Mondkapjes zelf naaien
Leestijd: 6 minuten

Vandaag staat er weer een leuke DIY online: Ga je eigen mondkapje naaien met een super makkelijk patroon! Het is een gemakkelijke DIY die voor zowel beginners als gewordenen te maken is. En succes gegarandeerd. Ik neem je mee door de stappen, met heel wat foto’s en een duidelijke uitleg. Veel naaiplezier!

Nu mondkapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer is er natuurlijk niks leukers dan je eigen mondkapjes maken. Met restjes stof of kleine lapjes die je kunt kopen op de markt of stoffenwinkel kun je zo aan de slag!

Wat heb je nodig

Om één mondkapje te naaien heb je de volgende dingen nodig:

Tip: Persoonlijk vind ik het erg handig om een stift te gebruiken die ik kan gebruiken om het patroon op stof te zetten. Het is een stift die uit zichzelf vervaagd, zodat je met gerust hart op de stof kunt tekenen.

Aan de slag

Ik heb voor het gemak het formaat 20x27cm eerst even op papier gezet, om het vervolgens uit te printen en daarna met mijn stift, die ik hierboven noemde op stof over te trekken. Je kunt het patroon hier printen.

Wil je er zeker van zijn dat de stof van je mondkapje niet krimpt nadat je het mondkapje gemaakt heb? Was de stoffen dan vóórdat je ze op maat geknipt hebt op 60 graden. Wanneer de stofjes droog zijn kun je het formaat van 20x27cm knippen en kun je beginnen met het naaien van je mondkapje!

Stap 1: Leg de twee lapjes stof op elkaar. Voor het gemak en duidelijkheid voor de foto’s gebruikte ik voor de voorkant een stof met een printje en voor het twee lapje stof dat aan de achterkant een effen stofje. Het stofje met het printje leg je met print naar beneden en het effen stofje erop, precies zoals hij straks ook in elkaar moet zitten worden.

Stap 2: Deze stap is trouwens optioneel, omdat ik een lockmachine heb, werkte ik eerst alle randjes af met de lockmachine, dit voorkomt dat de stof kan gaan rafelen tijdens het wassen in de wasmachine. Heb je een gewone naaimachine, dan kun je even met een zigzagsteek langs alle randen gaan.

Stap 3: Vouw vervolgens de lange boven en onderzijde een 0,5cm om en naai met de hand of de naaimachine de stof vast.

Stap 4: Vouw de linker en rechter kan 1,5 tot 2cm om. Zet even vast met spelden en naai de stof tegen elkaar. Zo heb je een opening voor het elastiek dat er straks doorheen gaat.

Stap 5: Pak nu je elastiek en een veiligheidsspeld. Doe de veiligheidsspeld aan een kant van het elastiek en haal het door de opening van de stof aan de zijkanten. In de beschrijving staat dat het elastiek 18cm lang moet zijn, maar dit vonden we te krap zitten. Uiteindelijk gebruikten we 30cm elastiek om er vervolgens nog een knoopje in te maken.

Zit het elastiek erdoorheen, leg dan nu een knoopje in het elastiek en tada je mondkapje is helemaal klaar en openbaarvervoer geschikt. Hier lees je ook nog een handig blog hoe je mondkapjes kunt maken.

Vind je het leuk om met meer naaiprojecten aan de slag te gaan? Lees dan hoe je een babydeken maakt, een boxkleed of waar je heel wat gratis patronen voor babykleding kunt vinden! Benieuwd naar mijn kledinglijn FSHappiness? Neem dan zeker hier een kijkje!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment