Kunststof kozijnen
Leestijd: 3 minuten

De laatste jaren zijn kunststof kozijnen steeds populairder aan het worden. Waar vroeger iedereen standaard koos voor houten kozijnen, maken kunststof kozijnen echt een opmars. De grootste reden hiervoor is dat ze heel wat milieuvoordelen hebben. Ze zijn recyclebaar, isoleren beter en zijn onderhoudsvriendelijk, dat klinkt dus behoorlijk duurzaam! In dit artikel vertel ik je er graag meer over. 

Recyclebaar materiaal

Een van de dingen die kunststof kozijnen duurzaam maakt, is dat je de kozijnen na hun levensloop tot wel tien keer kunt hergebruiken. De grondstoffen worden gebruikt om nieuwe kozijnen van te maken of andere producten. Hierdoor gaat er dus minder afval naar de stort en wordt het milieu minder vervuilt. Daar zijn we allemaal een voorstander van. Een leuke DIY met recyclebaar materiaal vind je hier.

Kies je kleur

Kunstof kozijnen komen er in alle soorten en maten. Je hoeft niet voor een standaard wit kozijn te gaan, want eigenlijk zijn alle kleuren mogelijk. Je kunt zelfs voor een soort houtlook afwerking gaan. Hierdoor heb je de vrijheid om iets volledig naar je eigen smaak aan te passen, zonder dat je hoeft in te leveren op duurzaamheid. Bij DHK kun je helemaal los gaan om je eigen ideale product samen te stellen. Helemaal leuk, toch? 

Zelf ben ik echt een voorstander van kleur in huis, helemaal wanneer je het kunt doortrekken in je eigen meubels en spullen die je interieur hebt staan. Een goed voorbeeld daarvan kun je hier bekijken in de eetkamer make-over van de afgelopen jaren.

Gemakkelijk in onderhoud

Het voordeel van kunststof kozijnen ten opzichte van hout is dat ze zeer weerbestendig zijn. Ze kunnen niet kromtrekken, kunnen tegen regen, er vindt geen verkleuring plaats door felle zon en verweren niet zoals hout kan doen. Ook hoef je de kunststof kozijnen nooit opnieuw te verven. Is dat niet handig? Hierdoor gaan de kozijnen veel langer mee en hoef je ze minder vaak te vervangen. Goed voor de portemonnee en de natuur dus!

Schoonmaken met gemak

Wie houdt er nu van schoonmaken? Ik in ieder geval niet. Het is wel belangrijk dat je de kozijnen minimaal één keer per twee jaar schoonmaakt. Wil je liever dat het er vaker schoon en strak bij staat? Dan zul je vaker moeten poetsen. Ze kunnen eenvoudig gereinigd worden met een spons en een sopje van autoshampoo of groene zeep. Dit geeft een beschermlaagje op het kunststof, waardoor het vuil zal worden afgestoten en je dus minder onderhoud hebt. Een handige tip: Gebruik nooit chemische middelen, deze kunnen schadelijk zijn voor het kunststof.

Ik houd er altijd wel van als ik zo min mogelijk hoef schoon te maken. Dat leek nog even een uitdaging te worden toen we kozen voor een witte vloer in huis, maar ook hierbij zorg ik dat ik niet elke week hoef te dweilen.

Kies voor isolatie

Met de hoge energie prijzen nog vers in het geheugen, is het alleen maar een verademing om te weten dat kunststof kozijnen de beste opties zijn wat betreft isolatie. Ze laten minder koude lucht door dan houten kozijnen, waardoor je minder hoeft te stoken om je huis warm te houden en daardoor bespaar jij weer energie. En een leuke bijkomstigheid, je kunt hier ook subsidie voor krijgen, omdat je aan het verduurzamen gaat. Win-winsituatie, toch?

Kortom, de duurzaamheid van kunststof kozijnen ten opzichte van houten kozijnen is enorm en zeker de moeite waard om te bekijken. 

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment