De alocasia zebrina verzorgen
Leestijd: 4 minuten

Het verzorgen van de Alocasia Zebrina vraagt enige aandacht, maar met de juiste tips kun je lang van deze plant genieten! Ik heb er inmiddels ook al twee versleten en weet inmiddels hoe je deze kamerplant lang mooi kunt houden.

Verschillende groene kamerplanten op paarse kast
3 juni 2017

Mijn eerste Alocaisa Zebrina

Een jaar geleden kocht ik mijn Alocasia Zebrina en hij was prachtig met veel blad, zoals je hier boven op de foto kunt zien. Maar helaas na de winter hield ik nog maar twee kale stengels over en is er tot op vandaag, 15 mei 2018, nog steeds geen nieuw blad gegroeid. Daarom bij deze mijn tips om de Alocasia Zebrina wel in leven te houden en te onderhouden.

Verschillende groene kamerplanten op een witte kast in woonkamer

De tweede Alocasia Zebrina

Op de foto hierboven zie je mijn nieuwe Alocasia Zebrina staan die ik voor €18,95 kocht bij het tuincentrum. Een grote plant voor weinig geld, het is namelijk een aparte, tropische en erg gewilde plant. Ik nam dan ook de laatste mee die er stond. Je kunt de Alocasia ook gemakkelijk online bestellen. Dat doe je hier.

Waar ik dit maal goed op gelet heb is dat de plant goed geworteld is. Hoe is dit heb getest? Ik keek naar de stam van de plant en zag bij een stam al meerder knobbels groeien.

Verzorgingstips

Dit zijn nieuwe wortels die uit de plant groeien, dit betekent dat de plant al wat ouder is en dus goede en nieuwe wortels aanmaakt. Een andere test die ik meteen in het tuincentrum deed was de plant aan de stengels voorzichtig vasthouden en hem even proberen op te tillen, zo zie je meteen of de grond meegeeft of dat de potgrond en de binnenpot vast blijft zitten, ook een teken dat de wortels goed in de aarde zitten.

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

En goed om te weten, zoals je misschien wel zag bij bovenstaande foto hangt er een blad al naar beneden. Dit is geen reden tot paniek! De Alocasia laat naar verloop zijn oudste, buitenste blad, hangen en dit blad sterft af. Hierdoor heeft de plant meer energie om verder te groeien en nieuw blad aan te maken. Hoe ouder de plant hoe sterker de plant: hoe meer stengels met bladeren de plant omhoog kan houden.

Kleine jongen bij alocasia zebrina

Het beste kun je bij thuiskomst de Alocasia overpotten in een ruimere pot, zodat de plant meteen kan wennen aan zijn nieuwe klimaat en goed kan groeien. Bij het overpotten maak je met je vingers de wortels een beetje los uit de oude aarde, zodat de wortels in de nieuwe aarde meteen goed kunnen gaan wortelen.

Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt, houd dit in de gaten door regelmatig even je vinger in de potgrond te steken, zo voel je of de grond vochtig is. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de volle zon en besproei af en toe de bladeren. Geef de plant in de bloeimaanden, juli tot augustus om de week een beetje Pokon-kamerplantenvoeding. En nu duimen dat de nieuwe Alocasia het goed gaat doen!

Groene kamerplanten in woonkamer met gekleurd speelgoed

Update: Deze mooie Alocasia heeft onze verhuizing naar Nederland niet overleefd. Dus inmiddels staat er een nieuw exemplaar in huis.

Benieuwd naar nog meer planten tips? Lees dan hier verder.

Volg Linspiration op Instagram & Facebook.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

Post a Comment