Kleding wegdoen in 5 simpele stappen
Het uitzoeken en wegdoen van kleding is niet altijd even gemakkelijk, in 5 stappen help ik je om aan de slag te gaan! Met de komst van Marie Kondo op Netflix lijkt iedereen het opruim virus te pakken te hebben en ook ik moest eraan toegeven. Toch vond ik het nog best tegenvallen om haar methode toe te passen. Ik wilde namelijk onze baby- en kinderkleding uit gaan zoeken, maar dit vond ik lastiger dan gedacht.
Uiteindelijk lukte het me toch doordat ik een handig vijf stappenplan gebruikte en deze deel ik graag met je. Dus mocht je ook moeite hebben met het uitzoeken van baby- en kinderkleding lees dan nu verder. Trouwens de stappen zijn ook goed toe te passen om je eigen kleding uit te zoeken en weg te doen!
Marie Kondo de opruimgoeroe
Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Marie Kondo gehoord. Wel dat je kunt ontspullen en spullen wegdoen, maar ik wist niet dat Marie Kondo een ware opruimgoeroe bleek te zijn. Op Netflix keek ik haar serie Tidying Up waarin ze mensen helpt om te ontspullen en te laten waarderen wat ze wel hebben. Marie Kondo heeft een aantal boeken geschreven over haar opruim methode die ik graag nog wil gaan lezen.
De boeken vind je bij bol.com. Na het kijken van de Netflix serie was ik in iedergeval al helemaal geïnspireerd en wilde ik aan de slag gaan om onze baby- en kinderkleding uit te gaan zoeken.
Makkelijker gezegd dan gedaan
Tja, ik keek in de berging. Inmiddels waren er ruim 2 overvolle dozen aan baby kleding en er kwam steeds meer kinderkleding bij. De dozen konden zelfs niet meer dicht en ik begon me af te vragen of ik niet nog gewoon een nieuwe doos moest pakken om de nieuwe maten van onze oudste zoon in op te bergen.
Ik geloof dat ik er het afgelopen jaar al 3x doorheen ben gegaan, want de ‘oude’ babykleding van de oudste die prima meekonden, werden gedragen door de jongste en die moesten nu toch echt weer allemaal opgeruimd worden. Ik heb twee jongens, die allebei ontzettend hard groeien. Beide hebben nooit maat 50 aangepast en gingen na 2 a 3 weken door naar maat 62. De oudste van net 3 jaar draagt kledingmaat 104, die zelfs alweer aan de kleine kant lijkt. En de baby van net 1 jaar zit alweer in maat 86. Dat betekent dat ik inmiddels alweer 6 (!) kledingmaten verder ben dan een jaar geleden. Dat is behoorlijk veel niet?
Wat ik zo lastig vond aan het uitzoeken van de kleding is dat ik toch bij sommige kledingstukken dacht, ach dit droegen ze in de zomer of dit droegen ze in de eerste weken etc. Of wat dacht je bij de kleding die na maat 80 komen. Hier zette hij zijn eerste stapjes in of dit stond hem zo schattig. Aan elk kledingstuk kon ik wel een emotionele herinnering koppelen. Niet ideaal natuurlijk en de reden denk ik waardoor er veel te veel kleding bewaard werd. Tijd voor verandering.
Aan de slag!
Om uiteindelijk toch door alle kleding heen te gaan en op te ruimen, hield ik 1 doos over waar zelfs nog ruimte in is om kleding in kwijt te kunnen. Ik gebruikte in mijn stappenplan een beetje van mezelf en een beetje van Marie Kondo.
Stap 0: jezelf de waarom vraag stellen
Voordat je kunt beginnen met opruimen, of dit nu kleding is of iets anders, moet je jezelf afvragen waarom je iets wil doen. Zo ga je straks niet ineens twijfelen waarom je iets hebt weggedaan.
- gooi alle kleding op een hoop
En dat deed ik dus, echt alle kleding. Niet alleen de groeiende kleding stapel in de berging, maar ook de te kleine kleding in de kast van de jongens en de kleding bij de was lag. Door alles op een hoop te gooien zie je hoeveel je eigenlijk hebt. Hierdoor kun je het beter waarderen en ook zien wat weg kan.
- sorteer op kledingmaat
Omdat ik met baby- en kinderkleding te maken had waren er veel verschillende maten. Ik sorteerde de kleding per maat en ook meteen per soort. Dus rompertjes bij rompers, broekjes bij broekjes etc. Voor je eigen kleding kun je dit ook doen. Leg de maten bij elkaar en ook de soort kledingstukken.
- bekijk je kleding kritisch
Oh help, nu begon bij mij het emotionele gedeelte op te spelen. Waardoor ik dus in eerste instantie alles wilde houden. Dus om het gemakkelijker te maken keek ik naar het volgende:
– is de kleding nog in goede staat? Zo ja, dan leg je ze opzij.
– heeft de kleding gaten, vlekken die er niet meer uitgaan? Zo ja, dan leg je ze opzij voor de stapel die weg mag. - word je blij van de kleding?
Nu je de stapel hebt met de kleding die je nog wil houden over hebt, kun je door de kleding gaan. Met de volgende vragen aan jezelf voor baby- en kinderkleding:
– wordt je blij van de kleding? Zo ja? Stel je dan de volgende vraag: Zou je je ’toekomstige kind’ deze kleding nog een keer laten aantrekken? Nee, dan mag de kleding weg. Ja? Dan kun je de kleding bewaren.
Voor je eigen kleding: Wil je de kleding houden omdat:
– je er een mooie herinnering aan hebt? Zo ja, dan leg je ze opzij voor de stapel die weg mag (in de volgende stap leg ik uit waarom).
– je ze gewoon nog wilt dragen, maar ik de verkeerde maat? Zo ja, dan leg je de kleding opzij op de stapel die weg mag.
– omdat het je favoriete kleding is? Zo ja, bewaren! - je kleding bedanken en wegdoen
Dit was iets wat ik Marie Kondo had zien doen en hier had ik zo mijn twijfels bij toen ik het programma keek op Netflix. Je kleding bedanken? Maar toen ik eenmaal zelf door de kleding moest hielp het mij erg. In plaats van te denken: hier zette de oudste zijn eerste stapjes in, dus deze kleding mag niet weg. Dacht ik nu: wat mooi dat de oudste hier zijn eerste stapjes in heeft gezet. Ik heb foto’s van hem in deze kleding en zelfs een filmpje. Nu kon ik de kleding wegdoen zonder het erg te vinden.
Het resultaat
Dit zorgde ervoor dat ik toch een volle vuilniszak baby- en kinderkleding weg kon doen en twee volle vuilniszakken met mijn eigen kleding. Met een gerust hart, zonder dat ik er spijt van hebt. En heel eerlijk? Ik vind dit erg prettig! Wil je graag ook een keer het speelgoed van je kinderen uitzoeken? Met deze opruimtips om het speelgoed op te ruimen gaat het zeker lukken! Wil je nog meer ontspullen interieur? Lees dan hier de tips.
Ga jij de kleding wegdoen en uitzoeken met deze 5 stappen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om regelmatig handige tips te ontvangen.
Deze blogpost bevat affiliate links.
Pin voor later:
Pingback: 20 in 2020 - Linspiration