Leestijd: 9 minuten

Dit jaar ben ik begonnen aan een nieuwe challenge. Namelijk 12 boeken lezen in 2022. Vroeger las ik ontzettend veel. Dan ging er zo een krat boeken mee achter in de auto op vakantie naar Frankrijk en las ik gerust 15 boeken uit in drie weken. Inmiddels is het aantal boeken per jaar terug gebracht naar gemiddeld één boek sinds we kleine kinderen hebben gekregen. Maar nu ik zelf mijn debuutroman naar een uitgeverij heb gestuurd, leek het mij wel zo leuk om het lezen weer op te pakken.

Bij Hebban.nl zag ik de challenge en besloot ik te gaan voor 12 boeken in dit jaar. Behoorlijk ambitieus als je bedenkt dat ik voor heen toe kwam aan één boek per jaar. Maar het geeft ook een goede stok achter de deur. En één boek per maand moet toch haalbaar zijn? Hieronder zal je telkens een update vinden met de boeken die ik al gelezen heb.

Januari

In januari las ik twee boeken. Ik lees de boeken nu trouwens als e-book om mijn telefoon met de bibliotheek app. Super handig en toegankelijk als je lid bent van de bieb. Hierdoor is de drempel voor mij een stuk lager om een boek erbij te pakken

 • 1. De matchmaker – Marijke Vos: een heerlijk kort romantisch boek over een matchmaker die zelf verbitterd is in de liefde. Het verhaal is gebaseerd op het verhaal van Scrooge. Het is vlot geschreven en leest lekker weg. Gegarandeerd een paar uur leesplezier.
 • 2. Onze dominee is detective – Marijke Gehrles: een kort verhaal over een dominee is een klein stadje die mysteries oplost. Hij is zelf verliefd op een vrouw, maar is bang dat ze zijn liefde niet beantwoord. Het is leuk geschreven en leest gemakkelijk weg. Leuk om alle personages te leren kennen die in het dorp wonen en vooral om ook even in het hoofd van de dominee te kijken.

Februari

Tijdens de maand van de liefde besloot ik er weer een romantisch boek bij te pakken.

 • 3. Alles op alles – Marijke Vos: Een boek over een landhuis in Engeland. Een jonge vrouw gaat naar Engeland omdat haar tante een beroerte heeft gehad. Het landhuis dat al geruime tijd leeg staat dreigt gesloopt te worden. Ze wil er samen met de lokale schilderclub alles aan doen om het tegen te houden. Als ze ook nog tussen twee knappe mannen moet kiezen komt ze voor een moeilijk besluit te staan. Het verhaal leest lekker weg en een echte aanrader voor de feelgood liefhebber.

Maart

Maart stond in het teken van meer leren over het schrijven van een eigen boek. Ik las twee boeken over het schrijven van je eigen boek die ik kan aanraden.

 • 4. Schrijf je eigen feelgood – Marijke vos: Momenteel werk ik aan mijn eigen feelgood roman en hier kon ik zeker nog wel wat schrijftips gebruiken. Dus dook ik in dit eboek. Handige voorbeelden en tips, waardoor je meteen zelf aan de slag wilt gaan.
 • 5. Ik mis mijzelf – Lisa Genova: Het aangrijpende verhaal gaat over Alice, een professor aan Harvard. Ze krijgt al vroeg te maken met Altheimer en in het boek volg je haar reis van iemand die het net ontdekt naar iemand die bijna niemand meer herkent. Goed geschreven en het leert je meer over wat er gebeurd bij iemand die de vreselijke ziekte heeft. Ik ben heel benieuwd naar de boekverfilming: Still Alice.
 • 6. Schrijven kreng! – Lisette Jonkman: Het tweede boek dat ik las over schrijven deze maand. Nog uitgebreider dan het ebook van Marijke Vos. Zo komt het karakterdossier bijvoorbeeld uitvoerig aan bod en dat je niet zomaar aan info dump moet doen in je roman. Benieuwd waar ik het over heb? Ga dan zeker even dit boek lezen!
 • 7. De stroopwafelshop – Astrid Harrewijn: Het eerste boek wat ik van deze schrijfster heb gelezen. Het boek bevat een verrassende plottwist, dat ik natuurlijk niet ga verklappen en het leest vlot door.

April

In april las ik het boek waar ik al heel lang naar uitkeek. Een boek over mijn favoriete film: Pride and Prejudice. Het is de nieuwste bewerking van Jane Austins boek: Trots en Vooroordeel. Dit keer vertelt door Lisette Jonkman. Met maar liefst 466 pagina’s zal dit het dikste boek zijn dat ik dit jaar lees.

 • 8. Trots en Vooroordeel – Lisette Jonkman: Het bekende verhaal in een nieuw jasje. Het leest erg prettig en zoveel gemakkelijker dan de originele boeken of eerdere hervertellingen. Het is heerlijk om nu ook in het hoofd van de personages te kunnen kruipen, die in de film minder goed tot uiting kwamen. Het leukste vind ik dat je nu echt duidelijk over de gevoelens van Mr. Darcy leest. Kortom een echte aanrader!
 • 9. Onder de motorkap van het schrijversschap – Renate Dorrestein: Dit boek had ik al een tijd in de kast staan en heb ik ook al wel eens gelezen. Maar het leek me een goed moment om het boek om het nog een keer door te spitten nu in mijn eigen roman aan het schrijven ben. Het boek is wel literair geschreven, maar je haalt er ontzettend veel bruikbare info uit.
 • 10. Over leven en schrijven – Stephen King: Een prettig handboek met heel veel aanwijzingen over wat je kunt gebruiken bij het schrijven van je eigen boek. Vooral het gedeelte met de tips en tricks vind ik het leerzaamste gedeelte van het boek.
 • 11. De verlichting: Na het leerzame boek van Stephen King was ik erg benieuwd naar zijn schrijfstijl en besloot ik de novelle ‘de verlichting’ te lezen. Echt een aanrader om niet alleen zijn schrijfstijl te leren kennen, maar ook om gewoon lekker te kunnen lezen.

Mei

Deze maand las ik twee boeken. Het is deze maand natuurlijk Koningsdag dus tijd om eindelijk het boek te lezen over onze kroonprinses Amalia. Daarnaast las ik voor het eerst een boek van Charlotte de Monchy.

 • 12. Amalia – Claudia de Breij: De Kroonprinses leren kennen was erg leuk via dit boek. Een kijkje in haar leven en haar leren kennen wie ze nu is. Vlot geschreven en het leest gemakkelijk.
 • 13. Nee, heb je – Charlotte de Monchy: Voor het eerst een boek van deze schrijver en ik ben meteen om. Ze heeft al diverse bestsellers op haar naam staan en terecht. Dit boek las vlot en erg leuk om te lezen. Heerlijk romantisch en met een flinke dosis humor.

Juni

Deze maand las ik één boek, omdat ik druk bezig ben om een cursus te volgen om mijn eigen schrijfsels te verbeteren. Hier vertel ik er meer over.

 • 14. De ongetrouwde Hertog – Julia Quinn: Eindelijk ben ik in de Bridgerton boeken begonnen! En het is een aanrader. Ook goed te vergelijken met de Netflixserie. Eerder schreef ik hier al over. De schrijfster heeft een vlotte pen en weet je zo in het verhaal te trekken dat je het boek in één adem wilt uitlezen. Op naar deel twee dus!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment