Leestijd: 3 minuten

Tegenwoordig kun je gemakkelijk met je smartphone mooie foto’s maken. Je hoeft er eigenlijk niet meer bij na te denken en voordat je het weet staat je telefoon vol met mooie foto’s. Maar wanneer je het wat professioneler aan wilt pakken is het toch een idee om een overstap te gaan maken naar een professionelere camera. Je kunt dan kiezen tussen een systeemcamera of een spiegelreflexcamera.

Zelf heb ik jaren gefotografeerd met mijn telefoon en dat doe ik nog steeds graag. Maar als ik portretfoto’s wil maken of foto’s van de kinderen dan geef ik toch net wat vaker de voorkeur aan mijn professionele camera. Simpelweg omdat het beeld kwalitatief toch een stuk hoger is. De kleuren zijn vaak toch echt anders dan met een smartphone, je hebt niet te maken met gekke vervormingen en je kunt net weer andere dingen met een professionele camera dan met de camera van je telefoon. In dit artikel vertel ik je over het grootste verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera, de overeenkomsten en hoe je uiteindelijk het beste een keuze kunt maken.

Het grootste verschil

Om meteen met de deur in huis te vallen, zal ik je eerst het grootste verschil vertellen tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera. Eigenlijk verklapt de naam spiegelreflexcamera al wat er extra is aan deze camera ten opzichte van een systeemcamera. Een spiegelreflexcamera heeft een spiegel in de camera zitten. Deze spiegel klapt naar boven en naar beneden wanneer je een foto maakt. Je hoort hierdoor bij een spiegelreflexcamera duidelijk het ‘klik’ geluid wanneer er een foto gemaakt wordt. Wanneer je een foto maakt met een spiegelreflexcamera kijk je via het pentaprisma en de spiegel naar het onderwerp. Een systeemcamera heeft geen spiegel in de camera zitten en zet het beeld dat je wilt fotograferen eerst om naar een digitaal signaal. Hierdoor kan het voor je gevoel langer duren voordat je beeld ziet op je scherm. Dat is het grootste verschil tussen de beide camera’s.

Overeenkomsten

Er zijn ook overeenkomsten tussen beide camera’s te vinden. Beide geven kwalitatief mooier beeld dan een smartphone en je kunt zelfs met beide camera’s filmen. Ook kun je bij beide camera’s er verschillende lenzen op zetten. Uiteindelijk is het een kwestie van gebruiksgemak. Een spiegelreflexcamera is vaak zwaarder dan een systeemcamera, doordat ze groter zijn. Terwijl een systeemcamera juist weer compacter en gemakkelijker is om mee te nemen. Zo heb je bijvoorbeeld de Nikon systeemcamera, een voorbeeld van een systeemcamera die lichtgewicht is én toch verwisselbare lenzen heeft. Uiteindelijk maakt het denk ik niet heel veel uit of je kiest voor een systeemcamera of een compactcamera. Ik denk vooral dat je beide camera’s een keer moet uitproberen, om te ervaren wat het verschil is ten opzichte van je smartphone. En dan zul je merken dat de foto’s van één van deze camera’s prachtige beelden zullen opleveren en je niet meer terug wilt!

Photo by Lilly Rum on Unsplash.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment