sparen voor een tweede kind
Leestijd: 6 minuten

Wist je dat een tweede kind vaak minder kost dan je eerste kind? Dit komt omdat je vaak al veel dingen in huis hebt en je ook weer meer geld krijgt van de overheid. In dit artikel laat ik je zien wat de kosten van een tweede kind zijn, hoeveel je extra krijgt van de overheid en hoe je het betaalbaar kunt blijven houden. Want eerlijk is eerlijk: kinderen kosten nu eenmaal geld.

Tijdens de zwangerschap van ons eerste kindje stond ik daar nog helemaal niet zo bij stil. Alles was volledig nieuw voor ons als ouders en alles moest worden aangeschaft. Van hydrofiele luiers, kruiken, een wiegje, kleding en nog veel meer. Hier kun je natuurlijk al kosten in besparen door niet alles nieuw te kopen. Zo kocht ik kleding voor de jongens via marktplaats, maar ook in de kringloop kun je goede kleding vinden voor weinig geld. Het hergebruiken van spullen vind ik sowieso leuk en het is beter voor het milieu dan wanneer je meteen weer nieuwe spullen aanschaft. Zo hebben we het ledikant waarin ik sliep als baby opnieuw geschilderd en slaapt straks onze dochter er ook in. Maar ondanks de marktplaats vondsten waren we nog aardig wat geld kwijt aan ons eerste kind.

Kosten tweede kind

Sowieso kost een tweede kind natuurlijk ook geld. Denk maar eens aan alle luiers die er de eerste weken doorheen vliegen of wat dacht je van de kinderopvang, nieuwe kleding, een extra kinderstoel, een nieuwe fiets, speelgoed etc.

Volgens het Nibud bedragen de eenmalige kosten voor een nieuwe baby 670 euro. Waarbij er ook nog extra kosten zijn voor een baby van ongeveer 1135 euro. Hierbij komen dan ook nog de maandelijkse kosten van 35 euro aan luiers bij. Een flink bedrag dus, en dan heb je het alleen nog maar over de babytijd. Straks komt daar de opvang, basisschool en middelbare school ook nog bij.

Wat verandert er in de kinderbijslag bij een tweede kind?

Wist je dat je met een tweede kind 223,37 euro extra per kwartaal krijgt uitbetaald? Hier hoef je niks voor te regelen, want dit past de SVB automatisch aan nadat je nieuwe kindje is aangegeven bij de gemeente. Hieronder vind je de bedragen vanaf 1 januari 2021:

  • 0 t/m 5 jaar: 223,37 euro per kwartaal
  • 6 t/m 11 jaar: 271,24 euro per kwartaal
  • 12 t/m 17 jaar: 319,10 euro per kwartaal

Ideaal om hiermee een deel van de kosten van je tweede kind voor de opvang te betalen. Houd er wel rekening mee dat de kinderbijslag altijd met terugwerkende kracht wordt uitbetaald. Dus stel je 2de kindje wordt geboren in december, dan krijg je op 1 april pas de verhoogde kinderbijslag.

Wanneer je kinderbijslag ontvangt kan het ook zijn dat je kindgebonden budget ontvangt. Dit vraag je niet los aan, maar ontvang je automatisch wanneer je er recht op hebt. Het kindgebonden budget is een extra uitbetaling die je rond de 20ste van elke maand ontvangt.

Kosten kinderopvang tweede kind

De hoogte van de kinderopvangtoeslag 2de kind hangt af van de inkomsten van de ouders en de kosten die je maakt voor de opvang. Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om uit te rekenen hoeveel kinderopvangtoeslag je ontvangt bij een 2de kind. Het kan dan juist voordeliger zijn om twee kinderen op de opvang te hebben zitten, omdat je dan meer kosten voor de opvang vergoed krijgt.

Hoe houd je de kosten voor een tweede kind laag?

De kosten voor een tweede kind kun je relatief laag houden door op een slimme manier je geld te besteden. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Hieronder staan een aantal tips om de kosten voor een tweede kind laag te houden:

  • Hergebruik: Aan het begin van het artikel schreef ik al dat ik een fan ben van hergebruik. Onze oudste twee kinderen zijn jongens en hierdoor kan kleding gemakkelijk nog een keer gebruikt worden, waardoor ik maar weinig nieuwe kleding hoef te kopen. Je kunt ook kleding op marktplaats of in de kringloop kopen. En zijn er oudere neefjes of nichtjes in de familie? Vraag dan of zij nog oude kleding hebben.
  • Vraag gratis zwangerschapsdozen aan: Handig want hier zitten vaak al een paar sokjes in, speentjes, luiers en billendoekjes.
  • Vraag duurdere spullen als cadeau: Wat ook een handige tip kan zijn is om duurdere spullen cadeau te vragen aan ouders en schoonouders, wanneer ze aanbieden dat je een duurder kraamcadeau mag kiezen. Dit scheelt jezelf weer een hoop geld en zij hebben meteen een mooi cadeau om te geven. Twee vliegen in 1 klap dus!
  • Bespaar kosten door wasbare luiers te kopen. Deze luiers kun je ook weer bij een volgend kind gebruiken. En gebruik je wegwerpluiers? Koop ze dan in de aanbieding, dit scheelt vaak toch een aantal euro.
  • Knap meubels op: Het opknappen van meubels is ook een handige manier om geld uit te sparen. Zo vond mijn zusje een gratis kinderstoel en schuurde en schilderde wij de stoel in een hip kleurtje. Let er dan wel even op dat je de verf in de aanbieding koopt, dat maakt het opknappen helemaal leuk om te doen!

Zit je ondanks de kinderopvangtoeslag en de kinderbijslag toch krap bij kas, dan kun je overwegen om extra geld te lenen en hiervoor een lening af te sluiten. Zorg er dan wel voor dat je altijd een vergelijking maakt voordat je gaat lenen. Zo weet je precies wat de laagste rente voor persoonlijke lening is. Want je wilt natuurlijk niet onnodig te veel rente betalen.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment