Leestijd: 4 minuten

Zelf je eigen baby deken maken is erg leuk en gemakkelijk om te doen! Babydekentjes zijn super fijn om te hebben als je net bevallen bent en je je baby lekker warm in wil stoppen. Ook is het erg leuk om een babydekentje cadeau te geven. Je kunt ervoor kiezen om hem achter de naaimachine, lockmachine of zelfs met de hand te naaien.

Toen ik zwanger was van onze tweede besloot ik een babydekentje te maken, maar ik kon nergens echt een fijne beschrijving vinden. Dus zocht ik zelf een manier om de babydekentjes te maken, met super zachte en mooie stoffen. Je kunt de babydekentjes ook in mijn shop vinden, maar zelf maken is natuurlijk ook erg leuk om te doen! Eerder maakte ik al een boxkleed en een rond kussen voor de kinderkamer.

Welke stoffen gebruik je voor een baby dekentje?

Ik koos ervoor om wafel katoen te gebruiken, die ik hier kocht. Je hebt met wafel katoen veel keuze uit kleuren en het ziet er ook nog eens mooi uit door het patroon van de wafels. Ik koos voor de okergele kleur.

Voor de onderkant kun je gebruik maken van flanel of fleece. Als je het dekentje wil gebruiken voor in het wiegje of ledikant dan kun je het beste flanel gebruiken. Deze stof is zacht, ademend en 100% katoen.

Het formaat

Uit een lap wafel katoen kun je twee dekentjes maken van 75 x 100 cm of 1 hele grote deken, maar dan is het niet meer echt een babydekentje. Wel perfect als je het later ook voor in het ledikant wil gebruiken, of je maakt hem dan gewoon nog een keer 😉

Aan de slag

Benodigde tijd: 1 uur

Maak je eigen babydekentje, door onderstaande stappen te volgen! Succes!

 1. Was de stoffen apart

  Was de gekleurde wafelstof en flanel apart. Dit om ervoor te zorgen dat je witte flanel niet geel wordt. Beide stoffen zullen wat krimpen inde was.

 2. Pak een meetlint en de stofschaar en knip de stof op maat

  Voor een babydekentje gebruik je het formaat 75 x 100 cm, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit groter of kleiner te laten zijn.

 3. Leg de stoffen op elkaar en spelt vast

  Let er goed op dat je de wafelstof goed uitstrijkt met je hand tijdens het spelden, want hij bolt soms een beetje op. Voor mij werkte het het beste om hem plat op tafel te spelden.

 4. Naai de stoffen aan elkaar met de naaimachine.

  Laat een opening van ongeveer 15 cm, zodat je de stoffen straks gemakkelijk binnenstebuiten kunt draaien. Ik naaide de stoffen aan elkaar met mijn lockmachine, waardoor het naaien van een babydekentje erg snel ging.

 5. Haal beide stoffen door de opening, zodat je de stof helemaal binnenste buiten draait

  De dikke wafel stof heeft wel even wat hulp nodig, dus haal de stof voorzichtig door de opening, zodat je niets kapot trekt.

 6. Naai met de hand de opening dicht met een onzichtbare steek

 7. Spelt het dekentje rondom en naai met de naaimachine rondom voor een mooie afwerking

  Deze laatste stap is optioneel, maar ik vind het zelf altijd net wat mooier staan. Hierdoor blijft de wafelstof en flanel mooi op elkaar zitten.

Veel succes! Laat vooral weten of het gelukt is. Wil je meteen nog een GRATIS DIY maken? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief hieronder en ontvang de enveloppen mal gratis. Dan kun je meteen 3 mooie cadeauzakjes maken!

In mijn shop vind je handgemaakte babykleding van biologisch katoen. De prints op de stof zijn door mij ontworpen! Ook leuk zijn het invulboek voor tijdens de zwangerschap en het kraambezoekboek.

Ga jij aan de slag met deze DIY? Deel dan jouw foto’s op Instagram met de #diywithlinspirationnl, dan zie ik je berichten en wie weet deel ik jouw foto in mijn stories!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Marianne Baele
  11 december 2018

  Opgelet, eerst je wafelkatoen eens wassen, want deze krimpt en het zou jammer zijn om dit vast te stellen nadat je het gemaakt hebt en na gebruik gewassen hebt, ik heb het zelf ondervonden dat het dekentje volledig vervormt en niet mooi meer is.

 • Eline
  5 januari 2019

  Prachtige kleur! Ik heb onmiddellijk zin gekregen om wat wafelkatoen aan te schaffen.

 • Nanka
  24 maart 2019

  Ik wil zo’ n dekentje gaan maken voor, schrik niet, mijn achterkleinkind, maar mijn vraag is, is het in feite gewoon een rechthoekige lap met aan de ene kant wafeldoek en de andere flanel?

 • Mieke Klaver
  22 april 2019

  Hoi Lindi
  Denk je dat dit warm genoeg is voor kindje in de winter?

 • Lonneke
  28 mei 2019

  Begrijp ik goed dat je eerst de stoffen op elkaar legt met de kant die je aan de buitenkant wilt hebben naar binnen toe (als je bijvoorbeeld kiest voor een stof met patroontje) en dan door dat gat van 15 cm zorgt dat de stof zo zit zoals je hem als eind resultaat wilt hebben en hem dan dus nog een keer rondom naait?
  Hoeveel afstand houd je van de rand bij de 1e keer naaien? En hoeveel dan bij de tweede keer?

 • Alies Zaal
  11 juni 2019

  Wat een leuke site is dit? Ik wil ook zo’n prachtig dekentje gaan maken voor mijn kleinkind wat bijna wordt geboren.
  Twee vragen: kloppen de maten van 75 bij 100 cm voor een ledikantje? Is dat niet voor een wieg?
  En voeren met flanel/ fleece is inderdaad lekker zacht maar is het niet te warm voor in de zomer?
  Aan de andere kant kunnen pasgeboren kindjes nog niet zo goed warm blijven. Ik vind het lastig. Hoop dat je me een goed advies kan geven. Ik wil graag zo snel mogelijk aan de slag.

  • Margit
   20 augustus 2019

   Ik ben helemaal enthousiast geworden! Nog nooit genaaid maar ik hoop dat dit me gaat lukken 🙂 misschien wel goed om erbij te zetten dat je de stoffen binnenstebuiten op elkaar moet spelden, als ik het goed begrijp uit de verdere beschrijving.

 • Fettje
  19 augustus 2019

  Hoi Lindi, welke steek en naald gebruik je voor het wafelkatoen?

   • Marietje
    4 juni 2020

    Gemaakt vandaag!
    Ik heb gekozen voor de nieuwe gebreide katoen.. Was nieuw bij de stoffen aak waar ik was.. En een Flanel voor de achterkant. En dan om te slaan zodat ik het leuke printje zie.. Ik heb gekozen om hem open te houden voor eventueel of iets er in. Twijfel of het warm genoeg is..

 • Sanne
  19 september 2019

  Hoi Lindi,

  Ik heb net mijn eerste dekentje gemaakt met wafelstof en fleece. Beide op dezelfde maat geknipt. Alleen tijdens het naaien verschuift het af en toe wat en hierdoor had ik meer fleece over waardoor de afwerking minder mooi is en af en toe wat hobbelig. Heb je hier nog een tip voor?

  Groetjes Sanne

 • Lineke de Regt
  30 september 2019

  Duidelijke beschrijving, ga ook een dekentje maken!

 • Sascha
  7 oktober 2019

  Is 75-100 echt groot genoeg voor een ledikantje? En in het begin wordt een ledikantje ‘klein’ opgemaakt, aan welke maten moet je dan denken?

 • Lidwina
  6 december 2019

  Weet iemand hoe de steek heet (of hoe je de steek verwerkt) die bij een Koeka-deken is afgewerkt?
  De ene kant is een festonsteek, de andere kant is een gekruiste steek.

 • Susanne
  2 januari 2020

  Geweldig dat ik dit patroon heb gevonden ,granny to be 😍
  Heeft u ook nog andere patronen die ik kan maken (hoeft niet gratis!)
  Zaterdag weet ik het geslacht …. kan niet wachten stofjes te kopen!

 • Lotte
  8 februari 2020

  Hoi Lindi, wat een leuk idee! Ik ga het ook proberen. Ik vroeg me af, de laatste stap 7: het dekentje rondom mooi afwerken met de machine.. Gebruik je voor de boven- en onderdraad aparte kleuren? Geel (in dit geval) voor het naaien van de wafelstof en een witte draad voor de andere zijde? 🙂 #durftevragen

 • Nikita Van Geemen
  2 april 2020

  Goedemorgen,
  Bij de laatste optionele stap zie ik dat de gele kant gele garen heeft en de witte kant witte garen. Dat ziet er keurig uit.
  Hoe krijg je dat voor elkaar?
  Vriendelijke groet Nikita

 • Annemieke
  6 april 2020

  Hoi Lindi,

  Ik heb van die rekbare stof, gaat dat samen met wafelstof?

  Groetjes,
  Annemieke

 • Pingback: Jongenskamer met kleur inrichten
  7 juni 2020
 • Rich
  22 juni 2020

  Super leuk dit dekentje!
  Ik heb alleen geen naaimachine. Is dit ook te maken zonder naaimachine?

 • Hermans Frieda
  19 augustus 2020

  Het dekentje is super. Ik maakte het met fleece en een print op gewone katoen.
  Heb je soms ook een patroon van een babyslaapzak (vanaf 6 maand). Mag zelfs betalend zijn maar ik vind nergens een goede.

 • Yvonne
  21 augustus 2020

  Hoi Lindi,

  Waar heb je je labels besteld als ik mag vragen?

 • Denise
  9 december 2020

  Beste Lindi,
  Dit was mijn eerste “naaiproject” en kan niet anders zeggen dan dat ik echt heel trots ben op het resultaat! Dit is echt gelukt door jouw uitgebreide en duidelijke omschrijving en stappenplan, wat ook voor een leek goed is te volgen. Dank hiervoor!
  Alleen als vraag, mijn ene hoek is heel mooi half rond zoals jij ook hebt op de foto, terwijl een andere hoek wat “vreemd” lijkt. Heb je tips hoe ik dit in de toekomst beter/netter kan krijgen?

 • marian
  21 november 2021

  Zojuist het dekentje (formaat 100 x 150 cm. voor ledikantje) gemaakt van groene wafelstof en in plaats van flanel roomwitte borgstof. Heel makkelijk te maken en heel goed gelukt!
  Thnx

 • Linda Bruin
  17 januari 2022

  Hoi Lindi,
  Ik ga een wiegje bekleden met wafelstof en heb de stof nu eerst gewassen. Maar hoe zie ik nu wat de goede kant is? Ben vergeten om het vooraf te merken🤦🏻‍♀️
  Groetjes Linda

 • adenda
  31 mei 2022

  Hoi,

  is het ook te maken met naaimachine en niet met de lockmachine?
  Groetjes,
  Adenda

Post a Comment