Gierhoorn
Leestijd: 4 minuten

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan Nederland, is dat het een land is met een verrassende natuur. Misschien denk je wel: maar alles is hier zo saai en groen… Niets is minder waar. Denk aan Limburg waar we een prachtig glooiend heuvellandschap hebben, of neem de hei als die in bloei staan op de Utrechtse Heuvelrug, de Waddeneilanden of Zeeland met z’n prachtige stranden. Er zijn ook heel wat verscholen pareltjes in Nederland die misschien nog minder bekend zijn. Eén zo’n plek is Giethoorn. Toen ik daar jaren geleden kwam, was ik onder de indruk van dit stukje sprookjesachtige natuur in ons koude kikkerlandje. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Sprookjesachtig dorp

Giethoorn wordt ook wel het mooiste dorpje van Nederland genoemd, tja, en of dat waar is moet je natuurlijk met eigen ogen zien, maar wat ik je wel kan vertellen is dat het een prachtige plek is. Wat Giethoorn zo bijzonder maakt, is dat het enige vervoermiddel een bootje is. Auto’s kunnen er niet komen, omdat alle huizen aan riviertjes liggen die overal langslopen. Alle inwoners kunnen zich dus enkel verplaatsen door in een boot te stappen, te wandelen of de fietsen. Het dorp is autovrij en wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd. Alleen daarom zou je de plaats al willen bezoeken, toch?

Nationaal Park de Weerribben

In 1992 werd het nationaal park de Weerribben opgericht, een plek waar je als bezoeker helemaal tot rust kunt komen midden in de natuur. Het park strekt zich uit over Overrijssel en Flevolanden en het Weerribben-wieden gebied is ruim 100 vierkante kilometer. Het is dus een heerlijke plek om te wandelen en de natuur te ontdekken.

Wat dit natuurgebied zo bijzonder maakt, is dat de diversiteit aan planten en dieren enorm is. Zo kom je rietvelden, moerrassen en rivieren tegen en ontdek je bijzondere dieren. Zo fladdert de vuurvlinder daar rond, die je nergens anders op de wereld kunt vinden.

Giethoorn fluisterbootje huren

Wat is er te doen?

Het is een plek waar je als beginnende natuurliefhebber kennis kan maken met het buitenleven en waar je als natuurliefhebber je hart kan ophalen. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met wat je er onder andere kan doen:

  • Heerlijk wandelen. Je hebt keuze uit heel wat verschillende wandeltochten die je op je eigen tempo kunt lopen.
  • Ga met de fiets op pad over dijken, karakteristieke dorpjes en kronkelende rivieren
  • Huur een bootje en ervaar zelf de natuur
  • Ga vogels spotten en ontdek ijsvogels, ooievaars en nog meer soorten die hier leven
  • Ga op excursie met een ervaren boswachter van natuurmonumenten of een vrijwilliger
  • Volg interessante workshops

Huur een boot

En er zijn natuurlijk nog veel meer leuke en actieve activiteiten die je hier kunt ondernemen. Mijn favoriet is toch wel het Giethoorn bootje huren. Ik vond het prachtig om samen met mijn gezin in een fluisterboot te stappen en te varen langs de huizen op het water.

Het handige is dat je geen vaarbewijs nodig hebt voor deze bootjes en ze niet heel veel lawaai maken, daarom heten ze ook wel fluisterbootjes. Ze worden elektrisch aangedreven en zorgen niet voor vervelende uitlaatgassen. Erg prettig dus. Zo kun je geruisloos Giethoorn ontdekken. Je huurt een fluisterboot vanaf twee uur, waardoor je genoeg tijd hebt om samen op ontdekkingstocht te gaan.

Wat mij opviel, is dat het meteen een andere sfeer geeft om met een boot op het water te varen dan te wandelen of te fietsen. En doordat je de fluisterboot zelf bestuurd ben je toch helemaal in charge. Een superleuke ervaring om de omgeving beter te leren kennen en het is elke keer weer een verrassing wat er gebeurt als je de bocht om gaat. Een absolute aanrader als je het mij vraagt.

Dus wil jij je hart ophalen aan de natuur en er even lekker tussenuit? Ga dan zeker eens op reis naar Giethoorn en laat je verrassen door de prachtige natuur.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment