Leven in het licht. Eerste Adventszondag een korte overdenking
Leestijd: 3 minuten

Het is vandaag alweer de eerste Adventszondag. Wat gaat de tijd snel. Regelmatig is het gras ‘s morgens bevroren en zie je de mensen de auto’s krabben. Die tijd van het jaar, wanneer je wolkjes begint te blazen en het ‘s avonds steeds donkerder lijkt te worden. Tijd om de kaarsen aan te steken en onder een dekentje op de bank te kruipen. Tijd om weer toe te gaan leven naar kerst.

Bang in het donker

Een van de dingen die ik me nog goed herinner van toen ik een kind was, was dat ik het niet zo fijn vond om in het donker te fietsen. Zeker niet in de winter, in de donker en de kou. Soms zat ik met bibberende benen op de fiets, omdat ik liever thuis wilde zijn, waar het licht zou branden.

Wat was ik dan ook altijd opgelucht wanneer de lantaarnpalen met hun licht de weg verlichte en ik kon zien waar ik fietste. Soms moest ik omfietsen als ik zag dat de weg niet verlicht was, maar dan hoefde ik tenminste niet over zo’n angstaanjagend donker pad te fietsen. Het licht van de lantaarnpalen zorgden ervoor dat ik wist, waar ik heen moest fietsen en dat ik niet helemaal alleen op de weg was.

Jezus is het licht

Zo begon ik vaak spontaan Opwekking te zingen, zodat ik tenminste niet helemaal alleen aan het fietsen was. Het gaf me rust dat ik wist dat God bij me was in het donker. In Johannes 8:12 zegt Jezus dat Hij het licht voor de wereld is en dat je nooit meer in duisternis hoeft te wandelen. Mooi vind ik dat. Jezus die met Zijn licht ons leven verlicht. Niet meer bang hoeven zijn, omdat Hij met Zijn licht in het donker schijnt.

In Jesaja werd hier ook al over gesproken:

Eens zal de dag komen dat de berg met de tempel van de HEER rotsvast zal staan, verheven boven de heuvels, hoger dan alle bergen. Alle volken zullen daar samenstromen, machtige naties zullen zeggen: ‘Laten we optrekken naar de berg van de HEER, naar de tempel van Jakobs God. Hij zal ons onderrichten, ons de weg wijzen, en wij zullen zijn paden bewandelen. ’Vanaf de Sion klinkt zijn onderricht, vanuit Jeruzalem spreekt de HEER. Hij zal rechtspreken tussen de volken, over machtige naties een oordeel vellen. Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzersen hun speren tot snoeimessen. Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal meer weten wat oorlog is. Nakomelingen van Jakob, kom mee, laten wij leven in het licht van de HEER.

Jesaja 2:2-5

Leef in Zijn licht. Volg Hem en wandel onder Zijn licht die naar beneden schijnt, zodat Hij je weg kan verlichten en je ook niet meer bang hoeft te zijn in het donker.

Niet meer bang

Nog steeds vind ik het fijner om de gordijnen dicht te doen wanneer het buiten donker wordt. Niet omdat ik bang in het donker, maar omdat het zo veel gezelliger staat in huis. Een kaarsje aan, een goed boek, een serie en met een dekentje op de bank wetend dat God er is die voor mij zorgt.

Vandaag ging het dus over leven in Zijn licht op deze eerste Adventszondag. Steek jij vandaag de eerste kaars ook aan? Volgende week kun je hier de overdenking lezen voor de tweede Adventszondag.

Lees ook: Maak je eigen kerststal van kegelpoppetjes.

Bestel mijn Bijbels dagboek: Bedacht, gelief, gewild en ontvang een gesigneerd exemplaar.

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment