Duurzame verlichting
Leestijd: 3 minuten

Verlichting is iets wat we allemaal belangrijk vinden. Of het nu gaat om een sfeervolle ambiance als het avond is of juist een goed verlichte werkplek zodat je wakker blijft. Vandaag zomen we in op duurzame verlichting en waar je op kunt letten bij het kiezen van lampen voor je huis.

Duurzame verlichting

Met de stijgende energieprijzen nog vers in ons geheugen is het maar wat fijn dat het mogelijk is om voor energiezuinige verlichting te kiezen. Ledlampen gebruiken 90% minder stroom, dus mocht je nog gloeilampen in huis hebben, vervang ze dan meteen. Dat is niet alleen leuk voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Als je toch meteen voor lampen aan het kijken bent, is het een optie om inbouwspots te overwegen. Je kunt ze mooi wegwerken in het plafond en je hoeft je niet af te vragen wat voor lampenkappen je wilt kiezen. Ze zijn duurzaam, omdat ze weinig energie verbruiken, gaan lang mee en voordelig in aanschaf.

Wandlamp

Wil je liever geen inbouwspots, maar wel mooie verlichting aan je wand? Bekijk dan eens de mogelijkheid om een wandlamp te plaatsen. Het verspreid een heel ander licht dan wanneer je een plafondlamp of hanglamp in de woonkamer hebt hangen. En bij een staande lamp heb je toch vaak een snoer of aan en uit knop die uitsteekt. Met een wandlamp die voorzien is van ledverlichting is alles mooi weggewerkt en het ziet er ook nog eens heel strak uit. Je kunt de wandlampen ook ideaal gebruiken als tuinverlichting.

Hanglamp

Ik zal eerlijk toegeven dat ik zelf een zwak heb voor leuke hanglampen en hier geef ik dan ook vier tips hoe je de perfecte lamp kunt uitkiezen. Je kunt met handlampen de sfeer goed bepalen, maar het nadeel is natuurlijk wel dat ze aan een snoer hangen. Hier in huis zijn er hanglampen in de kinderkamers en boven de eettafel, maar verder vind je hier spots en een plafondlamp die de rest van de verlichting verzorgen.

Hoe kies ik de juiste verlichting

Nu je verschillende opties weet, blijft de vraag hoe je de juiste verlichting kunt kiezen. Dit heet met een mooi woord ook wel ‘lichtplan’. Maak een plattegrond van de ruimte die je graag van licht wil voorzien en zet kruisjes waar de aansluitpunten zitten voor het licht. Schets de meubels waar jij graag wil dat er licht is. Denk aan de bank, een zitstoel, de eettafel, keuken etc. Teken vervolgens eens voor jezelf uit of de lichtpunten overeenkomen met de plaatsen die jij wilt verlichten. Klopt het of niet?

Maak vervolgens voor jezelf een moodboard met allemaal plaatjes van lampen die je mooi vindt. Gebruik de inbouwspotjes in de keuken, de wandlamp bijvoorbeeld voor je leeshoek en bevestig een hanglamp boven de eettafel. Zo houd je de verlichting in je woning gevarieerd en kun je het mooi op elkaar afstemmen. Twijfel je toch nog of je wel nieuwe lampen wilt aanschaffen? Kijk dan eens of je meer natuurlijk licht in je huis kunt toelaten.

Headerfoto door Sidekix Media via Unsplash

Linspiration DIY & Lifestyle blog

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment