Huilende baby
Leestijd: 4 minuten

Als kersverse ouder weet je als geen ander hoe frustrerend het kan zijn als je baby huilt en je niet weet wat er aan de hand is. Met de Dunstan babytaal is het probleem opgelost. Want door goed te luisteren naar je baby kom je erachter dat een baby zelf aangeeft wat er scheelt. Dit klinkt misschien best zweverig, maar het is een bewezen wetenschappelijke methode! In dit artikel vertel ik je er mee over.

Ik schreef al eerder over een methode om je kindje zonder tranen te laten slapen, omdat onze oudste nooit zo’n geweldige slaper was. De Dunstan babytaal past mooi in dit rijtje omdat het ook gaat over het luisteren naar je kindje, het vlot op je baby reageren en zo de ongemakken van je baby weg te nemen.

Door wie is de Dunstan methode bedacht

De Dunstan methode is bedacht door een mama: Priscilla Dunstan. Als jong meisje werd er al ontdekt dat ze een fotografisch geheugen voor geluid heeft, waardoor ze bijvoorbeeld muziekstukken klakkeloos kon naspelen. Toen ze zelf mama werd ontdekte ze dat haar zoontje verschillende huiltjes had, en door op de huiltjes te reageren merkte ze de verschillende behoeftes van haar zoontje op. Als snel kwam ze erachter dat ook andere baby’s die ze tegenkwam dezelfde huiltjes hadden. Na een onderzoek, waarbij er meer dan 1000 baby’s werden bekeken in verschillende landen met verschillende afkomsten, bleken alle baby’s dezelfde vijf huiltjes te hebben. En zo ontstond het fenomeen: de Dunstan babytaal.

De vijf verschillende huiltjes herkennen

Het interessante aan deze Dunstan babytaal is dat er wordt gekeken naar het begin geluid dat een baby maakt voordat de baby daadwerkelijk gaat huilen. Dus wat het geluid is als de baby begint met het aangeven van zijn of haar behoefte. Wat helpt is om de klanken zelf een keer uit te spreken en te herhalen. Zo wen je aan de klank en kun je ze ook beter bij je baby herkennen.

Neh = honger

Wanneer je deze klant maakt, merk je dat je tong achter je tanden van boven naar beneden gaat. Het is een langer geluid en dit geluid laat weten dat je baby honger heeft. Tijd dus om je baby te gaan voeden.

Eairh = darmkrampjes

Dit geluid is lager dan de andere huiltjes. En gaat vaak gepaard met een moeilijk kijkende baby, gebalde vuistje en opgetrokken beetjes. Het is een dringend geluid. De baby heeft last van zijn darmpjes en dit kun je verhelpen door de baby te masseren, zodat de krampjes weggaan.

Mijn eerste jaar boek

Auw = moe

Probeer eens te gapen. Merk je dat je een o vorm maakt met je mond? Dit huiltje begint vanuit het gaapreflex en verteld je dat je baby moe is en wilt slapen.

Heh = ongemak

Bij dit huiltje begint de klak duidelijk met een H klank en klinkt het geluid als hijgen. Dit huiltje betekent dat je baby ongemak heeft ‘discomfort’. Controleer de luier van de baby, of de baby het misschien te warm of te koud heeft, het niet lekker ligt in de autostoeltje bijvoorbeeld of dicht bij jou wil zijn in plaats van alleen bijvoorbeeld.

Eh = boertje

Dit huiltje kun je goed herkennen door het herhaaldelijke geluid van de Eh klank. Dit betekent dat er lucht dwars zit en dat je je baby het beste even tegen je schouder kunt houden om de baby te laten boeren.

En werkt het?

Toen ik de methode tegenkwam in de show van Oprah Winfrey was ik natuurlijk wel benieuwd of het ook voor onze 4 weken oude dochter werkte. Nadat ik de verschillende huiltjes had gehoord luisterde ik extra goed naar de begin klanken. Zo herkende ik vooral meteen de Eh klant van een boertje en de Eairh klant van de darmpjes. Wanneer je goed op je baby let zul je vanzelf de verschillende huiltjes herkennen en kun je je baby helpen. Hopelijk heb je ook wat aan deze handige methode! Was jij al bekent met de Dunstan babytaal?

Bekijk hier de uitzending waarin Priscilla Dunstan bij Oprah Winfrey over de methode komt vertellen.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment