Alles wat je wilt weten over Gouache
In dit artikel vertel ik je alles over Gouache. Hoe de verf werkt, welke paletten je het beste kunt gebruiken, welke verf ik gebruik, op wat voor papier je kunt werken en welke penselen je kunt gebruiken voor Gouache. Een handige inleiding als je graag met dit materiaal wilt gaan beginnen of een fijne opfrisser om je kennis weer even aan te vullen.
Wat maakt Gouache anders dan andere verfsoorten?
De eigenschappen van Gouache zijn net anders dan andere verfsoorten. Het wordt ook wel plakkaatverf genoemd en het is de verf die gebruikt wordt op de basisschool. Die hele grote flessen, waar ze voornamelijk ik de kleuterklassen mee schilderen. Uiteraard is de kwaliteit in de kleine tubes beter, maar het materiaal is in principe hetzelfde.
Gouache vs Aquarelverf en Acrylverf
Gouache zit als het ware tussen Aquarelverf en Acrylverf in.
- Aquarelverf verdun je met water en daarbij werk je nat in nat. Vaak op een natte ondergrond, zodat de verf mooi kan uitlopen en je kleuren in elkaar kan laten overvloeien.
- Acrylverf verdun je nauwelijks en schilder je gemakkelijk dekkend mee. Het droogt snel, waardoor je eenvoudig lagen over elkaar kunt aanbrengen. Het droogt op als een soort plastic laag, waar je niks meer bij weg kunt halen.
Gouache zit er dus tussenin. Je kunt deze verfsoort verdunnen met water en er dun mee schilderen zonder dat het zijn kleur verliest, omdat de verf rijk aan pigmenten is. Je kunt er ook voor kiezen om laag over laag te schilderen. Dit kan allemaal. Het grootste verschil met Gouache is dat je de verf kunt blijven activeren. Waar Aquarelverf en Acrylverf opdrogen en je er niet meer mee verder kunt, kun je plakkaatverf nat sprayen, waardoor je de verf weer kunt gebruiken. Ideaal, duurzaam en je gaat zo verspilling van verf tegen.
Keuze uit verschillende merken
Zoals met alle soorten verf heb je ook bij Gouache een ruime keuze aan merken waar je uit kunt kiezen. Dit heeft allemaal te maken met de kwaliteit. Wil je kennismaken met de verf? Dan hoef je niet meteen een vermogen uit te geven. Ben je al gevorderd? Dan wil je misschien liever meteen voor wat meer kwaliteit gaan. Hieronder de merken die ik zou aanraden.
Talens is een fijn merkt om mee te starten. Dit merk is van goed studiekwaliteit en ideaal als je kennis wilt maken met het medium.
Een merk dat vergelijkbaar is met Talens is HIMI. Het leuke hierbij is dat de verf niet in tubes komt, maar in cupjes en daarbij heb je meteen heel wat meer kleuren tot je beschikking voor een betaalbare prijs.
Wil je meteen een professionelere start maken, omdat je misschien al meer ervaren bent? Dan is het merk Winsor en Newton een goede optie. Ik gebruik die zelf ook. De kleuren zijn rijk aan pigmenten en daardoor feller dan de Talens Gouache.
Tip: Wist je dat verf vaak er anders uitziet dan het kleurtje op de tube? Dit kan behoorlijk verwarrend zijn tijdens het werken. Ik raad je dan aan om verfstaaltjes te maken. In deze DIY lees je hoe ik dat gedaan heb.
Welke pensen kun je het beste gebruiken voor Gouache?
Voor het schilderen met Gouache gebruik je het beste penselen met synthetische haren. Haren die zacht zijn, prettig terugveren en die voldoende pigmenten kunnen dragen, aangezien plakkaatverf wat dikker verft dat aquarelverf. In veel gevallen kun je hier penselen voor gebruiken die ook voor acrylverf geschikt zijn, als de haren dus maar zacht zijn. De penselen voor aquarelverf zijn meestal wat minder fijn om te gebruiken. Zelf gebruik ik de Princeton penselen, hele fijne penselen, maar wel behoorlijk prijzig. Wil je starten met het schilderen van plakkaatverf? Dan zou ik je adviseren om voor een goedkoper alternatief te gaan. Je vindt alle informatie in het artikel: wat heb je nodig om te starten met gouache.
Geschikt papier voor Gouache
Gouache wordt vaak op papier gebruikt. Je kunt hiervoor 300 grams papier gebruiken, zodat je de verf ook goed kunt verdunnen. Het papier trekt niet krom papier. Papier van 220-300 grams is vaak ook prima om te gebruiken. Iets anders waar je op kunt letten is de hoeveelheid van structuur van het papier.
Is het papier gladgestreken/satijn/hot pressed, dan heb je papier waarop je naast je verf ook gemakkelijk op kunt tekenen met potlood en lijnen kunt maken met een fineliner, bijvoorbeeld. Staat dit niet op de voorkant van het blok, dan is er een grote kans dat het een stuk lastiger wordt om lijnen te maken met een fineliner. Het ligt dus een beetje aan hoe je het papier wilt gebruiken. Hieronder geef ik in iedergeval twee opties.
Schetsboeken om met plakkaatverf in te werken
Naast losse vellen papier zijn schetsboeken ideaal, alhoewel ik moet zeggen dat ik er een haat/liefde verhouding mee heb. Ik wil dan toch graag dat alles in één keer goed gaat omdat het in een boekje zit, maar ja, dat is natuurlijk niet helemaal het idee van een schetsboek. Juist door te experimenteren leer je een materiaal goed kennen. De schetsboeken van Talens zijn handzaam, betaalbaar en prettig om in te werken.
Afplakken van je illustraties en schilderijen op papier
Wil je (kleine) illustraties en schilderijen op papier maken, dan kan het een mooi effect geven om je werk af te plakken met tape. Hierdoor maak je als het ware een kleine lijst om het kunstwerk heen. Het zorgt voor een strakke afkadering, waardoor jouw creatie zo van je papier afspringt. Hiervoor gebruik ik de roze Tessa tape, die ik ook gebruikt heb om de kleurvlakken in ons huis te maken. De tape is ideaal te gebruiken op papier. Het plakt niet aan je vellen vast en zorgt ervoor dat de Gouache niet onder de tape doorloopt.
Ben jij al enthousiast?
Ik hoop dat je met deze handige intro over Gouache helemaal zin krijgt om aan de slag te gaan. Daarom schreef ik dit artikel: Wat heb je nodig om te starten met plakkaatverf? Dan weet je precies wat je kunt aanschaffen om deze leuke verf uit te gaan proberen. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder!
Headerafbeelding door Katie Goertzen via Unsplash