Knutselen herfst met kinderen
Leestijd: 7 minuten

De herfst is inmiddels in volle gang. De bladeren aan de bomen verkleuren en vallen op de grond. Hoe leuk is het dan om de herfst in huis te halen en zelf te knutselen voor de herfst. Gebruik kastanjes, wc-rolletjes, klei en kurk en maak je eigen herfsttafel. Leuk om met peuters te doen en je bent even lekker met je handen bezig. Dit jaar ging ik aan de slag met mijn zoontjes en ze waren zeer fanatiek.

De herfsttafel knutsels

Dit jaar maakten we vier verschillende projecten. Allereerst begonnen we met de egels van kastanjes en paddenstoelen van kurk. In de kinderboerderij had ik een lading kastanjes gevonden, die perfect waren om als egels te dienen. En dankzij mijn moeder had ik een hele kurken verzameling in huis. Sowieso kan het handig zijn om in huis een tas of doos te gebruiken waar je het hele jaar door knutselmateriaal in kunt verzamelen, zoals wc-rolletjes o.i.d.. Dan heb je altijd genoeg om mee te gaan knutselen. Hier hangt er bijvoorbeeld standaard een plastictas in de voorraadkast waar alle wc-rolletjes in komen.

Paddenstoelen van kurk

Voor de paddenstoelen gebruikte ik kurk die aan het uiteinde breder uitliepen. Hierdoor zag ik er meteen een kleine paddenstoel in. Eerst maakten we de bovenkanten rood. Toen ze allemaal waren opgedroogd konden we er witte stippen op schilderen. Super schattig, toch? Die Indemini paddenstoelen bij elkaar.

Egels van kastanjes voor de herfst knutselen

De egels van kastanjes waren ook erg leuk om te maken. Het enige wat je nodig hebt, is: kastanjes, een witte en zwarte posca stift. Met de witte stift zetten is kleine streepjes op de kastanje en met de zwarte stift maakten we het gezichtje en de pootjes. Super lief!

Paddenstoelen van wc-rolletjes en onderzetters

We hadden een aantal kabouters en die moesten natuurlijk wel in een paddenstoelen huisje kunnen wonen. Gelukkig waren de wc-rolletjes hoog genoeg. Met de zwarte posca pen tekende ik het deurtje, ramen en de planten op het wc-rolletje. Voor het dak gebruikte ik een onderzetter die we rood schilderde. Toen de verf was opgedroogd maakten we er witte stippen op.

Het leuke van deze paddenstoelen van wc-rolletjes, is dat de kinderen er zelf gemakkelijk dingen in kunnen doen. Zo werd er al een voorraadschuur gemaakt voor alle beukennootjes die we hadden gevonden.

Slakken van klei

Als laatste, maar zeker niet de minste, maakten we slakken van klei. Pak een stukje klei, rol het op tot een bolletje en maak er vervolgens een slangetje van. Duw een kastanje in het midden van de klei en buig één kant omhoog voor het gezicht. Maak er een gezichtje in met een mesje of plak oogjes en klaar is je slak!

Zo zie je maar weer dat je met eenvoudige DIY’s een hele leuke herfsttafel kunt maken. Ook is het leuk om nog bladeren te zoeken, beukennootjes, takjes en dennenappels om het geheel af te maken. Staat er bij jou al een herfsttafel in huis? Vind je het fijn om meer uitleg te krijgen over het knutselen voor de herfst? Laat het me dan even hieronder in de comments weten, dan help ik je graag verder.

Kabouters en kabouterpad lopen

Een herfst zonder verhalen over kabouters die in de paddenstoelen wonen kan natuurlijk niet. Dus haalde ik een boek uit de kringloop over het leven van de kabouters en werden ze uitgebreid bestudeerd. Mocht je het ook leuk vinden om uit dit boek te lezen, je vindt heel wat boeken op marktplaats, maar online kun je hem ook nog steeds de boeken bestellen over de kabouters.

Om het helemaal af te maken vonden mijn kinderen het geweldig om het kabouterpad te lopen. Zo liepen we laatst het kabouterpad Leersumse Veld dat echt ontzettend leuk was en een paar jaar terug liepen we het kabouterpad bij Baarn.

De herfsttafel is af

Zo zie je maar weer dat je met eenvoudige DIY’s een hele leuke herfsttafel kunt maken. Ook is het leuk om nog bladeren te zoeken, beukennootjes, takjes en dennenappels om het geheel af te maken. De jongens vonden het erg leuk om samen te knutselen en ik ook 😉 Staat er bij jou al een herfsttafel in huis?

Vind je het fijn om meer uitleg te krijgen over het knutselen voor de herfst? Laat het me dan even hieronder in de comments weten, dan help ik je graag verder.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment