dekentje?

Ik koos ervoor om wafel katoen te gebruiken, die ik hier kocht. Je hebt met wafel katoen veel keuze uit kleuren en het ziet er ook nog eens mooi uit door het patroon van de wafels. Ik koos voor de okergele kleur.

Voor de onderkant kun je gebruik maken van flanel of fleece. Als je het dekentje wil gebruiken voor in het wiegje of ledikant dan kun je het beste flanel gebruiken. Deze stof is zacht, ademend en 100% katoen.

Lees ook: Maak je eigen boxkleed.

Het formaat

Uit een lap wafel katoen kun je twee dekentjes maken van 75 x 100 cm of 1 hele grote deken, maar dan is het niet meer echt een babydekentje. Wel perfect als je het later ook voor in het ledikant wil gebruiken, of je maakt hem dan gewoon nog een keer 😉

Aan de slag

Benodigde tijd: 1 uur.

Maak je eigen babydekentje, door onderstaande stappen te volgen! Succes!

 1. Was de stoffen apart

  Was de gekleurde wafelstof en flanel apart. Dit om ervoor te zorgen dat je witte flanel niet geel wordt. Beide stoffen zullen wat krimpen inde was.

 2. Pak een meetlint en de stofschaar en knip de stof op maat

  Voor een babydekentje gebruik je het formaat 75 x 100 cm, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit groter of kleiner te laten zijn.

 3. Leg de stoffen op elkaar en spelt vast

  Let er goed op dat je de wafelstof goed uitstrijkt met je hand tijdens het spelden, want hij bolt soms een beetje op. Voor mij werkte het het beste om hem plat op tafel te spelden.

 4. Naai de stoffen aan elkaar met de naaimachine.

  Laat een opening van ongeveer 15 cm, zodat je de stoffen straks gemakkelijk binnenstebuiten kunt draaien. Ik naaide de stoffen aan elkaar met mijn lockmachine, waardoor het naaien van een babydekentje erg snel ging.

 5. Haal beide stoffen door de opening, zodat je de stof helemaal binnenste buiten draait

  De dikke wafel stof heeft wel even wat hulp nodig, dus haal de stof voorzichtig door de opening, zodat je niets kapot trekt.

 6. Naai met de hand de opening dicht met een onzichtbare steek

 7. Spelt het dekentje rondom en naai met de naaimachine rondom voor een mooie afwerking

  Deze laatste stap is optioneel, maar ik vind het zelf altijd net wat mooier staan. Hierdoor blijft de wafelstof en flanel mooi op elkaar zitten.

Lees ook: Zo maak je een rond kussen voor de kinderkamer.

Veel succes! Laat vooral weten of het gelukt is. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je het babydekentje ook bestellen in mijn FS Happiness shop. Wil je meteen nog een GRATIS DIY maken? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief hieronder en ontvang de enveloppen mal gratis. Dan kun je meteen 3 mooie cadeauzakjes maken!

18 Reacties

 • Marianne Baele

  Opgelet, eerst je wafelkatoen eens wassen, want deze krimpt en het zou jammer zijn om dit vast te stellen nadat je het gemaakt hebt en na gebruik gewassen hebt, ik heb het zelf ondervonden dat het dekentje volledig vervormt en niet mooi meer is.

 • Nanka

  Ik wil zo’ n dekentje gaan maken voor, schrik niet, mijn achterkleinkind, maar mijn vraag is, is het in feite gewoon een rechthoekige lap met aan de ene kant wafeldoek en de andere flanel?

  • Lindi

   Hoi Nanka,

   Wat ontzettend leuk dat je dit dekentje wil gaan maken! Inderdaad dat klopt. Het is een rechthoekige lap van 75×100 cm en de andere kant flanel.

 • Lonneke

  Begrijp ik goed dat je eerst de stoffen op elkaar legt met de kant die je aan de buitenkant wilt hebben naar binnen toe (als je bijvoorbeeld kiest voor een stof met patroontje) en dan door dat gat van 15 cm zorgt dat de stof zo zit zoals je hem als eind resultaat wilt hebben en hem dan dus nog een keer rondom naait?
  Hoeveel afstand houd je van de rand bij de 1e keer naaien? En hoeveel dan bij de tweede keer?

  • Lindi

   Het klopt helemaal! De mooie kanten leg je eerst naar binnen toe op elkaar. Ik maakte het dekentje met de lockmachine dus dan gebruik je een halve centimeter. Maar voor een gewone naaimachine zou ik aanraden om 2x 1 cm te gebruiken. Succes!

 • Alies Zaal

  Wat een leuke site is dit? Ik wil ook zo’n prachtig dekentje gaan maken voor mijn kleinkind wat bijna wordt geboren.
  Twee vragen: kloppen de maten van 75 bij 100 cm voor een ledikantje? Is dat niet voor een wieg?
  En voeren met flanel/ fleece is inderdaad lekker zacht maar is het niet te warm voor in de zomer?
  Aan de andere kant kunnen pasgeboren kindjes nog niet zo goed warm blijven. Ik vind het lastig. Hoop dat je me een goed advies kan geven. Ik wil graag zo snel mogelijk aan de slag.

  • Lindi

   Dank je wel!

   Ik gebruikte dit formaat voor een wieg en later voor het ledikant. Ik vond het juist erg prettig dat hij groot genoeg was. Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om het dekentje zonder flanel/fleece te maken. Maar zorg vooral dat de baby/kindje, niet te warm is aangekleed. Dus in de zomer, dunne slaapzak of zelfs alleen in de luier in slaapzak zonder mouwen.

  • Margit

   Ik ben helemaal enthousiast geworden! Nog nooit genaaid maar ik hoop dat dit me gaat lukken 🙂 misschien wel goed om erbij te zetten dat je de stoffen binnenstebuiten op elkaar moet spelden, als ik het goed begrijp uit de verdere beschrijving.

 • Sanne

  Hoi Lindi,

  Ik heb net mijn eerste dekentje gemaakt met wafelstof en fleece. Beide op dezelfde maat geknipt. Alleen tijdens het naaien verschuift het af en toe wat en hierdoor had ik meer fleece over waardoor de afwerking minder mooi is en af en toe wat hobbelig. Heb je hier nog een tip voor?

  Groetjes Sanne

  • Lindi

   Hoi Sanne,

   Wat leuk dat je bent begonnen om je eerste dekentje te maken. Je zou de twee stukken stof eerst aan elkaar kunnen rijgen, door met een dikker garen er doorheen te gaan. Dan blijft de stof beter op zijn plek tijdens het naaien. Ik hoop dat dit helpt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *