Snoeien van de Monstera (gatenplant)
Leestijd: 5 minuten

Wist je dat je de Monstera deliciosa (gatenplant) helemaal terug kunt snoeien? Deze kamerplant is erg sterk en kan er zelfs goed tegen als je hem een tijdje vergeet water te geven.

Het terug snoeien van de Monstera is best spannend, want wat nou als hij het niet meer gaat doen en hoe gaat hij eigenlijk verder groeien? Ik geef eerlijk toe dat ik het ook een hele tijd niet durfde te doen, maar toen mijn Monstera te groot werd en grote lange luchtwortels kreeg die tot op de grond hingen besloot ik het toch te proberen.

Hoe snoei je de Monstera?

Het snoeien van de monstera kun je om verschillende redenen doen. Bijvoorbeeld als hij veel te hoog wordt en hij het plafon bereikt, je de bladeren niet mooi vind, je graag een experiment wilt uitproberen of gewoon graag stekjes wilt maken van deze kamerplant.

Door het stekken van de monstera, knip je al in de stam van de plant en dit kun je blijven doen totdat hij nog maar net boven de potgrond uitsteekt. Gebruik voor het stekken en het afknippen van de stam een scherp mesje of tuinschaar. Zo kom je gemakkelijk door de dikke stam van de monstera heen.

Ik snoeide zelf drie monstera’s helemaal terug en haalde bijna alle bladeren van de plant weg, zodat mijn kamerplant al zijn energie kan gebruiken om nieuw blad aan te gaan maken.

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

Wanneer snoei je de gatenplant?

De Monstera kun je eigenlijk het gehele jaar door snoeien. Het maakt niet uit in welk seizoen je dit doet, maar het kan er wel voor zorgen dat wanneer je hem terug snoeit in de winter het langer kan duren voordat er nieuwe bladeren aan de monstera gaan groeien.

Het ontwikkelen van nieuwe bladeren aan de monstera gaat als volgt. Bij mij duurde het twee weken voordat ik de eerste tekenen van nieuw leven zag. Eerst zag je een licht groene knop ontstaan op de stam van de bestaande knop. In de dagen en weken erna begon de knop uit te groeien tot een nieuwe lange stengel. Zoals je hier ziet op de foto heeft het nieuwe groene puntje ook de inhammen waar straks het nieuwe blad aan zal gaan groeien.

Waar zet je de kamerplant na het snoeien?

Eerlijk is eerlijk, na het stekken van de Monstera ziet hij er niet echt mooi uit. Er zit (bijna) geen blad meer aan de plant en je hebt alleen nog maar een stammetje over die in de grond staat. Het is nu niet echt meer een mooie plant om in je woonkamer te hebben staan. Ze de stammetjes bij elkaar in een pot en zet ze op een plek zonder tocht, maar met voldoende licht en warmte. De zolder is bij ons de beste plek. Onder het klapraam, voor voldoende licht, en lekker warm. Om te zorgen dat de gatenplant nieuwe bladeren gaat aanmaken geef je hem verse aarde, af en toe wat kamerplanten voeding en zorg dat je voldoende water geeft.

Goed om te weten: Ik hem alle drie de gatenplanten tegelijkertijd gesnoeid en toch groeit de ene harder dan de andere. Houd er dus rekening mee dat elk gesnoeide kamerplant een eigen groeitempo heeft.

Ben jij benieuwd of je de echte monstera deliciosa in huis hebt? Hier lees je de kenmerken hoe je deze kunt herkennen. En heb je nog kamerplanten die gestekt kunnen worden? Lees dan de stap-voor-stap uitleg voor het stekken van de volgende kamerplanten: de pannenkoekenplant, de stippenplant, de drakenklimop en de bananenplant.

En nu jij!

Durf jij de Monstera deliciosa (gatenplant) te gaan snoeien? Volg mij op Instagram voor meer plant inspiratie!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Snoeien van de Monstera (gatenplant)

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

Post a Comment