Verfstaaltjes maken
Leestijd: 5 minuten

Yes! Er staat een nieuwe DIY voor je klaar. Ik laat je graag zien hoe ik mijn eigen verfstaaltjes heb gemaakt voor mijn nieuwe tubes Gouache. Ik vind de staaltjes echt onmisbaar. Je weet immers nooit of een kleur van een napje of tube wel echt overeenkomt als je de verf op papier aanbrengt. Op deze manier heb je altijd een kleurkaart bij de hand. Lees hieronder hoe ik die gemaakt heb.

Benodigdheden

Zoals ik hierboven al schreef, besloot ik om me te gaan verdiepen in Gouache (aka plakkaatverf). Ik heb jaren met Aquarelverf gewerkt en Acrylverf en het was tijd om een nieuwe verfsoort te ontdekken. Hier lees je alles over Gouache. Extra leuk dus om te laten zien hoe ik de verfstaaltjes heb gemaakt. Hiervoor gebruikte ik de volgende materialen:

  • Eengaatspons
  • Labelpons
  • De verf die je wilt gebruiken
  • Fineliner
  • Stevig (aquarelpapier 300gram)
  • Boekbindringen

Pons label tag

Om de labels te maken gebruikte ik een pons van een prettig formaat. Niet alleen ideaal voor het maken van de verfstaaltjes, maar ook een die je daarna leuk kunt gebruiken voor het versieren van cadeaus.

Ponstang met 1 gat

Voor het maken van de gaatjes in de labels, kun je gebruik maken van een gaatjes perforator. Ik vond dat alleen niet zo goed werken, doordat onze perforator twee gaatjes in één keer maakt. Je kan niet zo gemakkelijk zien waar je de gaatjes maakt, dus wilde ik het mezelf wat gemakkelijker maken en schafte ik een ponstang aan die 1 gat per keer kan maken.

Boekbindringen

Ik heb me een ongeluk gezocht naar deze ringen. Ik zocht op knijpringen, ringen met sluiting en uiteindelijk vond ik wat ik zocht. Het zijn dus boekbindringen 😉 Ik kocht gouden exemplaren, omdat ik dat wel het mooiste vind om te gebruiken. Je kunt kiezen uit heel wat verschillende formaten. Ik ging voor de 38mm.

Aan de slag

Nu je alles hebt verzameld is het tijd om aan de slag te gaan om de verfstaaltjes te maken.

Stap 1: Pons de labels uit. Kijk voor de hoeveelheid labels naar de kleuren die je straks wilt schilderen.

Stap 2: Maak in elke label een gaatje met je ponstang.

Stap 3: Verf nu voor elke kleur een label. Doe dit van donker naar licht. Dit doe je zo: Bovenaan het label, kun je de verf direct vanuit de tube smeren. Daaronder met iets meer water en daaronder bijna helemaal verdund. Zo heb je een mooi verloop en zie je hoe de verf reageert als je ermee gaat schilderen.

Stap 4: Laat nu alles opdrogen.

Stap 5: Alles alle verf droog is, kun je met een fineliner of potlood het nummer van de verf op de label schrijven. Zo weet je altijd welke kleur bij het label hoort.

Wil je ze maken voor cadeaus? Dan kun je stoppen na stap 2. Hier lees je welke materialen ik allemaal aanschafte om te beginnen met Gouache. Veel plezier met de labels!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment