kunst hangplant in huis
Leestijd: 4 minuten

Hangplanten zijn ideaal om de ruimtes in je huis op te fleuren. Hang ze op aan het plafond, zet ze boven op een kast of in een donkere ruimte in je huis. Maar als je twijfelt tussen echte planten of kunstplanten kan het nog best lastig zijn om een keuze te maken. Daarom vertel ik je in dit artikel graag de voor- en nadelen van planten in je huis.

Inmiddels heb ik heel wat planten in huis staan, zowel kunstplanten als echte planten. En voor beide valt genoeg te zeggen. Het grote voordeel dat echte planten hebben ten opzichte van kunstplanten is dat er een aantal exemplaren zijn die de lucht kunnen zuiveren.

Luchtzuiverend

We werken steeds meer vanuit huis en brengen er ook steeds meer tijd door. De woningen worden steeds beter geïsoleerd, waardoor de lucht sneller droog kan worden. Kamerplanten zorgen ervoor dat ze overdag C02 omzetten in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht, hierdoor verbeterd de luchtvochtigheid in je huis. Daardoor heb je minder snel last van hoofdpijn bijvoorbeeld. Een aantal kamerplanten die een luchtzuiverende werking hebben zijn de: pannenkoekplant, yukka en de vrouwentong. Maar een nadeel is ook meteen dat niet alle kamerplanten luchtzuiverend zijn, dus dat je een beperkte keuze hebt in planten die je neer kunt zetten.

Planten stekken

Ik vind het stekken van kamerplanten echt heel erg leuk. Inmiddels heb ik al mijn groene vrienden al eens geprobeerd te vermeerderen. Zo ben ik weg van de Epipremnum en het stekken daarvan is ook zo eenvoudig en slaagt eigenlijk altijd, maar ik heb ook al een aantal kamerplanten gestekt die daarna niet meer leefde… En dat is wel erg jammer, want dan ben je je plant natuurlijk kwijt. Het voordeel van een kunstplant is dus dat ondanks je hem niet kunt stekken, hij wel altijd op zijn plek kan blijven staan en je er lang plezier van hebt.

Bepaal de plaats

Bij kamerplanten is de staanplaats heel belangrijk. De één groeit goed in het donker, terwijl de ander het liefst een aantal uur in de zon wil staan per dag. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om een plaats te vinden voor je plant. Hier biedt een kunst hangplant een uitkomst. In een donker hoekje van je huis, zoals de badkamer of wc, kan hij perfect staan én hij geeft meteen sfeer aan de ruimte.

Help! Beestjes en tocht

Plagen in huis komen steeds vaker voor, zeker wanneer de lente in aantocht is en de deuren en ramen steeds vaker openstaan. De bladeren van je planten krijgen bruine randen of grijze vlekken en dat betekent dat er iets aan de hand is. Het kan dan best veel moeite kosten om van de vervelende beestjes af te komen, en ja, ik spreek uit ervaring. Het is dan erg fijn als je een kunstplant hebt die gewoon mooi staat te wezen, zonder te verkleuren.

Uiterlijk

Waar je het vroeger moest stellen met echte neppers die er ook niet heel realistisch uitzagen, kun je vandaag de dag prachtige kunstplanten vinden die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Ik ben dan ook erg blij met de twee hang planten die ik kreeg toegestuurd. De kunst hangplant krijgt een mooi plaatsje in de badkamer, want daar overleefden de echte planten het helaas niet. Dus vind ik dit een ideale oplossing. De echte hangplant krijgt een plaat achter de eettafel, zodat hij mooi verder naar beneden kan groeien.

Waar zou jij voor gaan? Een echte of een kunst hangplant?

Dit artikel is een samenwerking met 123planten.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment