Entree van je huis
Leestijd: 5 minuten

Wie kent het niet. Je stapt een huis binnen en denkt: Wow! Wat ziet dit er goed uit. Het voelt meteen als een warm welkom, huiselijk en netjes. Maar hoe kun je zorgen dat je dit ook in je eigen huis krijgt? Ik geef je graag een aantal tips voor een fijne entree.

Waar zit de trap?

Oké, misschien is dit een beetje een gekke vraag, maar het heeft nogal invloed op hoe je je gang binnenkomt. Zit de trap meteen naast de deur? Kijk je de hele trap op naar boven? Of zit hij wat verder weggestopt? We hebben toen we in dit huurhuis trokken hebben we er meteen over nagedacht of de trap renoveren een optie was. Door een trap renovatie kun je namelijk een bestaande trap eenvoudig omtoveren tot een nieuwe trap en je kunt eenvoudig de look veranderen. Zeker als de trap al wat beschadigd is, zoals de onze. Hier en daar zie je toch wel slijtageplekken op het hout.

Onze trap is namelijk gewoon gelakt in witte verf. Niet per se spannend of zo. En voor een nieuwe look hoe je niet weer te schuren en te schilderen, want je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bekleding op de trap. Hierdoor heb je altijd lekkere warme voeten en ik kan me zo voorstellen dat de trap een stuk minder hard kraakt als je eroverheen loopt. Een andere optie is om de trap met overzet tredes. Hiermee krijg je eenvoudig en snel een nieuwe trap terug. Uiteindelijk hebben we er dus voor gekozen om geen extra geld uit te geven aan het opknappen van de trap. Ik denk dat de grootste reden nu toch wel is, omdat we in een huurhuis zitten. Maar als ik de voorbeelden zo zie, vind ik dit wel erg leuk! Dus wie weet voor in de toekomst.

Ruim je trap op

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat er heel wat spullen op de trap belanden. Van jassen, spullen die naar boven moeten of verdwaalde sokken. Je hebt nu eenmaal veel tredes om je spullen op kwijt te kunnen. Maar… Het nadeel hiervan is wel dat je gang meteen super onrustig oogt door allemaal rommeltjes op de trap. Wil je toch wat spullen kwijt kunnen? Zorg dan voor een dichte mand op de trap. Hier kun je overdag de losse spulletjes in gooien en ’s avonds mee naar boven nemen. Zo blijft je gang netjes en je trap ook!

Een stakke muur zorgt ook voor rust. Ik koos ervoor om de muren in onze gang in een zachte blauwe tint te schilderen, maar dan niet volledig. Ik schilderde een strakke lambrisering, waardoor het toch rustig oogt.

Zorg voor vaste plekken in de gang

Om maar meteen voort te borduren op wat ik net schreef: als je entree is opgeruimd, kom je gewoon een stuk lekkerder binnen. En dat niet alleen, het is ook fijner om mensen uit te nodigen in je huis. Wat daarbij helpt is om alles een vaste plek te geven. Zoals de schoenen, jassen, tassen, sleutels, zonnebrillen, sjaals en wanten. Als ik het zo opsom zijn het nog best wel een aantal dingen die je kwijt moet, zeker als je met een aantal mensen in één huis woont.

Zoek je spullen uit

Hier werkt het goed om het schoenenrek regelmatig kritisch te bekijken. Is het bijvoorbeeld echt nodig dat de sandalen in de winter nog op het schoenenrek staan? Van mijzelf maar liefst vijf paar schoenen beneden staan? (oeps) Hier vind je een DIY om je eigen schoenenrek te maken. En is het echt nodig om meerdere sjaals per persoon te hebben liggen?

We hebben een bakje waar alle zonnebrillen in staan en de sleutelbossen inliggen. Zo weet iedereen waar alles is. O, ja en bij de wisselingen van het seizoen, kan het natuurlijk zo zijn dat dikke jassen en regenjassen nog bij elkaar hangen. Maar probeer zodra het kan te zorgen dat er nog maar één jas per persoon hangt. Dit scheelt zoveel in de gang.

Richt je entree in

Om je gang meteen huiselijker te maken, is het aankleden van deze ruimte natuurlijk geen overbodige luxe. Denk aan een fijne kunstplant om de gang op te fleuren. Ideaal, want deze groene vriend kan tegen de koude tocht die regelmatig binnenkomt. Ook een spiegel kan natuurlijk niet ontbreken en kies een aantal lijstjes voor aan de muur. In die van ons hangen de geboortekaartjes van de kinderen. Meteen een stukje persoonlijke touch in de gang.

Ik hoop dat het je lukt om met deze tips de gang opgeruimder te houden, zodat je met een tevreden gevoel voortaan jouw entree in loopt!

Linspiration DIY & Lifestyle blog

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment